Minister Slob in beroep tegen uitspraak over wegsturen bestuur Haga Lyceum
Er is onvoldoende reden om het voltallige bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum weg te sturen, zo bepaalde de Amsterdamse rechtbank vandaag. Met de uitspraak groeit de kans op een nieuwe rechtszaak van de schoolleiding tegen de overheid om de geleden financiële schade. Minister Slob van Onderwijs laat weten in beroep te gaan tegen de uitspraak.
Het vonnis is een klap voor onderwijsminister Arie Slob. Volgens de rechters had hij in september vorig jaar onvoldoende redenen om het schoolbestuur tot aftreden te manen. Toen dat een maand later nog niet was gebeurd, kondigde de minister aan de financiering van de school te staken. De rechtszaak draaide om deze ‘aanwijzing’, die het einde van de school had kunnen inluiden.
Vorige maand was er al een opsteker voor het Haga Lyceum, toen de toezichthouder op de inlichtingendiensten, de CTIVD, concludeerde dat zware beschuldigingen over radicaal islamitische invloeden rond de school onvoldoende waren onderbouwd door de AIVD. Het ging om onderdelen van een zogenoemd ambtsbericht die bepalend waren voor de beeldvorming rond de school, aldus de CTIVD.
‘Winst voor rechtsstaat’
Directeur-bestuurder Soner Atasoy van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam noemt de uitspraak van de rechtbank een ‘winst voor de rechtsstaat’. Wat Atasoy betreft staan de deuren nu ‘wagenwijd‘ open om het gesprek aan te gaan met de minister en de gemeente.
Nu blijkt dat er weinig overblijft van de beschuldigingen is het volgens hem tijd om bij elkaar te komen. ,,De school heeft recht op doorgang”, zegt de directeur-bestuurder. Door de verdubbeling van het aantal leerlingen in dit schooljaar is extra huisvesting en meer subsidie nodig. Die zaken waren de afgelopen tijd opgeschort door de zogenoemde aanwijzing van Slob, die daarmee het bestuur weg wilde hebben.
Vernietigend oordeel
Als gevolg van dat ambtsbericht van januari 2019 verdween een positief conceptrapport van de Onderwijsinspectie van tafel en volgde er een verlengd onderzoek, dat in juli vorig jaar uitmondde in een vernietigend oordeel van de inspectie over het schoolbestuur. Dat werd beticht van belangenverstrengeling en financieel wanbeleid.
De uitspraak van vandaag vergroot de kans dat de schoolleiding een nieuwe rechtszaak begint tegen de overheid vanwege de geleden financiële schade. Vorige maand sprak de advocaat van de school, Wouter Pors, over de mogelijkheid van een civiele procedure tegen de staat vanwege het opereren van de AIVD, de Onderwijsinspectie en minister. ,,Het heeft de school heel veel geld gekost. Dat is de schade die de overheid heeft aangericht’’, aldus Pors.
Minister Slob laat via Twitter weten dat het oordeel van de rechter hem een ‘ongemakkelijk gevoel’ bezorgt. Volgens Slob constateert de rechtbank hiermee dat er ‘ruimte is in deze school voor personen met een anti-democratisch en anti-integratief gedachtegoed’. De AIVD waarschuwde daar al voor, zegt de minister over een eerdere waarschuwing van de inlichtingendienst. Slob zegt dat de huidige wetgeving ‘onvoldoende basis’ biedt om met zo'n aanwijzing om te gaan. Hij gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van vandaag.
Advocaat Wouter Pors, die de school bijstaat, vindt de formulering die Slob in zijn tweet gebruikt misleidend. ,,De rechtbank heeft juist vastgesteld dat de school die ruimte” niet biedt aan mensen met anti-democratisch en anti-integratief gedachtegoed.
Vorig jaar spraken wij de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman over het besluit om de directie van het lyceum weg te sturen. Bekijk hieronder het interview.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
Belgische F-16’s onderscheppen vliegtuig boven Nederland na bommelding
Twee Belgische F-16’s hebben dinsdag in het Nederlandse luchtruim een vrachtvliegtuig vanuit China onderschept en begeleid naar de luchthaven van Luik. De reden is een bommelding, die later vals bleek te zijn. Dat zegt Christian Delcourt, woordvoerder van de luchthaven in Luik. -
Tropische temperaturen op komst, maar in Spanje is het helemáál zweten geblazen
Morgen en overmorgen kan het kwik in een deel van Nederland oplopen tot tropische temperaturen van boven de 30 graden. Maar dat is nog niets bij de hitte in Spanje, waar het met meer dan 40 graden extreem warm wordt voor de tijd van het jaar. ‘We vrezen dat dit de ergste hittegolf in mei wordt van de afgelopen twintig jaar’, schrijven Spaanse media. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
Eindhovense terreurverdachten op vrije voeten: ‘Geen sprake van ideologisch geweld’
De Eindhovense terreurverdachten komen op vrije voeten. Het OM meende aanvankelijk dat de negen mannen mogelijk van plan waren een aanslag te plegen. Maar nu oordelen deskundigen onder meer op basis van gesprekken met de verdachten dat er geen sprake is van het ‘ideologisch legitimeren van geweld’.
-
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
Inspectierapport Haga Lyceum hoeft niet te worden ingetrokken
Een kritisch rapport van de Onderwijsinspectie over het islamitische Cornelius Haga Lyceum hoeft niet van tafel. Het gerechtshof in Den Haag heeft die eis van de Amsterdamse school afgewezen. -
Begeleider zorgorganisatie overleden na mishandeling in Amsterdam
Een medewerker van de Amsterdamse hulpverleningsorganisatie HVO-Querido is overleden aan de verwondingen die hij vorige week opliep door een mishandeling. Een woordvoerder van de organisatie bevestigt een bericht hierover van de lokale zender AT5. Een 41-jarige man uit Amsterdam zit vast op verdenking van doodslag, meldt het Openbaar Ministerie.