Britse variant coronavirus vastgesteld in woonzorgcentra in Friesland en Groningen
De Britse variant van het coronavirus is vastgesteld in een woonzorgcentrum in Surhuisterveen, Friesland. Omdat deze variant van het virus besmettelijker is, worden extra maatregelen getroffen. Ook in een woonzorgcentrum in Groningen is iemand met de Britse variant besmet.
Delen per e-mail
Opvallend veel bewoners van 't Suyderhuys in Surhuisterveen bleken tijdens een corona-uitbraak begin januari besmet met het virus. Twee van hen droegen de Britse variant bij zich.
Woensdag zijn 59 bewoners uit het woonzorgcentrum getest. Van hen bleken er 21 positief. De GGD Friesland gaat ervan uit dat ook bij deze gevallen waarschijnlijk sprake is van de Britse mutatie van het coronavirus.
In totaal zijn nu 45 bewoners van 't Suyderhuys positief getest. Twee van hen zijn overleden. Bij meer dan veertig medewerkers van het woonzorgcentrum is het virus ook vastgesteld.
Extra maatregelen
In 't Suyderhuys is momenteel geen bezoek meer mogelijk. Bewoners blijven in hun eigen woning. Het personeel werkt uit voorzorg volledig beschermd, dus met chirurgisch masker, handschoenen, een spatbril en een schort met lange mouwen. Een vast deel van het personeel verzorgt alleen de bewoners die positief getest zijn en een ander deel van de medewerkers verzorgt alleen de mensen die niet zijn besmet. De bewoners zijn al sinds 8 januari in quarantaine.
Komt hard aan
,,Dat de Britse variant van het coronavirus in het woonzorgcentrum is opgedoken is een grote schrik voor bewoners, familie en medewerkers”, stelt Jan Maarten Neuijens, voorzitter van Kwadrantgroep. „Het is een aannemelijke verklaring voor het grote aantal besmettingen in ’t Suyderhuys en een verdrietige vaststelling. We betreuren dit zeer.”
Burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen vertelt dat het nieuws uit 't Suyderhuys hard aan komt. ,,Het raakt ook onze omgeving, het dorp en de familieleden. Wat we nu met elkaar moeten doen is gezamenlijk optreden tegen het virus en onze verantwoordelijkheid nemen. We hebben al langere tijd te maken met corona, maar dit is van een andere orde.”
Hoogezand
Bij een steekproef onder bewoners van woonzorgcentrum De Burcht in Hoogezand, Groningen, is bij één van de bewoners de Britse variant geconstateerd. Dat meldt RTV Noord. Het is de eerste besmetting van de Britse mutatie die in de provincie Groningen is vastgesteld.
In De Burcht zijn in totaal al bijna twintig personen positief getest op het coronavirus. De GGD Groningen monitort de situatie door regelmatig steekproeven te houden.
Tekst gaat door onder de foto.
Zorgen om Britse variant
De Britse mutatie, die voor het eerst opdook in het Verenigd Koninkrijk, is een besmettelijkere vorm van het coronavirus. Public Health Engeland, het Britse RIVM, stelt dat de Britse variant grofweg anderhalf keer zo besmettelijk is als de oudere varianten.
Het kabinet maakt zich grote zorgen over de komst van de Britse mutatie van het coronavirus naar Nederland. Premier Mark Rutte noemde de beelden en cijfers uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland dinsdag tijdens de persconferentie ‘alarmerend, en dat is nog zwak uitgedrukt.’
De verspreiding van de Britse variant, die inmiddels ook in Nederland op verschillende plekken voet aan de grond heeft gekregen, is één van de redenen dat de harde lockdown in Nederland met drie weken is verlengd. ,,Naast covid hebben we een nieuw soort probleem”, aldus Rutte in de meest recente persconferentie.
Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, zei dinsdagavond tijdens de persconferentie dat nu twee tot vijf procent van alle besmettingen met het coronavirus in Nederland van de Britse variant komt. Er zijn in elk geval honderd gevallen van het nieuwe virus bekend in Nederland. Het merendeel is te herleiden naar een uitbraak op een basisschool in gemeente Lansingerland.
December 2020
De Britse variant van het coronavirus, codenaam variant B.1.1.7 van Sars-CoV-2, is eind december 2020 voor het eerst geconstateerd, in het zuidwesten van Engeland. De Britse premier Boris Johnson erkende op 19 december dat het virus niet meer onder controle was door de mutatie.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
update
Advocaat van ex-profvoetballer Rachid Bouaouzan: ‘Hij is helemaal niet betrokken bij drugssmokkel’
Advocaat Ruud van Boom heeft vanochtend in een fel en uitvoerig betoog de rechtbank gevraagd de voorlopige hechtenis van ex-profvoetballer Rachid Bouaouzan op te heffen. De verdenking van witwassen van crimineel geld is wat hem betreft niet zwaar genoeg om Bouaouzan langer achter de tralies te hebben. De 37-jarige Rotterdammer zit sinds eind november vast. -
PREMIUM
Heel Nederland vóór begin juli een vaccin: wie mag eerst en wie krijgt de laatste prik?
Alle Nederlandse volwassenen die dat willen, kunnen voor begin juli een coronaprik krijgen, voorspelt minister De Jonge. Vanwaar dat plotselinge optimisme, en wie kunnen er al snel een uitnodiging verwachten? -
PREMIUM
Directeuren van groot vakantieparkenconcern vervolgd voor verkrachten babysitter
LUNTEREN - Twee directeuren uit Ede en Apeldoorn van een groot Nederlands vakantieparkenconcern uit Lunteren worden vervolgd wegens een gezamenlijke verkrachting van hun babysitter. Dat zou in 2019 zijn gebeurd in Beausoleil, bij Monte Carlo. -
Video en update
Politie over explosief bij teststraat Bovenkarspel: ‘Zelf gefabriceerd voorwerp’
De coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel waar woensdagochtend een zelf gefabriceerd voorwerp ontplofte, gaat donderdagochtend weer open. ,,Er zijn wat ramen kapot, die worden hersteld, maar de schade is niet heel groot”, vertelt een woordvoerder van GGD Hollands Noorden. -
PREMIUM
Vrouwen die ergens iets van vinden, kunnen rekenen op digitale kots van sneue rukkertjes
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.
-
PREMIUMColumn
Je moet geen podium bieden aan verstrooide zielen die de maatschappij willen ontwrichten
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Taakstraf bij NS voor jongeren die strafbaar feit plegen op station
Jongeren tussen de 12 en 18 jaar die een strafbaar feit plegen op een station of in een trein kunnen voortaan een taakstraf opgelegd krijgen die uitgevoerd moet worden op het station. De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) en NS hebben daarover een samenwerkingsovereenkomst getekend. -
Coronavirus
LIVE | 4727 nieuwe besmettingen, kabinet hoopt dat we deze zomer weer volop op vakantie kunnen
Het wekelijkse dodental lag vorige week voor het eerst sinds half september lager dan het aantal dat normaal is voor de tijd van het jaar. Ondanks dat hij het ‘ongelooflijk mooi nieuws’ vindt, ziet coronaminister De Jonge geen reden om de huidige maatregelen verder te versoepelen. Intussen zijn er afgelopen etmaal 4727 nieuwe besmettingen bijgekomen en daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen voor de derde dag op rij, ook al is de afname heel gering. Ook vandaag houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen in ons liveblog. Oudere berichten vind je hier.