Volledig scherm
Boerenprotest bij natuurgebied Wooldse Veen in Winterswijk. © DG

Boeren bezetten wegen naar natuurgebied in Winterswijk: actie rustig verlopen

Een protestactie van boeren in de Gelderse Achterhoek tegen het stikstofbeleid van de overheid is vandaag rustig verlopen. Ruim 100 boeren hadden zich in Winterswijk bij een natuurgebied verzameld voor protestactie tegen de nieuwe stikstofmaatregelen. 

a

Melkveehouder en actieleider Alfred Scholten is tevreden dat boeren met honderd tractoren de drie toegangswegen naar natuurgebied 't Wooldse Veen urenlang hebben geblokkeerd, zegt hij. ,,We doen dit voor heel Nederland, want er zijn ruim 160 natuurgebieden in Nederland waar natuurherstel moet helpen om de stikstofuitstoot te verminderen. Alle boeren rond dergelijke gebieden worden oneerlijk getroffen”, aldus Scholten.

't Wooldse Veen is een bijzonder geval, omdat het gebied zich uitstrekt over de grens met Duitsland. ,,Aan de Duitse kant mogen de boeren wel van alles. Daar moet in Europees verband beleid voor komen”, vindt hij. Landbouwers in Winterswijk zijn bang dat zij het veld moeten ruimen, omdat er vier Natura 2000-gebieden liggen. ,,Trek daar een straal van vier kilometer omheen, dan is er in heel Winterswijk niet meer te boeren”, zegt actieleider Alfred Scholten uit buurtschap Woold.

Stikstofcrisis

De actie van vandaag was gericht tegen de werkzaamheden bij het natuurgebied. Natuurmonumenten is daar momenteel in opdracht van de provincie bezig met het afgraven van grond vanwege de stikstofdepositie. De boeren vinden het niet terecht dat die werkzaamheden gewoon doorgaan, terwijl veel projecten en vergunningen stilliggen vanwege de stikstofcrisis. De gemeente Winterswijk gaf de boeren de ruimte, zolang ze niet met tractoren het kwetsbare gebied inreden.

Minister Carola Schouten (Landbouw) noemde Wooldse Veen in haar brief aan de Tweede Kamer specifiek als gebied waar natuurherstel moet zorgen voor minder stikstofuitstoot. Dat is de Achterhoekse boeren volgens Scholten in het verkeerde keelgat geschoten. De provincie Gelderland is al jaren bezig met herstel van het bijzondere hoogveengebied. Het karwei is bijna klaar. Verantwoordelijk provinciebestuurder Peter Drenth gaat donderdagmorgen met de actievoerende boeren praten. De blokkade verloopt volgens de politie rustig. 

Volledig scherm
De actieleiders van het boerenprotest in Winterswijk, waarbij de toegang tot een natuurgebied wordt geblokkeerd. © DG
  1. Autosteker René V. kan zich ‘door de drugs’ weinig meer van steekpartijen en bedreigingen herinneren

    Autosteker René V. kan zich ‘door de drugs’ weinig meer van steekpar­tij­en en bedreigin­gen herinneren

    De 24-jarige René V., die ervan wordt verdacht vanuit zijn auto vier vrouwen te hebben gestoken, kon worden opgespoord doordat een slachtoffer van een eerder incident in Schagen het kenteken van zijn auto had genoteerd. Dit bleek vandaag bij het begin van zijn strafzaak. V. zegt zich zeer weinig meer van alles te herinneren, mede doordat hij tijdens de verschillende steekpartijen vaak onder invloed was van drugs.