Basisschoolleraren voorzien grote problemen als lockdown aanhoudt: ‘Achterstanden te groot’
VIDEOEen ruime meerderheid van de leerkrachten verwacht groeiende problemen naarmate de basisscholen langer dicht blijven. Eén op de drie merkt dat het nu al lastiger wordt om alle leerlingen online bij de les te houden.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit representatief onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek & Advies onder meer dan duizend basisschoolleerkrachten.
Hoewel de leraren deze ronde vrij gemakkelijk konden overschakelen naar online lessen en minder leerlingen kwijt zijn dan tijdens de eerste lockdown vrezen ze grote problemen. 61 procent van de leerkrachten maakt zich zorgen over de gevolgen voor de leerlingen als ze pas na de voorjaarsvakantie weer naar school mogen.
De meesters en juffen zijn bang dat de leerachterstanden te groot worden om nog in te halen. Ook voorzien ze problemen bij het geven van de juiste schooladviezen aan groep 8'ers. De leraren zien bovendien mentale problemen, lichamelijke klachten en stagnatie in de sociaal-emotionele ontwikkeling. Ze zijn bang dat meer leerlingen uit beeld raken als de lockdown langer duurt, vrezen het zicht op de leerprestaties te verliezen en zien grotere verschillen tussen leerlingen ontstaan.
Zwakke leerlingen
Hoe langer de tweede lockdown gaat duren, des te groter de nadelige gevolgen voor de leerlingen
77 procent van de leraren zegt dat het thuisonderwijs ten koste gaat van de zwakke leerlingen in hun klassen. Iets meer dan de helft denkt ook dat de sterke leerlingen extra worden geraakt.
,,Hoe langer de tweede lockdown gaat duren, des te groter de nadelige gevolgen voor de leerlingen. Dat geven de leerkrachten duidelijk aan”, aldus onderzoeker Vincent van Grinsven. ,,Minister Arie Slob heeft al aangegeven te komen met extra ondersteuning, maatregelen en budget en dat lijkt bepaald geen overbodige luxe.”
Overigens zijn veel leraren negatief over de steun die ze van minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) krijgen. 38 procent vindt dat ze niets aan de minister hebben, slechts 10 procent is positief over zijn rol. De waardering voor het kabinet is met 38 procent groter. Van de leraren vindt 17 procent dat ze niets aan het kabinet hebben.
Bekijk al onze belangrijkste nieuwsvideo's over het coronavirus in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Sekswerkers komen met ‘peepshow op wielen’ naar Den Haag: ‘We worden behandeld als kleuters’
Vanaf volgende week mogen we weer naar de schoonheidsspecialist en naar de kapper, maar sekswerkers zijn uitgezonderd van de versoepelde coronamaatregelen. Zij protesteren dinsdag in Den Haag tegen de beslissing van het kabinet om sekswerk als contactberoep uit te sluiten. -
NS: Treinkaartje niet duurder, ondanks megaverlies
Reizigers mogen niet de dupe worden van het rampjaar van NS. Topvrouw Marjan Rintel zegt dat treinkaartjes niet in prijs omhoog zullen gaan. Maar dan moet het kabinet wel meewerken en met voldoende geld over de brug komen, zegt ze erbij. -
PREMIUM
Op deze school zitten (bijna) alle leerlingen in de noodopvang: ‘Onlineles was ramp’
De Monchyschool in Arnhem heeft tijdens deze tweede lockdown alle leerlingen in de noodopvang geplaatst. Met thuisonderwijs lopen de kinderen te grote leerachterstanden op. In de noodopvang werken ze met hun eigen juf in de klas aan taal, rekenen en spelling. ‘Het maakt uit waar je wieg staat.’ -
PREMIUM
Politie reconstrueert dodelijk ongeval waarbij agent Jeroen (28) overleed
Hoe kon het noodlottige ongeval gebeuren waarbij politieman Jeroen Leuwerink (28) in oktober om het leven kwam? Waarom kon de automobilist hem en zijn collega niet meer ontwijken? Daarover hoopte de politie dinsdagavond op de A270 bij afrit Nuenen meer duidelijkheid te krijgen. -
video
Gerechtshof: Juridisch niets mis met avondklok
De ruim 33.000 boetes die zijn opgelegd voor het overtreden van de avondklok, blijven van kracht. Het gerechtshof oordeelt - anders dan de rechtbank - dat er juridisch niets mis is met het instellen van de avondklok sinds 23 januari.
-
PREMIUM
Ondernemers houden horeca met kunst- en vliegwerk overeind: ‘Overleven is voor nu goed genoeg’
Meer dan vier maanden zijn zij al gesloten, en de gifbeker is nog niet leeg. Deze krant volgt elf horecazaken rond het Caterplein in Apeldoorn. Hoe overleven zij de winter, de crisis en de verveling? ,,Ik heb geen doel meer in mijn leven.’’ -
Wellicht nog minder bezoek thuis, kabinet polst oppositie over avondklok
Het kabinetsbesluit over het instellen van een avondklok zal nog enkele dagen op zich laten wachten. Het kabinet polst de oppositie daarover en kijkt ook intensief naar alternatieven, zoals nog maar één bezoeker thuis. Extra ingrijpen lijkt onvermijdelijk. -
PREMIUM
Hoe Atif S. betrokken raakte bij het grootste drugstransport ooit
Hij zit in de cel omdat hij voor 600 miljoen euro aan cocaïne zou ophalen. Hoe raakte de 28-jarige Atif S. uit Vlaardingen betrokken bij het grootste drugstransport naar Europa ooit? ,,Het verrast mij niet”, zegt een jeugdvriend.