Speciale eenheid van de politie valt woning aan de Ahornstraat binnen.
Volledig scherm
Speciale eenheid van de politie valt woning aan de Ahornstraat binnen. © Perry Roovers / MaRic Media

Bredanaar (19) opgepakt voor platleggen overheidswebsites: ‘Ernstig in tijden van crisis’

BREDA - De politie heeft vandaag een 19-jarige man uit Breda opgepakt die verantwoordelijk wordt gehouden voor DDoS-aanvallen op overheidswebsites. Deze aanvallen werden uitgevoerd op 19 maart. 

De websites MijnOverheid.nl en Overheid.nl waren enkele uren uit de lucht. Overheid.nl wordt in verband met de coronacrisis veel bezocht. Het beschikbaar zijn van deze site voor burgers is van cruciaal belang voor het land, zeker in deze tijden, meldt de politie.

,,Een DDoS-aanval uitvoeren is strafbaar. We doen dan ook altijd aangifte van een aanval. En in goede samenwerking met het cybercrimeteam heeft dat geleid tot een snelle aanhouding”, aldus beheerorganisatie Logius.

Enkele uren onbereikbaar

Op 19 maart waren bovengenoemde sites enkele uren onbereikbaar. MijnOverheid is een soort digitale brievenbus waar burgers post krijgen van de overheid, bijvoorbeeld over hun belastingaangifte of kinderbijslag. Ook treffen ze hier persoonlijke informatie, zoals de inschrijving bij de gemeente of de datum van APK.

,,Door een website als deze plat te leggen, ontneem je burgers toegang tot hun persoonlijke gegevens en belangrijke overheidsinformatie. Zeker nu de coronacrisis bij veel mensen voor extra onzekerheid en een grote informatiebehoefte zorgt, nemen we dit hoog op. We willen mensen en bedrijven beschermen en het cybercriminelen steeds moeilijker maken om een DDoS-aanval uit te kunnen voeren”, aldus Jeroen Niessen hoofd van het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland.”

Het onderzoek staat onder leiding van een officier van justitie uit Den Haag. Die zal later in het Paasweekeinde beslissen of de verdachte wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Later meer informatie.