Het asielzoekerscentrum in Ter Apel.
Volledig scherm
Het asielzoekerscentrum in Ter Apel. © ANP

Asielzoekers wachten buiten op stoep, aanmeldcentrum dicht vanwege corona

‘Francis’ noemt hij zichzelf. De Nigeriaan van in de twintig zit ineengedoken op de stoep voor het hek van asielcentrum in Ter Apel. Hij mag niet naar binnen nu het Rijk heeft besloten tijdelijk geen nieuwe vluchtelingen op te vangen in verband met het coronavirus: „Waar ga ik slapen? Ik ben moe en ik snap het niet”, vertelt hij aan het Dagblad van het Noorden.

In zijn handen heeft hij een briefje van het politiebureau in Amsterdam. „De asielaanvraag is in Ter Apel, dit is ongeveer drie uur reizen.” Het briefje gaat vergezeld met een reeks plaatjes van treinen, stations en de bus van Emmen naar Ter Apel. In zijn handen heeft hij een ov-chipkaart: ‘16-3-2020’ staat erop.

Aangekomen in Ter Apel, waar vrijwel alle in Nederland aangekomen vluchtelingen hun asielprocedure beginnen, gaat het hek niet voor hem open. En dus zit hij rond het middaguur op het stoepje. Dat het hek met regelmaat open en dicht gaat om bewoners in en uit te laten snapt hij niet. „Waarom zij wel en ik niet?” vraag hij zich af.

Zondag nog wel incheckers

Het Rijk heeft besloten dat het niet wenselijk is nieuwe asielzoekers op te vangen van wie niet bekend is met wie ze in aanraking zijn geweest. Asielzoekers die gisteren aankwamen, konden nog wel naar binnen.

Een Albaniër vraagt om geld, laat zijn looppas zien. Aankomst: 15-3-2020, uur: 17.03. Achter Francis liggen twee tassen. Zijn kleren en schoenen, legt hij uit. Zijn verhaal is niet duidelijk, Francis spreekt slecht Engels en mompelt de woorden. Sinds drieënhalve maand is hij op de vlucht. Op de foto wil hij niet. Zijn mouwen zijn vies, net als zijn nagels.

Nog geen oplossing

In de loop van de maandag verzamelen zich nog zo’n tien asielzoekers voor de poort van het asielcentrum. Waar ze naar toe moeten, nu het asielcentrum voor hen is gesloten, kan landelijk COA-woordvoerder Werner van Bastelaar nog niet zeggen. Volgens hem wordt nog bekeken hoe dat het beste geregeld kan worden.

Woordvoerder Kasper Schomaker van de gemeente Westerwolde zegt dat wel met het COA en de politie is afgesproken dat zich geen heel grote hoeveelheden wachtende nieuwe asielzoekers voor de poorten van het asielcentrum mogen verzamelen. ,,Zo willen we ook voorkomen dat ze gaan rondzwerven door Ter Apel. Vooralsnog is dus het nog niet heel druk. „It’s only me”, zegt Francis.

Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde wil graag dat er een tweede aanmeldcentrum komt, elders in het land. Hij wil dat zo de druk op het 9000 inwoners tellende Ter Apel wordt verlicht. Het asielcentrum daar kan maximaal 2000 vluchtelingen herbergen.

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist:

  1. LIVE | Coronabesmetting bij twee fruitbedrijven Betuwe, Brazilië dreigt met vertrek uit WHO

    LIVE | Coronabe­smet­ting bij twee fruitbe­drij­ven Betuwe, Brazilië dreigt met vertrek uit WHO

    Volgende week gaan de basisscholen weer voltijds open, maar wie zijn kinderen toch liever nog even thuishoudt, hoeft niet te vrezen voor de onderwijsinspectie, zegt minister Arie Slob. Tot de zomervakantie kunnen bezorgde ouders op ‘coulance’ rekenen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zijn mening over het nut van mondkapjes bijgesteld en adviseert het gebruik ervan nu. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus.