Bedrijf achter berichtenservice voor criminelen stapt naar rechter nadat minister ‘lek systeem’ stillegt
Het bedrijf achter het berichtensysteem waarmee bajesklanten met vrienden en familie kunnen communiceren, is zeer verbaasd over het stilleggen van het systeem omdat het ‘zo lek zou zijn als een mandje'. ,,Ons systeem is echt de slechtste plek voor gevangenen om criminele zaken te bespreken,” zegt Francis Toye, de Britse mede-eigenaar van eMates, het systeem waarover nu een rel is ontstaan. Het bedrijf stapt ‘voor 99,9 procent’ zeker naar de rechter.
De Nederlandse directeur van het bedrijf zegt dat de DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen, dat het gevangeniswezen uitvoert) heel snel met tekst en uitleg moet komen over wat de reden is van het stilleggen van eMates. Het stilleggen van het systeem kost het bedrijf elke dag geld. De directeur bespreekt met advocaten wat er gebeuren moet en hoopt zo snel mogelijk een datum te hebben voor een kort geding.
Het gevangeniswezen is al sinds enkele dagen in rep en roep omdat er alarm werd geslagen over het systeem eMates. Met dat systeem kunnen bajesklanten communiceren met de buitenwereld. Zij geven handgeschreven ‘mails’ aan bajesmedewerkers. Die scannen de berichten in en eMates zorgt vervolgens dat ze naar de ontvanger gaan. Die kan weer terugmailen. De gevangenis print deze berichten dan uit en geeft ze aan bajesklanten. Omdat de controle op die berichten onvoldoende is en de vrees bestaat dat criminelen via eMates hun duistere zaakjes kunnen voortzetten, legde minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) eMates stil.
Tot verbazing van Francis Toye, de Britse CEO mede-eigenaar van eMates. ,,Ons is helemaal niets gevraagd of meegedeeld. Wij hoorden hier vorige week voor het eerst van via nota bene gevangenen.”
Toye zegt dat het eigenlijk onmogelijk is dat via ‘zijn’ systeem duistere zaakjes plaatsvinden. ,,Alle berichten worden maandenlang bewaard, als justitie een aanleiding heeft en onderzoek wil doen, is elk bericht al die tijd weer op te vragen. Ons systeem werkt niet veel anders dan gewoon de brief per post, het is alleen veiliger en sneller. En echt, er is geen enkel bericht gelekt.”
Toye erkent wel dat het weinig gebeurt dat justitie alsnog oude berichten opvraagt. ,,Maar veel interessants staat er ook niet in.”
‘Hoop dat DJI ziet dat dit een fout is’
Volgens Toye is het prima als het Openbaar Ministerie eerst onderzoek wil doen naar het systeem, maar de beslissing om eMates tot die tijd stil te leggen moet van tafel. Het berichtensysteem wordt volgens Toye ook in zeven andere landen gebruikt en heeft nergens tot problemen geleid. ,,Ik hoop dat een kort geding alsnog kan worden afgewend en dat DJI inziet dat dit een fout van ze is.”
Volgens het Openbaar Ministerie is er ‘een aanzienlijk risico op voortgezet crimineel handelen binnen de penitentiaire inrichting’. Ofwel: bajesklanten kunnen hun handlangers aansturen. Het OM zegt al tegen ‘voorbeelden’ aangelopen te zijn in strafrechtelijke onderzoeken waarin ‘ineens’ heel veel berichten werden verstuurd.
Maar het is maar de vraag of dat de schuld van eMates is. In het contract met het bedrijf staat nergens dat er een maximum moet zijn aan het aantal berichten dat wordt verstuurd en wie die allemaal zou moeten checken. Dat moet overigens door gevangenispersoneel gebeuren, maar de vraag is of dat gezien de hoeveelheid berichten - soms in verschillende talen ook nog - voldoende gebeurt. De directie van eMates zegt dat hun niks te verwijten is en wil daarom desnoods via de rechter het systeem weer operationeel laten zijn.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Omgekomen Sylvia (45) uit Apeldoorn was ‘een schat van een meid’: ‘Iemand van wie je nooit iets verkeerds verwacht’
Wie was Sylvia Steunenberg, de 45-jarige Apeldoornse die donderdagochtend levenloos werd aangetroffen langs de Wieselseweg in Wenum Wiesel? De politie is nog volop bezig met het onderzoek naar haar dood en vermoedt een misdrijf.Apeldoorn -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUM
Ferid (59) voert jarenlange strijd om leeftijd in paspoort (56) aan te passen, maar zonder resultaat
Je bent geen 56 jaar, maar 59 jaar, alleen kun je dat niet bewijzen. Ferid Gergin, geboren in Turkije, heeft twee geboortedata: één in zijn paspoort en zijn echte. Een fout uit het verleden die hem nog steeds achtervolgt en niet kan worden gecorrigeerd.Enschede -
PREMIUMcolumn
Ga naar die saaie verjaardag, voor je het weet flikt het leven je iets waardoor je niet meer kunt
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Rechtbank spreekt Henk R., alias de 'Zwarte Cobra', vrij van dubbele moordopdracht
De rechtbank heeft Henk R., alias de ‘Zwarte Cobra’ vrijdag vrijgesproken van het geven van de moordopdracht op de Griekse diamantair en drugshandelaar Henie Shamel en de doodslag op zijn vriendin Anne de Witte in Antwerpen, bijna dertig jaar geleden. De twee werden op 9 mei 1993 kort na middernacht in een geparkeerde auto onder vuur genomen door twee mannen en overleden enkele dagen later aan hun verwondingen.
-
Oud-profvoetballer Van Beukering verdacht van betrokkenheid bij twee hennepkwekerijen en mishandeling
Oud-speler van Vitesse Jhon van Beukering (39) uit Zevenaar wordt verdacht van betrokkenheid bij een hennepkwekerij met 498 plantjes in Klarenbeek in 2017 en een kwekerij in Deurningen met 890 planten een jaar later.Arnhem, Heteren, Velp -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer