Bijna helft universitaire studenten in Maastricht slachtoffer van seksueel wangedrag
Bijna de helft (46,9 procent) van de studenten aan de Universiteit Maastricht heeft ten minste één incident van seksueel geweld en/of seksuele intimidatie meegemaakt sinds hun inschrijving. Dat blijkt uit een online onderzoek onder volwassen studenten aan deze universiteit.
Van de studenten in Maastricht die aangaven seksueel geweld te hebben ervaren, ervoer 9,8 procent penetratie zonder toestemming (verkrachting) en 25,4 procent aanraking zonder wederzijds goedvinden (strelen, kussen en/of betasten).
Uit vergelijkbaar onderzoek van Amnesty International onder alle studenten in Nederland kwam eerder dit jaar naar voren dat een op de tien (11 procent) vrouwelijke studenten tijdens de studententijd seks heeft gehad tegen haar wil. Verkrachting overkwam ook 1 procent van de mannelijke studenten.
Vereniging
Uit het onderzoek bij de Universiteit Maastricht blijkt verder dat seksueel geweld en seksuele intimidatie het meest plaatsvindt bij studenten met een handicap, zij die zich identificeren als lhbti’er en bij vrouwen. Studenten die lid zijn van een studenten-, studie-, of sportvereniging zijn ook vaker het slachtoffer dan niet-leden.
De meest voorkomende locaties waar seksueel geweld wordt gepleegd, zijn studentenkamers, restaurants, bars en clubs. Het is niet bekend wat de meest voorkomende plekken voor seksuele intimidatie zijn.
De dader (bijna negen van de tien keer een man) is in het leeuwendeel van de gevallen bekend bij het slachtoffer; slechts bij 30,7 procent van de studenten in het geval van seksueel geweld en bij 16,9 procent in het geval van seksuele intimidatie gaat het om een vreemde. Vaak is de dader op de een of andere manier verbonden aan de universiteit.
Actie
De Universiteit Maastricht heeft inmiddels het manifest Let’s talk about Yes van Amnesty International ondertekend, om actie te ondernemen tegen seksueel wangedrag. Zo moeten alle studenten workshops kunnen volgen met bewezen effect op het terugdringen van seksueel geweld, zoals omstanderstrainingen.
Ook komt er heldere en continue communicatie over hulp- en meldingsvoorzieningen voor slachtoffers en over eigen en wettelijke gedragsregels. Medewerkers met studentcontacten worden getraind, zodat zij weten hoe te handelen bij signalen of berichten over seksueel geweld.
Voor de onderzoeksrapportage werden data van 2474 studenten van de Universiteit Maastricht gebruikt die allemaal ouder waren dan achttien jaar. Achthonderd van de respondenten kwamen uit ons land.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM
Opsporingsdiensten blijven wereldwijd jagen op netwerk van Taghi: ‘Niemand is onvindbaar’
Met de aanhouding van Boris P. in Servië meent justitie opnieuw een sleutelspeler uit de groep rond Ridouan Taghi te hebben opgepakt in het buitenland. Nadat de kopstukken héél lang hun gang konden gaan, hopen de opsporingsdiensten nu een duidelijk signaal af te geven: ‘Niemand is onvindbaar.’ -
Inspectie: Gebrek aan langetermijnvisie belemmert werk politie
De politie kan haar werk niet goed doen omdat het ontbreekt aan een visie voor de lange termijn, stelt de Inspectie Justitie en Veiligheid. Door het gebrek daaraan ontstaan problemen met opsporing, komen wijkagenten amper aan hun werk toe en functioneren speciale afdelingen onvoldoende. -
PREMIUMVIDEO
‘Eén op tien vrouwelijke studenten slachtoffer van verkrachting tijdens studie’
Eén op de tien vrouwelijke studenten heeft tijdens de studententijd seks gehad tegen haar wil. Verkrachting overkwam ook 1 procent van de mannelijke studenten, blijkt uit onderzoek door I&O Research in opdracht van Amnesty International. -
PREMIUMvan wieg tot graf
Die ene keer dat Piet (86) en Mark Rutte ruzie hadden, maakte de premier het goed: ‘Ik zat fout’
In de rubriek Van Wieg tot Graf vertellen wij het verhaal achter een overlijdensbericht. Vandaag het levensverhaal van Piet van der Toorn (86). Hij was tot op hoge leeftijd de persoonlijke chauffeur van Mark Rutte.
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUMOnderzoek
Zwaardere koeien groter gevaar voor boeren: '600 kilo tegen je aan, daar is weinig tegenin te brengen'
Rundveehouders lopen vaker letsel op bij een aanval of beknelling door een koe, omdat de beesten door fokprogramma’s zwaarder zijn geworden. Daardoor komen bijvoorbeeld een trap of kopstoot harder aan.