Volledig scherm
‘Met twee nieuwe olifantjes gaat Wildlands het niet redden’, zei marketingstrateeg Paul Moers begin dit jaar © ANP

Beesten weer zichtbaar: Wildlands wordt weer gewoon een dierentuin

Wildlands, de opvolger van het Dierenpark Emmen, gaat zich in het vervolg weer profileren als dierentuin. Een fors verlies dreigt en dwingt het park tot het varen van een andere, meer herkenbare, koers.

Volledig scherm
Olifanten uit Dierenpark Emmen betreden in 2016 voor het eerst hun nieuwe onderkomen bij Wildlands Adventure Zoo © ANP

Het park presenteerde zich de afgelopen jaren als een 'adventure zoo', waarbij ook allerlei attracties waren, zoals een achtbaan. Het aantal bezoekers liep echter terug en daardoor lijdt het park dit jaar waarschijnlijk 8 miljoen euro verlies. 

Wildlands dat in 2016 de deuren opende zegt dat het park een ‘onduidelijke identiteit’ heeft gekregen door de ‘samenvoeging van dierenpark en attractiepark’. Dieren moeten nu zichtbaarder worden en daarom gaat het roer om.

Op lege plekken komen ‘nieuwe, aantrekkelijke dieren’. Het is nog niet bekend welke dat zijn. Ook de toegangsprijs gaat omlaag. Die was nu zo'n 25 euro voor een onlinekaartje en bijna 30 euro aan de kassa. Het nieuwe bedrag is nog onbekend. Vijf tot vijftien medewerkers raken hun baan kwijt.

Zorgen gemeente

De gemeente Emmen, zo meldde Dagblad van het Noorden eerder dit jaar, maakt zich zorgen over de ontwikkelingen bij Wildlands Adventure Zoo, zoals het niet halen van het begrote aantal bezoekers.

Emmen heeft een belang van ongeveer zestig miljoen in het park, via directe en indirecte financiering. Ook staat er een bedrag van 17 miljoen uit als ‘schadeloosstelling’ voor de grond van het oude dierenpark.

Lees door onder de foto

Volledig scherm
De samenvoeging van dierentuin en avonturenpark bezorgde Wildland een onduidelijke identiteit © PR

‘Beter luisteren’

In 2017 leed Wildlands een verlies van 1,8 miljoen, bevestigde directeur Frankwin van Beers in juni. Toen was Van Beers echter nog van mening dat er moest worden geïnvesteerd in het avonturenpark.

Wel gaf de directeur aan de er een ‘nieuwe wind’ in het park moest gaan waaien. ,,We gaan nog meer luisteren naar de mensen.” Een van die dingen was het plaatsen van informatieborden, terwijl er juist geld in een app was gestoken. 

Van Beers: ,,Ik vond het een geweldig idee zoveel mogelijk informatie via een app op de telefoon te geven maar dat bleek in de praktijk niet te werken. Mensen willen niet ook nog eens met hun telefoon in de weer zijn".

Lees door onder de foto

Volledig scherm
De bezoekers van Wildlands bleven weg en daardoor lijdt het park dit jaar waarschijnlijk 8 miljoen verlies © gratis

Groot probleem

Marketingstrateeg Paul Moers zag de bui al eerder hangen. Moers gaf in januari tegenover RTV Drenthe al aan dat Wildland een ‘groot probleem’ had. ,,Met een achtbaan en twee baby-olifantjes gaat het park het niet redden”, zei hij.

,,Als je afgelopen jaar bijna 400.000 minder bezoekers trekt dan het jaar daarvoor, is dat niet goed. Dat is zo’n financiële klap”, aldus Moers. ,,Als je zoveel klanten kwijtraakt in een tijd waarin de economie bloeit en iedereen naar pretparken gaat, dan ben je echt wel verkeerd bezig.”

Afgelopen juni kwam olifantje Manoa voor het eerst naar naar buiten. Bekijk hieronder de video:

  1. Identificatie gruwelijke Haarlemse flatbrand neemt meer tijd in beslag

    Identifica­tie gruwelijke Haarlemse flatbrand neemt meer tijd in beslag

    De identificatie van de dode die werd aangetroffen bij een fatale brand in Haarlem neemt nog meer tijd in beslag. Dat meldt de politie naar aanleiding van de brand in een complex aan de Rudolf Steinerstraat, waarbij een groot aantal appartementen moest worden ontruimd. Volgens nog onbevestigde berichten van buurtbewoners zou het slachtoffer een zeven maanden zwangere vrouw zijn, die in haar slaapkamer door haar man in brand gestoken zou zijn.