Cel op smokkel
gevangenissen
Bezoekers van justitiële inrichtingen die verboden voorwerpen mee naar binnen smokkelen, kunnen straks maximaal een half jaar celstraf krijgen. Dit staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie).
Ook een flinke geldboete, van maximaal 8200 euro, behoort tot de mogelijke straffen. Het gaat om voorwerpen die op zichzelf legaal zijn (zoals mobieltjes of gereedschap), maar waarvan het bezit in de gevangenis verboden is om de veiligheid in de inrichting niet in gevaar te brengen.
Dijkhoff kondigde de strafbaarstelling afgelopen september al aan, maar nu blijkt uit het concrete voorstel dat er ook een celstraf kan volgen. Met de nieuwe regeling wil de staatssecretaris onder meer voorkomen dat criminele activiteiten in de inrichting kunnen worden voortgezet.
Mini-telefoons
De praktijk wijst uit dat er ondanks strenge controles voortdurend nieuwe manieren worden gevonden om verboden voorwerpen de justitiële inrichting binnen te brengen. Bijvoorbeeld mini-telefoons die in tennisballen over de muur van een gevangenis worden gegooid. Voor de aflevering van voorwerpen worden zelfs drones ingezet.
Daarom valt ook het binnenbrengen van voorwerpen waarbij gebruik wordt gemaakt van dergelijke (technische) hulpmiddelen onder de nieuwe strafbaarstelling.
De praktijk wijst uit dat er ondanks strenge controles voortdurend nieuwe manieren worden gevonden om verboden voorwerpen de justitiële inrichting binnen te brengen.
Tegen bezoekers die nu worden betrapt op het binnensmokkelen van verboden goederen, kan maar beperkt worden opgetreden. Weliswaar krijgen ze geen toegang meer tot de inrichting, maar voor een veroordeling moet bijvoorbeeld eerst worden bewezen dat er sprake is van ondersteuning bij (zelf)bevrijding of crimineel handelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Een therapeutisch bad in plaats van slachthuis voor gewonde koe Marijke: ‘Dit is wat boer met hart voor dieren doet’
Koe Marijke raakte gewond na een ongeluk in de stal en had zo maar in het slachthuis kunnen eindigen. Maar niet bij boer André Oude Vrielink. Met liefde, geduld én een therapeutisch bad hielp de melkveehouder uit Vasse zijn Marijke er letterlijk en figuurlijk bovenop. -
met Video
Strandspullen nog niet naar zolder: volgende week mogelijk opnieuw tropische hitte
Strandgangers opgelet: hoewel regen- en onweersbuien vandaag de grootste hitte uit het land verdrijven, kan het volgende week zomaar weer zomers en misschien zelfs tropisch worden. -
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren. -
Verscherpt cameratoezicht en preventief fouilleren voor azc Ter Apel: ‘Veiligheid in geding’
Het voorterrein van het aanmeldcentrum voor asielzoekers bij Ter Apel wordt aangewezen als veiligheidsrisicogebied, meldt gemeente Westerwolde, waartoe Ter Apel behoort. Zo kan de politie daar preventief fouilleren en komt er verscherpt cameratoezicht. Het is al vele maanden overvol bij het centrum. -
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis.
-
Schrikken: man zakt tot aan zijn hoofd in de modder
NIJMEGEN - Een man is dinsdagmiddag in park Staddijk zo diep in de modder gezakt, dat alleen zijn hoofd nog erboven uitstak was. De brandweer en politie moesten uitrukken om de man uit de modderpoel te kunnen halen. -
Wespensteek midden op IJsselmeer wordt Duitse toerist fataal
Een Duitse toerist is gisteren overleden na een wespensteek midden op het IJsselmeer. De man kreeg een allergische reactie, die al snel dodelijk bleek. Een grote reddingsactie van onder meer de KNRM mocht niet baten. -
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract.