Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

Baas Taalunie wil Whatsapp-tekens in krant: ‘Alles wordt duidelijker met een ;-)’

Sommige leestekens die Nederlanders al fervent gebruiken op Whatsapp, Facebook of Snapchat, verdienen ook een plek in kranten en andere serieuze teksten. 

Quote

De knipoog lijkt me bij uitstek een leesteken voor bijvoor­beeld een krantenin­ter­view

Hans Bennis

Dat vindt Hans Bennis, algemeen secretaris van de Nederlandse Taalunie. Hij denkt bijvoorbeeld aan de knipoog, het driedubbele gebruik van uitroeptekens of de combinatie van uitroep- en vraagteken. 

Volgens Bennis, de baas van de kennis- en beleidsorganisatie voor Nederlandse taal, kunnen de ‘nieuwe’ leestekens een goede aanvulling op de oude tekens zijn. ,,Het is niet voor niets dat sommige leestekens, of de bepaalde toepassing van leestekens, op platforms als Whatsapp zo populair zijn. Ze geven een emotie weer die we anders blijkbaar moeilijk kunnen uitdrukken.’'

Het beste voorbeeld: de knipoog. ,,Iedereen weet dat ironie een lastig stijlfiguur is. Er kunnen enorme misverstanden ontstaan als lezers iets ernstig opvatten wat de schrijver ironisch bedoelt. Voeg je een knipoog toe, dan is direct duidelijk: dit is niet serieus. Het lijkt me dus bij uitstek een leesteken voor bijvoorbeeld een kranteninterview. Het maakt namelijk nogal uit of een politicus iets meent of een geintje maakt.’’

  1. LIVE | Alleen hoofdverdachte Tanis nog vast, scholen verslagen na dood vader, ‘collega moest rennen voor zijn leven’

    LIVE | Alleen hoofdver­dach­te Tanis nog vast, scholen verslagen na dood vader, ‘collega moest rennen voor zijn leven’

    De dag na de schietpartij in een tram in Utrecht hangen de vlaggen halfstok in de Domstad en zijn er nog veel vragen na het dramatische incident. Wat was het motief van de vermoedelijke schutter Gökmen Tanis? Handelde hij alleen? Hoe gaat het met de gewonden? Tanis werd gisteren na een urenlange klopjacht aangehouden in dezelfde stad als waarin hij rondschoot in een tram. De politie hield nog twee verdachten aan. De betrokkenheid van deze personen wordt nog onderzocht. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.