Boetes voor ramptoeristen in Midden-Limburg: ‘We zijn er nog lang niet’
De gemeente Echt-Susteren waarschuwt vandaag dat er boetes worden uitgedeeld als mensen die er niks te zoeken hebben zich begeven in het gebied tussen het Julianakanaal en de Maas. In dit gebied geldt een noodverordening. Iedereen die er niet woont of geen hulpverlener is moet er weg blijven, aldus de Midden-Limburgse gemeente.
BinnenlandredactieLaatste update:18-07-21, 15:56
Het water van de Maas en het kanaal zakt weliswaar, maar de dijken en de grond zijn er verzadigd. ,,Als de dijken, bruggen, wegen en (fiets)paden te veel belast worden kan dit nieuwe veiligheidsrisico’s veroorzaken”, aldus de gemeente. ,,Dit moet namelijk nog geïnspecteerd worden. Onze hulpverleners zijn nog hard aan het werk om de huidige wateroverlast en de gevolgen daarvan te bestrijden. We moeten er dan ook samen voor zorgen dat er geen nieuwe risico’s bijkomen.”
,,We vragen u dan ook weg te blijven uit het veiligheidsrisicogebied en de afzettingen en de (vrijwillige) medewerkers die erbij staan te respecteren. Ook vandaag wordt handhaving en politie extra ingezet. Waar nodig wordt verbaliserend opgetreden.”
Ook Valkenburg handhaaft uit vrees voor ramptoeristen een eerdere noodverordening waarin mensen die in Valkenburg niks te zoeken hebben, de toegang wordt ontzegd. Voor iedereen die er niet woont of niet duidelijk kan maken waarom hij of zij zich in de gemeente bevindt, is het verboden zich in Valkenburg op te houden, maakte de gemeente vandaag bekend.
Al enkele dagen is een noodverordening van kracht in de gemeente. ,,De situatie in Valkenburg aan de Geul is nog steeds niet veilig genoeg om de noodverordening in te trekken”, aldus de gemeente zondag. “Schade aan infrastructuur (sink holes, schade aan gebouwen en bruggen) kunnen nog steeds zorgen voor onveilige situaties. We verwachten dat er veel ramptoeristen naar Valkenburg zullen komen. Dit zal leiden tot een ernstige verstoring van de hulpverlening en opruimwerkzaamheden. Tevens kan dit een ernstig gevaar zijn voor de openbare orde en verkeersveiligheid. Daarom is het in deze situatie nog steeds niet wenselijk dat mensen naar het rampgebied komen.”
In het centrum is de situatie nog steeds niet veilig. Om die reden geldt voor woningen en overige gebouwen in een bepaald gebied in het stadshart van Valkenburg een verbod om naar binnen te gaan. Daarvoor hanteert de gemeente een noodbevel. Winkels, horecazaken en overige bedrijven in een groot gebied in het centrum zijn niet toegankelijk.
Kijklustigen
Ook de gemeente Roermond dreigde gisteren met boetes als kijklustigen rampgebieden blijven opzoeken. Herhaalde oproepen van de gemeente en de veiligheidsregio aan mensen om weg te blijven uit gebieden waar ze niks te zoeken hebben, maken weinig indruk.
Hoewel een noodverordening van kracht is die is bedoeld om ramptoerisme tegen te gaan, was er op de Maasboulevard in de voorstad in Roermond vrijdag de hele dag grote drukte. Tot ‘s avonds laat waren daar talloze flanerende mensen die met auto’s en elektrische fietsen naar de kademuur waren gekomen om met mobieltjes de jachthaven en zichzelf op de gevoelige plaat te zetten.
Kamerlid Wybren van Haga noemt het ‘bizar dat er mensen zijn die zich zitten te vergapen aan het leed van Limburg, die hulpdiensten in de weg lopen en bovendien een gevaar vormen door met hele gezinnen op verzadigde dijken te gaan staan'. De voorman van de nieuwe partij Belang van Nederland roept gemeenten op om ‘zerotolerance’ toe te passen bij dit gedrag van aapjes kijken. ,,Slinger die ramptoeristen meteen op de bon. Waar nodig moet de landelijke overheid dat ondersteunen, zeker na herhaalde en vergeefse verzoeken van gemeenten en de veiligheidsregio om weg te blijven uit gebieden waar men niks te zoeken heeft.”
De dijkexperts van het waterschap zijn vanmorgen op pad gegaan om de veiligheid van de dijken te inspecteren. Dat gaan ze doen in het zuidelijk deel van hun regio waar het water in de Maas aan het zakken is. Inspecteren kan alleen als het water voldoende is gezakt. Pas dan kunnen ze goed zien hoe de dijk er aan de waterzijde aan toe is. Op basis daarvan besluiten de inspecteurs wat er moet en kan gebeuren. De dijken worden dezer dagen dag en nacht bewaakt, door brandweer en het waterschap.
Hoogwater in grote rivieren valt mee
De waterstand in de grote rivieren Rijn, Waal, Lek en IJssel komt minder hoog te staan dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte. De Rijn bij Lobith bereikt vandaag al een stand van 14,08 meter boven NAP en gaat na 24 uur weer dalen. Een paar dagen geleden leek het er nog op dat de Rijn bij Lobith boven de 14,50 meter boven NAP zou komen te staan.
De rivier komt minder hoog, omdat de afvoeren in de zijrivieren van de Rijn in Duitsland sneller dan verwacht, dalen. In het Zwitserse Bazel daalt het waterpeil ook al, aldus Rijkswaterstaat. De afvoer van de Rijn bij Lobith is de hoogste die ooit in de zomer is gemeten. Dat het in de zomer hoogwater is op Waal en Rijn komt al bijna nooit voor.
Het hoge water heeft een aantal dagen nodig om van de Duitse grens naar de Noordzee en het IJsselmeer te stromen. Dat betekent dat de hoogste waterstand bij steden langs de rivieren maandag of dinsdag wordt bereikt. Daardoor zullen rivierkades overstromen en uiterwaarden onderlopen, maar die zijn daar op berekend. Waterschap Drents Overijsselse Delta inspecteert vanaf maandag extra in de buurt van Deventer, aangezien het bekend is dat stukken dijk daar last hebben van water dat onder de dijk door kruipt en zand meevoert. Waterschap Rivierenland heeft alleen beschermende maatregelen getroffen langs de oevers van de Maas.
Evacués die terug naar huis mogen in Limburg, moeten voorzichtig zijn en eerst de instructies van netbeheerder Enexis bekijken en opvolgen. Het water kan risico’s opleveren voor de stroomvoorziening. ,,Als er water in de woning stond, bereid je dan goed voor hoe je de woning in gaat”, zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord op calamiteitenzender L1. ,,Vraag je af of de situatie wel veilig is. Enexis geeft instructies waar je op moet letten. Volg die instructies.”
Het water kan kortsluiting hebben veroorzaakt of andere onveilige situaties in de elektriciteit. De woordvoerder van de veiligheidsregio waarschuwt ook voor achtergebleven drijfhout en andere troep. ,,Je treft bij thuiskomst vaak ook wat aan. Stel je daarop in.”
De hoogwatergolf verschuift volgens hem langzaam naar het noorden. ,,Maar er is sprake van kwelwater. Dat gaat nog enige tijd duren. De situatie is nog altijd spannend. We zijn er nog lang niet.” Hij riep mensen op altijd de instructies van de gemeente en hulpverleners te volgen.