Volledig scherm
© ANP

'Celstraf voor appen achter het stuur'

Justitie wil smartphonegebruik in de auto strenger kunnen bestraffen, nu het aantal verkeersdoden en -ongelukken na een jarenlange daling weer stijgt. In Den Haag is een wetsvoorstel in de maak waarin het begrip 'roekeloosheid' een nieuwe definitie krijgt, meldt Trouw. ,,Daar weegt appen tijdens het rijden ook in mee'', zegt een woordvoerder van het ministerie.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) pleit er volgens de krant voor dat het gebruik van de smartphone net zo streng bestraft wordt als dronken rijden,; dus niet alleen met een boete, maar ook met een celstraf. Volgens een schatting van Veilig Verkeer Nederland (VVN) ontstaat een kwart van de auto-ongelukken door afleiding door de smartphone.

De afgelopen twaalf maanden kwamen bergingsbedrijven in actie bij bijna 26.000 ongelukken op hoofdwegen, ruim 27 procent meer dan vier jaar geleden. En dat terwijl het aantal ongevallen op snelwegen tot 2013 jarenlang daalde.

Zorgelijk

De ANWB vindt het zorgelijk dat het aantal verkeersslachtoffers op rijkswegen toeneemt. ,,Omdat deze wegen doorgaans het meest veilig zijn." 

Goede ongevallenregistratie, veilige infrastructuur en het tegengaan van oneigenlijk gebruik van de smartphone achter het stuur (o.a. door betere handhaving) zijn volgens de ANWB belangrijke aandachtspunten bij het verbeteren van de verkeersveiligheid.