Britse variant rukt op, RIVM rekent op meer ziekenhuisopnames en doden
updateDe afgelopen week zijn er 35.635 coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn er iets minder dan vorige week, toen het RIVM 38.776 positieve tests registreerde. Toch maakt het RIVM zich zorgen. De Britse variant wint namelijk terrein. De variant zou inmiddels al een derde van de nieuwe besmettingen veroorzaken.
Delen per e-mail
Het reproductiegetal voor de Britse variant, waarvan gedacht wordt dat hij besmettelijker is dan de bestaande, zit volgens de rijksdienst op 1,27. Dat betekent dat 100 mensen 127 anderen besmetten en dat de epidemie groeit. De R voor de ‘normale’ variant zat op hetzelfde moment op 0,89. Die variant wordt dus kleiner.
De laatste schattingen van het reproductiegetal dateren van 8 januari. Het gecombineerde getal van beide varianten is 0,95, wat er op duidt dat de epidemie nog krimpt. Dat blijkt ook uit het totaal aantal besmettingen over afgelopen etmaal. Dat bevond zich met 3997 op het laagste punt sinds 24 november.
Brabantse cijfers dalen
De landelijke trend van het dalende aantal coronabesmettingen is ook in Brabant zichtbaar. In totaal zijn er afgelopen week 5.744 positieve tests gemeld tegenover 7.045 positieve tests de week ervoor.
Het gaat deze week om 1.908 positieve tests uit de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, 1.460 uit Brabant-Zuidoost en 2.376 gevallen uit Brabant-Noord.
Het aantal sterfgevallen is iets gestegen. Afgelopen week overleden er 38 Brabanders aan het coronavirus. De week ervoor waren dat er 36.
Lees hier wat het gevolg is van een variant met een hoger reproductiegetal (Premium)
Data van de kiemsurveillance van het RIVM laten zien dat tussen 4 en 10 januari 8,6 procent van de positieve testen de Britse variant betrof. Op basis van rekenmodellen wordt geschat dat van de mensen die afgelopen week besmet werden, ruim een derde de Britse variant heeft.
Tekst loopt door onder de infographic
Door meer besmettingen met de ‘nieuwe’ variant zal het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens op termijn weer hoger worden, schrijft het RIVM. ,,Dat zou betekenen dat de druk op de zorg weer fors zal toenemen in plaats van afnemen. Om deze reden zijn afgelopen weekend aanvullende maatregelen ingevoerd. Het effect van deze maatregelen op het aantal nieuwe besmettingen, zal naar verwachting pas over ruim een week zichtbaar zijn in de meldingen en nog later op de aantallen ziekenhuisopnames.”
De zogenaamde Zuid-Afrikaanse variant is inmiddels 14 keer in Nederland aangetroffen, schrijft het RIVM, in de kiemsurveillance en bij verder bron- en contactonderzoek. De meeste van deze 14 personen hadden een reisgeschiedenis, of hebben contact gehad met iemand met een reisgeschiedenis naar Zuid-Afrika.
Explainer over de Britse variant:
Instroom
Het aantal nieuwe ziekenhuis- en intensive care-opnames is afgelopen week opnieuw iets afgenomen. In de week van 18 tot en met 24 januari werden 1264 nieuwe ziekenhuisopnames geregistreerd, 182 minder dan de week ervoor. Van deze ziekenhuisopnames werden 241 mensen op de ic-afdelingen opgenomen, 14 minder dan de week ervoor.
Die cijfers komen van ic-koepel Nice, en stroken niet helemaal met die van ziekenhuiskoepel LCPS, die dagelijks gecommuniceerd worden onder auspiciën van voorman Ernst Kuipers. Daar is de instroom al sinds half januari stabiel. Er liggen nog steeds fors meer mensen in het ziekenhuis dan half december, toen de harde lockdown werd afgekondigd.
Tekst loopt door onder de infographic
‘We verwachten dat deze trend doorzet, ook voor de bezetting op de ic en in de kliniek’, schrijft het LCPS. ‘Het beeld blijft onzeker, omdat de Britse Covid-variant veel besmettelijker is dan de huidige variant. Hierdoor kan het aantal besmettingen en de instroom op de ic en in de kliniek snel toenemen.’
Bekijk hieronder onze video’s over de coronavaccins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voorlopig gedaan met lenteweer: flinke windstoten en regen op komst
Waar gisteren op veel plekken de zon flink scheen, overheerst vandaag bewolking. Het grijze weer is meteen een voorbode voor de rest van de week. Er worden onstuimige dagen en natte nachten verwacht. -
Frank in quarantaine
Een wandeling met gedachten over kunst en moord
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 353. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
ME ontruimt opnieuw Museumplein in Amsterdam: 28 aanhoudingen, bekende betogers aanwezig
De politie in Amsterdam heeft vanmiddag bij de ontruiming van het Museumplein 28 personen gearresteerd. Drie personen werden aangehouden voor openlijke geweldpleging en zeven wegens het niet luisteren naar een bevel van de politie. De overige achttien zijn gearresteerd omdat ze zich niet hielden aan de coronamaatregelen, zei een woordvoerster van de politie. -
PREMIUM
Kinderlokker slaat toe ‘uit verveling’: ‘Je maakte misbruik van onze 9-jarige dochter’
Met zinnen als 'wil je een snoepje’ en 'wil je een lift’ poogde kinderlokker Van E. uit Hoogeveen jonge meisjes zijn auto in te lokken. Hij deed dit naar eigen zeggen uit verveling, nadat hij werkloos thuis was komen te zitten. ,,Jouw misdaad, in nog geen uur gepleegd, brengt ongelofelijk veel schade teweeg.” -
PREMIUM
Nederland smachtte naar een knipbeurt: ‘Ik ontdekte dat ik tegenwoordig naast blond ook grijs ben’
De kappers zitten de komende weken bomvol. De eerste mini-versoepeling van de lockdown wordt massaal omhelsd. ,,Nu krijgt Nederland weer hoop.”
-
PREMIUMVIDEO
Drugslabs draaien op volle toeren: ‘We hebben in Nederland de beste labs van de wereld’
Zelfs in het festivalloze coronajaar is de productie van synthetische drugs onverminderd doorgegaan. Tot die verrassende conclusie komt de politie, die in 2020 meer drugslabs ontmantelde dan het jaar ervoor. -
PREMIUM
Bewoner over vondst babylijkje: ‘Weet niet of ik de vader ben en ook niet of het een jongen of meisje was’
De bewoner van het huis waar maandag in de achtertuin een babylijkje werd gevonden, weet niet of hij de vader is. Hoe het heeft kunnen gebeuren weet hij inmiddels wel. Die wetenschap geeft hem rust: ‘Ik heb er vrede mee’. -
Zelftest naar verwachting vanaf volgende maand voor een tientje in supermarkt te koop
Het kabinet hoopt dat mensen vanaf volgende maand zelf een coronasneltest kunnen afnemen. Het idee is dat de zogenoemde antigeentesten beschikbaar komen voor werkgevers en voor het onderwijs, maar ook voor ongeveer een tientje in winkels komen te liggen.