Volledig scherm
Zelfs voor het leger was het een monsterklus om Schiermonnikoog te ontdoen van de rotzooi van de 277 overboord geslagen zeecontainers. © Corné Sparidaens

Brandbrief burgemeesters Waddeneilanden over containers: ‘maatregelen nodig’

De vijf burgemeesters van de Waddeneilanden hebben de Tweede Kamer vandaag een brandbrief gestuurd. Ze willen zo snel mogelijk maatregelen om het vervoer van containers op zee veiliger te maken. 

In de brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer dringen ze aan om snel enkele aanpassingen door te voeren die de veiligheid van vervoer van zeecontainers op de Noordzee bevorderen. De directe aanleiding voor de brief is het overboord slaan van de bijna 300 containers vorige week van het containerschip MSC Zoe, maar de burgemeesters maken zich al langer zorgen over het containervervoer.

‘Vanwege zijn wereldwijd unieke geologische en ecologische waarden staat de Waddenzee op de Werelderfgoedlijst van UNESCO’, schrijven de burgemeesters. ‘Nergens anders bestaat er zo'n dynamisch landschap met een veelheid aan leefgebieden die gevormd zijn door wind en getijden. De biodiversiteit op wereldschaal is mede afhankelijk van de Waddenzee.’

De briefschrijvers wijzen erop dat de natuur op de eilanden en in de Waddenzee de komende jaren aangetast zal zijn door de vervuiling met onder meer kleine plasticdeeltjes, die dieren aanzien voor voedsel. ,,Omdat plastic nooit vergaat, blijven de effecten van plastic eindeloos merkbaar”. Ook de bodem van de Noordzee zal volgens hen door dit incident blijvend vervuild zijn.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) brengt donderdag een werkbezoek aan Terschelling. Burgemeester Bert Wassink van Terschelling zal haar dan de brief ook overhandigen.

Het is niet de eerste keer dat de Waddeneilanden de Kamer waarschuwen: ook in 2007 en in 2008 stuurden enkele van de burgemeesters al brieven over dit onderwerp naar Den Haag.

Chip

De eilanden willen onder meer beter toezicht en handhaving op het beladen en sjorren van de zeecontainers. Ook willen ze dat de containers worden voorzien van een GPS-marker en een chip. Daarmee worden ze makkelijker te lokaliseren als ze overboord slaan en is bovendien sneller duidelijk wat de inhoud is.

De burgemeesters vragen de verantwoordelijke minister te erkennen dat een ramp als deze niet nog eens kan en mag gebeuren. 

1,22 miljoen kilo

Opruimploegen hebben in de afgelopen week 1,22 miljoen kilo afval uit de overboord geslagen containers verzameld. De spullen lagen op de stranden van Terschelling, Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog, in de Noordzee en de Waddenzee en bij het vasteland van Groningen en Friesland. De Zwitserse rederij MSC, de eigenaar van het schip, spreekt van een opruimoperatie zonder weerga.

In de containers zaten onder meer flatscreentelevisies, kussens, speelgoed, matrassen, fleecedekens, kuipstoeltjes, lattenbodems, gloeilampen en auto-onderdelen. Daarnaast vervoerde het schip schadelijke stoffen, zoals organische peroxide in poedervorm.

Op de stranden liggen nu vooral kleine plastic deeltjes. Juist die zijn gevaarlijk omdat dieren ze kunnen opeten. De deeltjes moeten met de hand worden opgeruimd. Daarom stuurt Staatsbosbeheer morgen 22 boswachters en twee auto’s vanuit Friesland en Texel naar Terschelling. Zij zullen donderdag helpen met opruimen.

Rederij MSC blijft het gebied in de gaten houden. Het waait er deze dagen namelijk hard. De wind kan spullen uit de containers naar de stranden blazen.

Dronebeelden tonen massale opruimactie Schiermonnikoog

Volledig scherm
Iedereen helpt mee de stranden weer schoon te krijgen. © Corné Sparidaens