Volledig scherm
Minister van Veiligheid en Justitie Stef Blok © Dijkstra bv

'Bezuinigingen rechtsbijstand nooit bedacht om snellere veroordeling'

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) verzekert dat bezuinigingen op de gesubsidieerde rechtsbijstand nooit zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat verdachten sneller worden veroordeeld. Hij reageert daarmee op de ophef over uitspraken van oud-staatssecretaris Fred Teeven in een artikel in De Groene Amsterdammer.

Daarin staat dat Teeven naar eigen zeggen heeft bezuinigd op de advocatuur om meer verdachten achter de tralies te krijgen. ,,Het is een andere manier om hetzelfde effect te bereiken. Als je aan een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, dan wordt het ook niet zo veel, die verdediging'', wordt de ex-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie geciteerd.

Belang
Hoewel Teeven zelf stelt dat hij dat nooit zo heeft gezegd, benadrukt Blok dat hij zich niet herkent in de aan Teeven toegeschreven uitlatingen. ,,Dit heeft op geen enkele wijze een rol gespeeld'', aldus de minister dinsdag in een reactie. Volgens hem staat het ook haaks op het 'grote belang dat het kabinet hecht' aan een eerlijk proces.

Advocaten noemden de uitspraken in De Groene Amsterdammer 'ontluisterend' en vroegen om een onderzoek.