Het gebouw van de basisschool ging volledig verloren.
Volledig scherm
Het gebouw van de basisschool ging volledig verloren. © GinoPress B.V.

Basisschool Lelystad gaat verloren in vuurzee: geen ontruiming woningen met senioren, corona-gevaar afgewend

UpdateBrandweer Flevoland heeft vannacht de vuurzee in basisschool De Triangel in Lelystad laten woeden. Al snel was namelijk duidelijk dat het pand niet meer te redden viel. Bij bluswerkzaamheden hadden eventueel woningen met senioren vlakbij ontruimd moeten worden. Dat wilde de brandweer voorkomen, mede vanwege het coronavirus. 

Een woordvoerder van de brandweer Flevoland legt uit: ,,Als je niet blust, blijft het warm en gaat de rook omhoog. En als je wel gaat blussen, koelt het af en komt de rook lager. En in dat geval hadden we een groep seniorenwoningen moeten ontruimen.” Het idee van een groot aantal mensen op straat in het holst van de nacht leek de brandweer niet goed, aldus woordvoerder Andrea van der Woude.

Bovendien constateerde de brandweer vrij snel na aankomst, rond 01.00 uur, dat basisschool De Triangel niet meer te redden was. ,,We hebben ’m laten uitbranden. Het was een hevige brand die snel groter werd. Er was geen houden meer aan.”

De woordvoerder benadrukt dat als het gebouw, of een deel daarvan, wél te redden was geweest, er mogelijk alsnog voor was gekozen de woningen met senioren te ontruimen. De schade was echter al zo groot, dat de school niet meer te behouden was.

Tóch ontruiming

Uit voorzorg moesten later in de nacht toch zes woningen worden ontruimd. Dit gebeurde nadat ook de gymzaal van de school in brand was gevlogen. ,,Het was niet te peilen waar die rook heen zou gaan, maar waarschijnlijk over die zes woningen”, legt de brandweerwoordvoerder uit. De bewoners worden elders opgevangen en kunnen voorlopig nog niet terug.

Rond 01.50 uur ging er een melding via Burgernet uit over de brand aan de Botter 40. Omwonenden werd opgeroepen ramen, deuren en mechanische ventilatie te sluiten. Bij de brand zijn asdeeltjes vrijgekomen, constateerde de brandweer na een rondgang door de wijk. Inwoners kunnen deze wegspoelen met water.

Oorzaak

Rond 07.00 uur vanochtend startte de brandweer met nablussen. Het korps in Lelystad krijgt hierbij hulp van de collega’s uit Almere en Swifterbant. De verwachting is dat zij nog wel even bezig zullen zijn bij de school, aangezien het vuur nog niet is gedoofd. Omdat het schoolgebouw volledig is verwoest, is de oorzaak van de brand waarschijnlijk niet meer te achterhalen. ,,De verwachting is niet dat we daar nog onderzoek naar gaan doen”, zegt de woordvoerder.

Stroomstoring

Door de brand zitten de straten Botter 40 en 43 momenteel zonder stroom, laat een medewerker van netbeheerder Liander weten. Monteurs van de dienst zijn ter plaatse om de schade te herstellen. De storing zou rond 10.00 uur vanochtend verholpen moeten zijn. Volgens Liander zijn andere wijken in Lelystad niet door de storing getroffen.