Volledig scherm
Haribo Matador Mix. © Archief

Boosheid over Haribo-snoepjes die stierenvechten 'promoten': 'Een matador is een killer, uit de handel!’

De Duitse snoepproducent Haribo promoot met een van haar producten de omstreden stierengevechten in Spanje waar de afgelopen maanden hevig tegen geprotesteerd wordt. Dat stellen dierenrechtenactivisten uit diverse landen, onder wie de Nederlandse ‘Vegan Streaker‘ Peter Janssen.

De ‘Haribo Matador Mix’ is een van oorsprong Deens product, dat in 1983 op de markt kwam en vernoemd is naar de toen zeer populaire Deense televisieserie ‘Matador. In die serie wordt Denemarken getoond tijdens de economische wereldcrisis in de jaren 30 van de vorige eeuw. De hoofdpersoon is een verkoper, die in de loop der jaren uitgroeit tot zeer succesvol ondernemer. In de televisieproductie verwijst de matador ‘niet naar een stierenvechter’, meent een woordvoerder, ‘maar naar de Deense benaming van het gezelschapsspel Monopoly’.

In latere jaren kreeg het product echter een andere visuele interpretatie van de ontwerpers. Op de verpakking staat nu een blij jongetje met een rode lap in zijn handen, daarmee verwijzend naar een matador, de persoon die bij het stierenvechten de stier doodt.

Volgens Haribo bleven de naam en het ontwerp van de snoepjes ‘pure marketinginstrumenten’. ,,Het geeft geenszins de mening van Haribo weer met betrekking tot het onderwerp stierenvechten”, stelt een woordvoerder. Desalniettemin is de snoepproducent de afgelopen weken bedolven onder de negatieve reacties, met name van dierenrechtenactivisten.

Hoewel het voor Haribo, waarvan het hoofdkantoor in Breda zit, niet vanzelfsprekend is om een productmerk na tientallen jaren te veranderen, neemt de producent de kritieken serieus en wordt overwogen het ontwerp van de zogenoemde Matador-snoepjes in de toekomst ‘een neutralere illustratie’ te geven. ,,We zullen de suggesties die zijn genoemd intern bespreken”, meldt woordvoerder Liesbeth Thys aan deze nieuwssite.

‘Schaamteloos’

Dierenrechtenactivist Peter Janssen, beter bekend als de Vegan Streaker, vindt dat niet voldoende. ,,Haribo promoot onder kinderen schaamteloos het stierenvechten. Een matador is een killer, iemand die vermoordt. Geen leuke boodschap voor kinderen dus. Uit de handel met die snoepjes in deze verpakking is onze eis!”