Bouterse opnieuw veroordeeld tot 20 jaar cel voor decembermoorden
VideoDe Surinaamse krijgsraad heeft oud-president Desi Bouterse opnieuw veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982. De 75-jarige Bouterse was zelf niet aanwezig bij de uitspraak. Hij had zich volgens Surinaamse media ziek gemeld.
De rechters handhaven de gevangenisstraf die Bouterse in 2019 kreeg opgelegd voor de moorden op vijftien tegenstanders van zijn militaire regime. Omdat Bouterse tijdens dat proces nooit aanwezig was, werd hij bij verstek veroordeeld. Daarna tekende hij verzet aan, waardoor de krijgsraad zijn zaak opnieuw in behandeling moest nemen.
Nog niet definitief
Bouterse bleef na zijn veroordeling in 2019 op vrije voeten. Hij mocht de behandeling van zijn zogeheten verzetzaak in vrijheid afwachten. Of Bouterse alsnog wordt opgepakt nu de krijgsraad vasthoudt aan zijn veroordeling, kwam vandaag tijdens de zitting niet aan de orde.
De veroordeling hoeft nog niet definitief te zijn. De advocaat van Bouterse krijgt veertien dagen de tijd om in beroep te gaan en heeft al gezegd dat ook te zullen doen. Ook de auditeur-militair, die optreedt als aanklager, kan in de komende twee weken nog bezwaar maken tegen de veroordeling.
Militair regime
Bouterse stond in de jaren tachtig aan het hoofd van een militair regime. Hij wordt er niet van verdacht dat hij in december 1982 persoonlijk mensen om het leven heeft gebracht in Fort Zeelandia in Paramaribo. De voormalige legerleider heeft gezegd het erg te vinden dat hij de Decembermoorden niet heeft zien aankomen.
De geruchtmakende moorden stonden een politieke carrière niet in de weg. Bouterse kon 28 jaar later president worden nadat zijn Nationale Democratische Partij de verkiezingen had gewonnen. Hij bleef tot 2020 aan de macht. Toen leed zijn partij een verkiezingsnederlaag en kon zijn rivaal Chan Santokhi president worden.
‘Uitstel van executie’
De veroordeling lag in de lijn der verwachting, zegt advocaat Gerard Spong. ,,De verwachting is uitgekomen.” De in Suriname geboren Spong verloor vrienden en vakgenoten tijdens de moorden in 1982 in Fort Zeelandia en is kenner van het Surinaams recht. ,,Ik had dit wel verwacht. Er lag al een uitvoerig verstekvonnis aan ten grondslag met 56 bewijsmiddelen. Daar was geen speld tussen te krijgen.”
Spong verwacht dat Bouterse in hoger beroep gaat, maar noemt dit ‘uitstel van executie’. De Nederlandse advocaat heeft namens de nabestaanden sinds het jaar 2000 geijverd voor de berechting van Bouterse.
Romeo Hoost van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname vindt dat Bouterse misbruik maakt van de rechtsmiddelen. ,,De uitspraak had ik wel verwacht, dat kon niet anders met dezelfde samenstelling van de krijgsraad. De rechter heeft in het vonnis kritisch gesproken over zijn opstelling, dat Bouterse tijdens de procedure gebruik heeft gemaakt van zijn zwijgrecht.”
Hoost is dezelfde mening toegedaan, Bouterse weet volgens hem keer op keer het strafproces te vertragen, met bijvoorbeeld wrakingsverzoeken. Ook deze verzetsprocedure was niet nodig geweest als hij vorige keer aanwezig was geweest en meteen hoger beroep had aangetekend. ,,Hij maakt gebruik van de rechtsmiddelen die hem ter beschikking staan, terwijl hij de slachtoffers van de Decembermoorden geen enkel rechtsmiddel heeft gegund. Die werden opgepakt en afgemaakt”, aldus Hoost. Hoost verwacht dat het hoger beroep binnen een jaar zal volgen.
Lees door onder de foto.
Zwijgrecht
Eddy Wijngaarde, broer van een slachtoffer van de moorden en secretaris van de Stichting 8 December 1982, is teleurgesteld. Hij had gehoopt dat de rechter definitief een eind zou maken aan de zaak. Volgens Wijngaarde was dit mogelijk omdat Bouterse zich steeds heeft beroepen op zijn zwijgrecht.
,,Het gebruikmaken van zwijgrecht is een oneigenlijk gebruik van dat rechtsmiddel. Daarom had de rechter dit proces kunnen beëindigen, zonder Bouterse de mogelijkheid van nog weer een hoger beroep te geven”, zei Wijngaarde. ,,Ik vind het een misser van de rechter dat ze dat niet heeft gedaan.’'
Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, denkt niet dat het hoger beroep jaren in beslag zal nemen. ,,Ik verwacht dat Bouterse zich ook nu in het hoger beroep op zijn zwijgrecht zal beroepen. Ik zie geen reden dat hij nu wel allerlei verklaringen zal afleggen. Ik verwacht dat het hoger beroep bijzonder snel zal zijn afgewikkeld.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
de zaak x
Lubertus slikte de verkeerde pil, en dat had een fatale afloop
Een pilletje, een snuifje: drugsgebruik lijkt bijna normaal geworden. Maar het gebruik gaat niet altijd goed. Zo slikte Lubertus de verkeerde pil. Met een fatale afloop.Bunschoten -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Limburgse politie vindt lichamen van twee vermiste vissers in de Maas
De Limburgse politie heeft zaterdagmiddag twee lichamen gevonden in de Maas bij Heijen, in het noorden van de provincie. Het zijn de stoffelijke overschotten van twee vermiste opvarenden van een bootje. Zij raakten afgelopen nacht te water bij wat waarschijnlijk een noodlottig ongeval was.Heijen
-
Man verdrinkt nadat hij mobieltje uit de Maas probeert te halen
Roermond -
-
-
Quiz
Wat vieren we eigenlijk met Pinksteren? Test je kennis met 7 vragen
Voor veel mensen is het pinksterweekend een lekker lang vrij weekend. Maar wat vieren we eigenlijk op deze christelijke feestdag? -
UPDATE
Wie is er ontvoerd in Spanbroek? Anderhalve dag later weet politie het nog steeds niet
Hoewel twee mannen zijn aangehouden voor mogelijke betrokkenheid, is de politie zaterdagavond nog steeds op zoek naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd vanuit Spanbroek. Wie hij is en waar hij is, is nog onduidelijk, aldus een woordvoerder van de politie zaterdag aan het einde van de dag.Spanbroek