Volledig scherm
Mensen leggen bloemen bij het kantoor van de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum. © ANP

Bloemenzee voor vermoorde advocaat Wiersum

Bij het kantoor van de geliquideerde advocaat Derk Wiersum in Amsterdam-Zuid ontstaat een kleurrijke bloemenzee. Ook bij zijn woning in Buitenveldert leggen mensen bloemen neer. 

Volledig scherm
Ook voor de woning van de vermoorde advocaat Derk Wiersum worden bloemen gelegd. © ANP

Advocaten vanuit de hele stad brengen boeketten bij het kantoor aan de Jacob Obrechtstraat. Op een lint dat aan een boeket hangt van AMS advocaten staat: ,,Wij laten ons niet de mond snoeren”. De raadsman van kroongetuige Nabil B. werd gisterochtend doodgeschoten toen hij zijn woning verliet

In het hele land hangen vlaggen vandaag halfstok voor de geliquideerde advocaat. Zo hebben alle gerechtsgebouwen gehoor gegeven aan de oproep hiertoe van de Nederlandse Orde van Advocaten. Ook bij veel advocatenkantoren en de ministeries van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken hangt de vlag halfstok. ,,Deze gebeurtenis is naast een persoonlijk drama ook een ernstige bedreiging van onze rechtsstaat. Het is van groot belang dat advocaten, officieren en rechters hun werk in alle vrijheid en veiligheid kunnen doen”, verklaart de Raad voor de Rechtspraak de rouwstand van de vlaggen. 

Condoleanceregister

Volledig scherm
De vlag op de rechtbank hangt halfstok om de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum herdenken. © ANP

De rechtbanken kunnen verder zelf invulling geven aan de manier waarop ze stil willen staan bij de liquidatie. Zo werd in de rechtbank in Rotterdam, waar de weduwe van Wiersum werkzaam is, een grote bijeenkomst gehouden met rechters, officieren van justitie en advocaten. In de rechtbank in Assen wordt een condoleanceregister neergelegd. De rechtbank in Breda, waar Wiersum plaatsvervangend rechter was, hield gisteren een herdenkingsbijeenkomst. Dat gebeurde ook in de rechtbank in Amsterdam.

De Hoge Raad publiceerde vandaag in vijf dagbladen een rouwadvertentie voor de vermoorde strafpleiter. ,,Als advocaat trad hij op in vele zaken bij de Hoge Raad. Hij streed voor rechtvaardigheid en menselijkheid”, schrijft de hoogste juridische instantie in de advertentie. De Amsterdamse Orde van Advocaten plaatste een boodschap op reclameschermen in het openbaar vervoer. ,,Wij blijven veerkrachtig, zullen niet voor geweld wijken en weten ons gesteund door de rechterlijke macht, openbaar ministerie en de burgemeester.” 

Terwijl veel advocaten boos en verdrietig zijn over het verlies van Wiersum, barst tegelijkertijd onder advocaten ook een discussie los hoe nu om te gaan met kroongetuigen. Sommige advocaten weigeren ze bij te staan omdat ze bijvoorbeeld uit ‘principe geen verklikkers bij staan’, wat bij anderen weer irritatie opwekt. ,,Het vak van strafrechtadvocaat kies je vanuit de overtuiging dat iedere verdachte recht heeft op bijstand. Derk Wiersum begreep dat", schrijft advocaat Marielle van Essen in een blog op internet. Zijzelf staat overigens ook geen kroongetuigen bij, maar om een andere reden. ,,Ik ben afkeurend omdat de inzet van kroongetuigen valse verklaringen en daarmee onjuiste veroordelingen in de hand werkt, terwijl de overheid die veiligheid totaal niet kan waarborgen.”

  1. Luuk Ikink en Simone Wijnands over Badr vs. Rico en het C&A-paard verdwijnt

    Luuk Ikink en Simone Wijnands over Badr vs. Rico en het C&A-paard verdwijnt

    Samen met zijn vrouw Simone Wijnands maakt presentator Luuk Ikink elke werkdag de OchtendPod: dé podcast voor wie graag opstaat met het laatste nieuws. Luuk en Simone bespreken aan hun ontbijttafel in 20 minuten het nieuws van de dag. Ze gaan in discussie over verschillende onderwerpen met een focus op (regionaal) nieuws, sport en entertainment. OchtendPod verschijnt elke werkdag om 06.00 uur ’s ochtends en is hieronder te beluisteren of via Spotify, Google Podcasts of iTunes.