Apache raakt bliksemdraden hoogspanningslijn: tienduizenden zonder stroom

VideoOngeveer 24.000 huishoudens hebben maandag de hele avond zonder stroom gezeten nadat een helikopter in de buurt van Culemborg tegen de bliksemafleiders boven een hoogspanningskabel is gevlogen. Het gaat om een Apache van de Koninklijke Luchtmacht. De grote stroomstoring duurde tot ongeveer 01.30 uur.

De helikopter van Defensie raakte de bliksemdraden bij Zoelmond en is daarna uit voorzorg geland. Er zijn geen gewonden gevallen, zo meldt de Veiligheidsregio. Liander liet weten dat na het incident een grote stroomstoring was ontstaan in een groot aantal postcodegebieden. Het gaat om ongeveer 24.000 huishoudens. Ook in plaatsen als Tiel, Geldermalsen en Beusichem zaten inwoners zonder stroom.

De geraakte bliksemdraden kwamen op de hoogspanningskabels te liggen. Medewerkers van netwerkbeheerder Liander moesten de bliksemdraden weghalen of weer vastzetten. Daarna kon beetje bij beetje weer spanning op de kabels worden gezet.

Lees door onder de foto.

Volledig scherm
De Apache die in Zoelmond tegen een hoogspanningskabel vloog. © Fernando Bot/Persbureau Heitink

Extra surveillance

De politie voerde extra surveillance uit  in het getroffen gebied in Gelderland, waaronder Culemborg. Zo hing er enige tijd een politiehelikopter boven de stad. Medewerkers van de Albert Heijn barricadeerden de deur met winkelwagens, om te voorkomen dat de winkel zou worden geplunderd. Veel groepen jongeren gingen er de straat op en er werd vuurwerk afgestoken. Ook kwamen veel mensen hun huizen uit om een vuurkorf aan te steken.

Apaches van Defensie trainen deze week in de provincie Utrecht op laagvliegen. Bij de oefening genaamd Decisive Thunder 2017 trainen gevechtshelikopters in laagvliegen in het licht en in het donker. ’s Avonds wordt er bij het overvliegen meer rekening gehouden met geluidsoverlast, liet Defensie weten; dan kiezen de Apaches een andere aanvliegroute.

Dagen zonder stroom

In 2007 gebeurde een soortgelijk ongeluk in Hurwenen, toen er ook een Apache-heli van Defensie tegen hoogspanningskabels vloog. Destijds zaten ongeveer 50.000 huishoudens dagen zonder stroom. Na enkele lange rechtszaken moest Defensie vier gemeenten betalen. De piloten die de Apache-helikopter bestuurden kregen eerder een taakstraf.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid meldt via Twitter dat onderzoekers onderweg zijn naar de plek van het ongeluk in verband met een verkennend onderzoek naar het ongeval. 

Volledig scherm
Deze Culemborgers besloten een vuurkorf aan te maken en buiten een biertje te gaan drinken. © AD