Boete voor bijvoeren grote grazers in de Oostvaardersplassen
Wie de grote grazers in de Oostvaardersplassen bijvoert, riskeert een boete. Die waarschuwing geven provincie Flevoland en Staatsbosbeheer. Bijvoeren is niet alleen zinloos, maar vooral een overtreding op de Wet Natuurbescherming.
Provincie Flevoland en Staatsbosbeheer hebben dinsdag aangekondigd handhavend op te treden tegen mensen die de grote grazers denken te hulp te schieten met voer zoals hooi. De tijd van waarschuwen is voorbij.
Beide partijen hebben dinsdag een statement naar buiten gebracht als reactie op de discussie en het aantal acties rond het welzijn van de heckrunderen, edelherten en konikpaarden in de Oostvaardersplassen.
Bedreiging
Met name de laatste dagen lopen de gemoederen ontzettend hoog op en is het zelfs gekomen tot een telefonische bedreiging van een van de boswachters. Op social media schuwen zogenaamde dierenliefhebbers de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog niet en maken ze de boswachters en andere medewerkers van Staatsbosbeheer uit voor van alles en nog wat.
Provincie Flevoland benadrukt dat zij gaat over het beleid en dat Staatsbosbeheer slechts de uitvoerder van dit beleid is. Dus, zegt een provincie-woordvoerder, als mensen iets te zeggen hebben over de Oostvaardersplassen, moeten ze zich richten tot Provinciale Staten. Hoewel provincie en Staatsbosbeheer aangeven te begrijpen dat de situatie vragen en onrust oproept, willen ze benadrukken dat er geen sprake is van dieren laten verhongeren en 'niets doen'.
Kogel
Voorheen waren de Oostvaardersplassen tussen Lelystad en Almere aangemerkt als gebied waar de natuur haar gang mocht gaan. Daar is een jaar of acht geleden mee gebroken op advies van een internationale commissie. Sindsdien wordt aan zogenaamd vroeg reactief beheer van de grote grazers gedaan. Dit komt erop neer dat dagelijks volgens een gedetailleerd protocol wordt bekeken welke dieren te zwak zijn om de winter te overleven.
Daarbij wordt onder meer rekening gehouden met de conditie van het dier, het gedrag en de weers- en terreinomstandigheden. De grote grazers die als te zwak worden aangemerkt, worden door de boswachters doodgeschoten voordat ze onnodig lijden en een hongerdood sterven. Door dit beleid komt in de winter 98 tot 100 procent van de gestorven grote grazers om door een kogel.
Natte omstandigheden
In december 2017 en januari 2018 ging het mede door de extreem natte omstandigheden om ongeveer 700 grote grazers, waarvan slechts een enkel exemplaar een natuurlijke dood stierf. Evenwel blijft voor de buitenwacht het beeld van hongerende dieren in de Oostvaardersplassen bestaan. Het heeft recent tot onder meer een bijvoercrowdfundingsactie geleid en particulieren die met hooibalen naar Flevoland kwamen. Goedbedoeld, maar strafbaar en zinloos, zegt Staatsbosbeheer.
Het voer bereikt niet de zwakste dieren, omdat zij het laagst in de pikorde staan. Bovendien zorgt het voor extra onrust in de kudde en is een ongewenst neveneffect dat de dieren door extra voedsel vruchtbaar worden in een ongunstige periode. Over een langere termijn bezien kan bijvoeren leiden tot grotere kuddes en dat is nu juist wat de actievoerders niet willen in de Oostvaardersplassen.
Externe commissie
Vooralsnog is het vroeg reactief beheerbeleid van kracht. Op dit moment is een externe commissie onder leiding van oud-politicus bezig met een beheeradvies aan de provincie. Naar verwachting komen Gedeputeerde Staten nog voor de zomer met een voorstel over het toekomstig beheer van de Oostvaardersplassen. Zolang Provinciale Staten geen besluit hebben genomen over het beheer, blijft het bestaande beleid en huidig beheer van kracht.
Bekijk hier hoe een actiegroep de grazers illegaal voert.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Landelijk schandaal rondom misbruik in danswereld: nog altijd lesgevende danstrainers voor de rechter
Twee danstrainers moeten voor de rechter verschijnen vanwege vermeende zedendelicten. Beide mannen, uit Dongen en Hoorn, geven op dit moment nog dansles.Dongen, Hoorn -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
PREMIUM
Bijen legden deze winter massaal het loodje, maar dit ‘driegangenmenu’ helpt ze de koude maanden door
Ze vallen met bosjes uit de honingraat. Veel bijenvolken hebben dit voorjaar niet levend gehaald. En dat terwijl je massale bijensterfte vrij makkelijk kunt voorkomen, weet Annet Künneke (67). Met een speciaal driegangenmenu helpt zij de vliegende insecten de winter door.Waddinxveen -
Nederlanders die omkwamen bij ongeluk op A3 waren vrijwilliger bij Dag met een Lach: ‘Gitzwarte dag’
Twee van de vier Nederlanders die zondag overleden bij een ongeluk op de A3 in Duitsland, waren vrijwilliger bij Dag met een Lach. Dat laat de stichting weten op Facebook. Ze zouden zijn omgekomen tijdens een toertocht.Zevenaar, Elten, Beek, Doetinchem -
Gehaktbal van mammoetvlees: ‘Waarom zou je kiezen voor rund, kip of varken?’
Een enorme gehaktbal van gekweekt mammoetvlees. Zachtjes gegaard in de oven en vervolgens met een gasbrander bewerkt voor een sappige bruine kleur. Alleen weet nog niemand hoe deze prehistorische variant van oma’s gehaktbal smaakt.
-
Discussie over wilde dieren in de vrieskou laait weer op
Bijvoeren of omkomen van de honger en doodvriezen? Het wild in de Oostvaardersplassen lijdt. Wij mensen kunnen de dieren redden of de natuur zijn beloop laten. -
-
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee.