Baan na celstraf houdt bajesklant niet op het rechte pad
Ook als bajesklanten na hun straf meteen werk vinden, vallen ze vaak toch weer terug in crimineel gedrag, zo blijkt uit onderzoek. Werk vinden na detentie blijkt niet de remedie waarop tot nu gehoopt is.
Ex-gedetineerden die intensief aan een baan werden geholpen, blijken na twee jaar net zo vaak weer in de fout te gaan als bajesklanten die zonder begeleiding naar werk na hun celstraf buiten op de stoep werden gezet. Iets meer dan de helft van de gevangenen overtreedt na hun celstraf weer de wet, met of zonder begeleiding naar werk. Het verschil blijkt marginaal: 52 procent, tegenover 54 procent in het voordeel van begeleide personen. Daarnaast werd er ongeveer evenveel gebruikgemaakt van uitkeringen.
Dat alles blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie, naar een proef die is gedaan tussen 2016 en 2019. De uitkomsten zijn een streep door de rekening van het kabinet. Al sinds het kabinet Rutte-II wordt er ingezet op werk om criminelen op het rechte pad te krijgen. Het vorige kabinet paste daarvoor zelfs het gevangenisregime aan. De hoop was dat gedetineerden al tijdens de celstraf meer dan voorheen zouden gaan wennen aan een werkritme en de verantwoordelijkheden, zodat ze later niet weer snel in de fout zouden gaan.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij:
Werk vinden voor de ex-gedetineerden bleek in de proef niet het grote probleem, al had meer dan de helft schulden en een ‘redelijk tot zeer grote afstand tot de arbeidsmarkt’.
In de begeleiding was vooral huisvesting nogal eens een kopzorg, net als schuldenproblematiek. Dat zorgde ervoor dat banen soms ook weer snel verloren gingen, schrijven onderzoekers. Zo werd in sommige gevallen meer aandacht geschonken aan het op orde krijgen van ‘de basisvoorwaarden’, zoals huisvesting en schulden, dan aan daadwerkelijke arbeidstoeleiding. Zo’n 34 procent van de deelnemers viel uit bij het project. Het grootste deel daarvan vanwege verslavingsproblemen: 21 procent van de uitvallers moest in een verslavingskliniek worden opgenomen.
Een baan houden bleek lastiger dan er één vinden. De proefpersonen werkten gemiddeld in de eerste twee jaar slechts 3,3 maanden. In diezelfde periode leefden zij 11,6 maanden op een uitkering. Niet begeleide ex-gedetineerden werkten in die twee jaar 1,5 maanden gemiddeld en gebruikten bijna even lang een uitkering.
Een groot deel van de ex-gedetineerden blijkt een gedeelte van de onderzoeksperiode zonder enige bron van inkomsten van werk of uitkering te zitten
Teleurstelling
De huidige minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) is teleurgesteld dat de proef ‘helaas niet heeft geleid’ tot de ‘vooraf gehoopte resultaten’. De hoop was dat de recidive onder deelnemers aan de proef met maximaal tien procent zou dalen. En daarbij: de kosten van het experiment bedroegen 1,2 miljoen, terwijl de baten niet boven de 416.000 euro uitkwamen. ,,De verwachting was namelijk dat de meeste ex-gedetineerden de hele onderzoeksperiode lang inkomsten zouden hebben. In de praktijk blijkt dit beeld niet te kloppen”, aldus de minister. Weerwind: ,,Een groot deel van de ex-gedetineerden blijkt een gedeelte van de onderzoeksperiode zonder enige bron van inkomsten van werk of uitkering te zitten.” De proef krijgt dan ook geen ‘vervolg’, schrijft de minister.
Overigens bleek uit eerdere onderzoeken wel dat inkomen een gunstige invloed heeft om bajesklanten weg te houden van het criminele pad. Maar dat hoeft dus geen baan te zijn. Het kan ook om een uitkering gaan.
Jaarlijks komen er ongeveer 30.000 mensen vrij na een periode van opsluiting.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMPokémonbeurs
Alsof een stukje van je kinderlijke ziel afsterft: fans van Pokémon treuren om einde Ash en Pikachu
,,Pikachu, bliksemstraal nu!” Of: ,,Om de wereld voor verder verval te behoeden!” Het zijn kreten die al jarenlang door de woonkamer van Nederlandse gezinnen schallen. Na ruim een kwart eeuw neemt Pokémon deze week op grootse wijze afscheid van zijn bekendste mascottes Ash en Pikachu. Op de grootste Pokémonbeurs van het land is het verdriet voelbaar. ,,Ik ga zo hard huilen bij de laatste aflevering.” -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUM
‘Y.M.P’ ontdekte passie in de gevangenis en is nu succesvol kunstenaar
De 34-jarige Mich Simon (bekend onder de naam Y.M.P.) kwam tien jaar geleden vrij uit de gevangenis, na een verleden te hebben gehad in de criminaliteit. Inmiddels heeft Y.M.P de afgelopen jaren enorm in zichzelf geïnvesteerd en is hij zijn dromen achterna gegaan. Dit heeft geleid tot een groot succes. In een LinkedIn-bericht deelde hij zijn verhaal. ,,Als ik mijn periode in de gevangenis niet meegemaakt zou hebben, zou ik niet staan waar ik nu sta.” -
PREMIUM
Arjan en Gerard delen al tien jaar alleen blij nieuws, en dat vieren ze nu met reis langs 18 stations
Door elke dag enkel positief nieuws op hun website te delen, strijden ze al tien jaar voor een glimlach in plaats van een traan. Om dat jubileum te vieren, reizen broers Gerard (59) en Arjan (50) van der Veer langs achttien stationspiano’s om een ‘blij lied’ te zingen en zo een glimlach te verspreiden.Gouda -
PREMIUM
Serie toont hoe lastig het leven is na gevangenisstraf: ‘We kijken verder dan de dader’
In de EO-serie ‘Uit de bak’ volgt presentator Dwight van van de Vijver vijf ex-gedetineerden die hun leven weer oppakken. De voormalig politieman (met een dubbele ‘van’ in zijn naam) vindt dat er meer aandacht moet komen voor de manier waarop voormalig gevangenen een plek proberen te heroveren in de samenleving.
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
‘Uber paaide Neelie Kroes met dure etentjes voor illegale lobby in Nederland’
De top van Uber deed er alles aan om Neelie Kroes te paaien voor illegaal lobbywerk. De voormalig Eurocommissaris voerde geheime gesprekken in dure hotels op kosten van het taxibedrijf, terwijl Kroes dat officieel door Brussel was verboden. Dat onthult de voormalige managementassistente van Uber in een interview met NRC.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer