Bendes plunderen sportwinkels JD: nu ook Amsterdam aan de beurt

update/ videoIn Amsterdam is gisteravond een gewapende overval gepleegd op de winkel van JD Sports in de Bijlmer. Een grote groep mannen, gewapend met messen, viel de winkel binnen en heeft volgens de politie een ‘flinke buit’ meegenomen. De politie onderzoekt of de overval onderdeel is van een reeks overvallen op sportwinkels van JD Sports in verschillende landen. 

,,Op dit moment is dat niet een scenario wat wij als zeer aannemelijk beschouwen", zegt een woordvoerder. ,,Maar het zou natuurlijk naïef zijn om onze ogen voor die mogelijkheid te sluiten, als we weten dat daar ook overvallen plaatsgevonden hebben.”

Eind oktober was Londen aan de beurt. Ook daar sloeg een grote groep in korte tijd toe. Woensdag waren twee Belgische winkels overvallen. In Brussel ging dat op een soortgelijke manier: een groep drong met wapens de zaak binnen en nam een groot aantal spullen mee. Ook een filiaal in Luik was de klos. In België wordt de link gelegd tussen de overvallen en een racistisch incident in het Luikse filiaal op 23 oktober. 

De overvallers in Amsterdam zijn allemaal weggekomen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. JD Sports verkoopt sneakers en kleding van merken als Nike, Adidas en Fila. In Nederland heeft de internationaal opererende keten 28 winkels. Een woordvoerder van de politie in Amsterdam kan niet zeggen of andere winkels van JD nu extra beveiligd worden. 

Volgens een woordvoerder doet de politie in Rotterdam, waar ook drie vestigingen zitten,  ‘voor zover bekend’ geen extra surveillances in de buurt van die winkels.

Een woordvoerder van JD Sports zegt ‘geschokt’ te zijn door de plundering in de Bijlmer. ,,We weten niet of er een verband is met de overvallen in het buitenland, en weten ook niet waarom wij worden uitgekozen. Daar hebben we geen signalen over gehad.”

Over de veiligheidssituatie in andere winkels doet de woordvoerder geen uitspraken. ,,We zijn altijd alert, maar houden voor ons personeel rekening met de huidige situatie. We  zijn wel gewoon open.”

Onderzoek

De politie in Amsterdam doet ondertussen onderzoek en roept iedereen die meer weet op informatie te delen. De woordvoerder kan niet zeggen of de overvallers Nederlands zijn, en er zijn ook nog geen signalementen. Op Dumpert.nl gaat een filmpje rond van de overval, gemaakt door een omstander. Hierin is te zien hoe ongeveer zes overvallers uit de winkel wegrennen.  Een man voorziet de beelden van commentaar: ‘Werkers, werkers’, roept hij, buiten beeld. 

De overval vertoont opvallende gelijkenissen met die in Brussel en Londen. Ook daar zijn de overvallers donker gekleed en slaan ze in groepsverband in korte tijd toe. In Londen werden beelden van de overval gedeeld op Snapchat, voorzien van de tekst: ‘Lil kids moving mad nowadays’.

In België worden de overvallen gelinkt aan een incident in een JD-winkel in Luik. Daarbij zou een personeelslid van JD Sports zich racistisch hebben geuit tegenover haar collega’s. Beelden daarvan kwamen volgens de Belgische site HLN afgelopen zondag online. Ze zouden op 23 oktober gemaakt zijn. Op de beelden zou te zien zijn dat een vrouw haar werknemers vraagt om zich op te stellen in drie rijen: ‘Arabes, gwers et de macaques.’ Met die aanduidingen worden waarschijnlijk mensen van Arabische komaf, witte mensen en donkere mensen bedoeld. 

Ontslagen

Afgelopen woensdag maakte JD Sports volgens HLN bekend dat de betrokken medewerker is ontslagen. ,,Wij kunnen geen enkele vorm van discriminatie tolereren. Ons onderzoek is nu voltooid en de manager heeft het bedrijf verlaten.” Het openbaar ministerie in Luik meldt dat de vrouw is aangehouden voor verhoor. Zij wordt verdacht van racistische uitlatingen en riskeert een jaar cel en een boete. De manager geeft het voorval toe, maar zegt dat het ging om een poging tot humor. 

Morgenmiddag om 15 uur vindt een solidariteitsbetoging plaats voor Médiacité in Luik, waar de bewuste winkel van JD Sports gevestigd is. De manifestatie is een initiatief van La Ligue de Défense Noire Africaine (LDNA), een Franse organisatie die strijdt tegen racisme en ook in België actief is. De bijeenkomst is bedoeld om solidariteit te betuigen aan de werknemers van JD Sports. De LDNA eist dat JD meer gaat doen om de gelijke behandeling van personeel van verschillende afkomst te garanderen.

In een reactie aan deze site wijst de organisatie elke verantwoordelijkheid voor de plunderingen af. ,,Ons protest is vreedzaam. Mensen die winkels plunderen doen dat voor zichzelf, niet om onze zaak te steunen.”

Volledig scherm
© Videostill