Op beelden van de mishandeling is te zien hoe een groep jongeren de boa's achtervolgt waarbij rake klappen worden uitgedeeld.
Volledig scherm
Op beelden van de mishandeling is te zien hoe een groep jongeren de boa's achtervolgt waarbij rake klappen worden uitgedeeld. © Videostill Dumpert

Boa naar ziekenhuis na mishandeling bij strand IJmuiden

Video en updateEen buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) is vanmiddag mishandeld in IJmuiden en met gezichtsletsel naar het ziekenhuis gebracht. Twee verdachten zitten inmiddels vast, meldt de politie. 

Het incident vond plaats op 't Kwelderpad, een paadje dat naar het strand leidt. De ambtenaar zou tegen jongeren hebben gezegd dat ze niet van een pier mochten springen. Een van de jongeren zou geen identiteitskaart bij zich hebben gehad, waarop de boa de persoon in kwestie wilde aanhouden. Dat zou hebben geleid tot de mishandeling, verklaarde een getuige tegenover NH Nieuws.

Voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond is woest. ,,Echt schandalig, schokkend. Ik ben laaiend. Ik heb de boa’s zelf nog niet gesproken maar weet wel dat ze zeer onder de indruk en ontdaan zijn’’reageerde hij tegenover Hart van Nederland. ,,Ze hebben binnenkort een gesprek met de burgemeester. Er moet snel wat gebeuren.”

Uitgerekend vandaag begonnen boa’s in Rotterdam met acties. Ze schrijven de komende drie dagen uit protest geen bonnen uit. Ze willen vanwege toenemende agressie een wapenstok en pepperspray, maar de gemeente Rotterdam gaat niet in op die eis van de vakbonden. In de driehoek, bestaande uit burgemeester, politie en justitie, is wel afgesproken dat de Rotterdamse handhavers toegang krijgen tot het portofoon-netwerk van de politie. Volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb betekent dit dat de politie er in escalerende situaties sneller kan zijn.

Ook worden er werkgroepen van handhavers en politiemedewerkers opgericht om te kijken hoe het werk veiliger kan. ,,Daar worden boa’s niet warm van”, zei Kuin daarover eerder tegen het ANP. De bonden bekijken dit weekend of ze de actie mogelijk verlengen.

De maat is vol voor vakbond BOA ACP, na het forse geweld tegen handhavers op het strand van IJmuiden: