Argentijnse tangozanger mag na inzamelingsactie tóch blijven van IND: ‘We zijn enorm dankbaar’
Argentijnse tangozanger Omar Mollo (72) en zijn echtgenote Graciela Minervino (63) mogen alsnog in Nederland blijven. De IND trok vorig jaar oktober hun verblijfsvergunning in nadat het stel een bijstandsuitkering aanvroeg.
,,Dit is geweldig nieuws.” Graciela Minervino, tevens de manager van haar man, reageert dolblij op het bericht van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dat zij en haar man toch niet Nederland uit moeten. ,,We zijn enorm opgelucht en mijn man is superdankbaar. De afgelopen maanden waren niet gemakkelijk voor ons.”
De nachtmerrie van Mollo en Minervino begon eind oktober. De IND meldde toen uit het niets dat hun verblijfsvergunning werd ingetrokken. Op advies van hun accountant had het echtpaar in hun woonplaats Amsterdam een bijstandsuitkering aangevraagd. ,,Door de pandemie kon mijn man al geruime tijd niet werken, al onze optredens waren gecanceld. Ons spaargeld raakte op.”
Probleempje: de IND kreeg deze informatie ook doorgespeeld. Weliswaar mag het stel hier blijven nu Mollo ook een Spaanse paspoort bezit, alleen moeten ze wel hun eigen broek ophouden. Nu ze een beroep deden op Nederlandse sociale voorzieningen, trok de immigratiedienst hun verblijfsvergunning resoluut in.
Donderslag
‘Het is in het belang van de Nederlandse overheid dat vreemdelingen geen last zijn voor het economisch welzijn van het land’, viel in de brief te lezen. ‘U moet Nederland binnen vier weken verlaten. Als u dat niet doet, kunt u worden uitgezet.’
Het nieuws arriveerde als donderslag bij heldere hemel bij Mollo en Minervino, die hier in 2017 neerstreken en hun hart aan Nederland hebben verpand. Mollo’s eerste Europese optredens waren in Amsterdam. Zo trad hij onder meer op met bekende bandeonist Carel Kraayenhof en het Amsterdamse Sinfonietta.
Minervino wilde als jong meisje naar ons land nadat ze het Dagboek van Anne Frank las. ,,Toen zei ik: op een dag zal ik in Amsterdam wonen. Mijn eerste trip in Europa was naar Nederland.”
Tekst gaat verder na de foto.
Crowdfunding
De aanvankelijke wanhoop (‘we waren ten einde raad’) maakte al snel plaats voor een strijdbare houding. Met hulp van een advocaat tekende het echtpaar bezwaar aan tegen het IND-besluit. Vrienden en kennissen zetten vervolgens een crowdfunding met benefietconcert voor hen op. Bij een opbrengst van 10.000 euro of meer zou de IND zijn besluit waarschijnlijk herzien.
Dat gehoopte bedrag werd ruimschoots gehaald: voor, tijdens en na het op 16 januari gehouden concert kwam bijna het dubbele binnen: circa 19.000 euro. ,,Een ongelooflijk resultaat”, zegt Graciela Minervino.
De afgelopen weken wachtten Mollo en Minervino met spanning op bericht van de IND. Maandagavond kwam het verlossende bericht binnen bij hun advocate Sofie de Schutter. Uit een nieuwe controle van de immigratiedienst is gebleken dat hun banksaldo hoog genoeg is om hier te kunnen blijven.
Optimistisch
,,We zijn blij en dankbaar, we voelen ons enorm op ons gemak in jullie land en hebben zoveel lieve vrienden en kennissen hier.” Minervino is optimistisch over de toekomst, zeker nu de strenge coronamaatregelen zijn teruggedraaid. ,,Hopelijk kan mijn man snel weer optreden en concerten geven. Er zijn al de nodige dingen binnengekomen waar we mee bezig zijn. Ook hoopt Omar komend jaar een nieuw album in Nederland te kunnen opnemen.”
Beiden hopen nieuwe problemen met de IND te voorkomen. ,,Wij hebben niet veel nodig om gelukkig te zijn en zijn happy met onze studio in Amsterdam.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Slachthuizen onder verscherpt toezicht vanwege misstanden: ‘Goed dat minister een streep trekt’
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
column1
Bij zo’n sterk staaltje seksisme vraag ik me af onder welke steen Van der Sar heeft geleefd
Debby Gerritsen schrijft iedere woensdag over wat haar bezighoudt. Deze week: Edwin van der Sar treedt af als algemeen directeur van Ajax. Zijn maatschappelijke voelsprieten staan al langer verkeerd afgesteld, wat aan het einde van zijn dienstperiode weer eens duidelijk werd. -
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
PREMIUM
Op festival doodgestoken Jimmy (21) schoot vriend van zijn zus te hulp
De 21-jarige Jimmy Schepers uit Diemen die overleed na een steekpartij op festival Solid Grooves, was even daarvoor de vriend van zijn zus te hulp geschoten. Op het feest zouden meerdere mensen zijn beroofd.Amsterdam
-
PREMIUMmet poll
Honderden ‘heksen’ onschuldig gedood, tóch wordt er lollig over gedaan: ‘Slachtoffers verdienen monument’
Oudewater, Amsterdam -
-
-
PREMIUM
Grote schok voor tangozanger en zijn vrouw: ‘U moet Nederland binnen vier weken verlaten’
De Argentijnse tangozanger Omar Mollo (71), die sinds 2017 in Amsterdam woont, verloor door de coronacrisis een groot deel van zijn inkomsten. Hij en zijn vrouw Graciela Minervino (62) dreigen daardoor het land te worden uitgezet. ,,We kunnen niet werken midden in de pandemie. Het is niet onze schuld.” -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”