Volledig scherm
Staatssecretaris Menno Snel © ANP

Belastingdienst werkte bewust onderzoek naar kinderopvangtoeslag tegen

De Belastingdienst heeft een onderzoek naar eigen falen in de affaire-kinderopvangtoeslag gefrustreerd. Stukken werden achtergehouden door medewerkers die zelf betrokken waren bij de jarenlange onjuiste en hardhandige aanpak van honderden ouders. Het ‘bewijs’ voor vermoedens van fraude blijkt daarnaast nog dubieuzer dan staatssecretaris Menno Snel van Financiën deze week moest toegeven, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Trouw.

Een reconstructie van de affaire laat zien dat de Belastingdienst het onderzoek naar de eigen fouten tegenwerkte. Aanvankelijk werd niet goed gezocht. Vervolgens werden stukken achtergehouden voor de accountants, zo blijkt uit een ongecensureerde versie van het rapport die in bezit is van zowel RTL als Trouw.

De auditors waren vorig najaar juist ingeschakeld om de waarheid boven water te krijgen. Dat gebeurde nadat de Belastingdienst stelselmatig informatie achterhield in rechtszaken tegen gedupeerde ouders.

In tegenstelling tot wat de onderzoekers schrijven, stelt de Belastingdienst in een reactie tegenover Trouw dat ‘volledige medewerking is verleend’ aan het onderzoek.

  1. Inzamelingsactie om vermiste Diana te vinden: We willen afscheid kunnen nemen
    PREMIUM
    video

    Inzame­lings­ac­tie om vermiste Diana te vinden: We willen afscheid kunnen nemen

    Mensen die hun geliefde kunnen begraven. Mariola en Edward Schmitz uit Goes zijn er stiekem jaloers op. Hun dochter Diana is al vermist sinds 13 januari, de dag dat ze vermoedelijk van de Zeelandbrug sprong en de dood vond in het ijskoude water. Haar lichaam is nooit gevonden en dat is voor het gezin onverteerbaar. Met een inzamelingsactie, die vandaag is gestart, hopen ze geld in te zamelen om haar te vinden. ,,Wij willen kunnen rouwen.”