Amsterdamse crimineel doodgeschoten bij metrostation

update/videoDe Amsterdamse crimineel Inchomar Balentien (33) is afgelopen nacht doodgeschoten bij metrostation Kraaiennest in Amsterdam-Zuidoost. De Amsterdammer was in meerdere geweldszaken verwikkeld, als dader én als doelwit.

De politie doet onderzoek bij metrostation Kraaiennest.
Volledig scherm
De politie doet onderzoek bij metrostation Kraaiennest. © ANP

De man was een bekende van de politie, meldt een politiewoordvoerder. De schietpartij was volgens hem een gerichte actie en  vond plaats bij het metrostation. Even voor middernacht stonden volgens de politie verschillende mensen op een parkeerplaats vlak bij het metrostation. Nadat een zwarte Renault Megane was gearriveerd, werd meerdere keren geschoten, waarbij de 33-jarige Balentien omkwam. De andere aanwezigen vluchtten. Een paar kilometer verderop, bij de Gaasperplas, is een uitgebrand voertuig gevonden. Of die te maken had met het schietincident, wordt nog onderzocht.

Op 27 augustus 2013 was ook al een moordaanslag op Balentien gepleegd, die hij ternauwernood overleefde. Twee salvo’s uit een automatisch wapen waren op hem afgevuurd in Nieuw-Sloten, waar hij naar toe was gelokt en klemgereden. Hij raakte destijds slechts gewond.

Op 31 oktober 2012 maakte hij deel uit van een gezelschap, met onder anderen de inmiddels geliquideerde crimineel Gwenette Martha, dat op de Dam in Amsterdam werd gearresteerd omdat de mannen volgens de recherche Benaouf A. wilden liquideren - een sleutelrolspeler in de onderwereldvete die al vele Amsterdamse criminelen het leven heeft gekost.

Nieuwe aanslag gevreesd

In april 2015 zocht Balentien contact met Het Parool omdat hij vreesde dat rivalen een nieuwe aanslag op hem hadden willen plegen in Bos en Lommer, waar zijn vriendin en kind woonden.

Hij weersprak de verdenkingen dat hij andere criminelen wilde (laten) liquideren en wilde ook niet zeggen wie hem in 2013 had(den) willen laten vermoorden. Het Openbaar Ministerie liet hem gijzelen om hem te dwingen die informatie wel te geven, maar dat was tevergeefs.

Onlangs werd hij vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op de Surinaamse crimineel Johannes Kastiel in 2008 in een lift in de flat Gooioord in Zuidoost. Justitie kon niet bewijzen dat hij die ‘Kleine Detcho’ was die Kastiel had willen beroven van 35.000 euro.

Politie: schutters Amsterdam roekeloos
De schietpartij in Amsterdam-Zuidoost ging volgens de politie gepaard met ,,een bepaalde roekeloosheid”. In achterliggende woningen aan de Kleiburg zijn kogelinslagen gevonden.

Een bewoner zegt tegen AT5 dat een van de kogels dwars door zijn woning is gegaan. Hij zat op dat moment in de woonkamer. ,,Het gebeurde op zo’n 2 meter afstand van mij”, zegt hij tegen de Amsterdamse zender. De politiewoordvoerder kan dit specifieke verhaal niet bevestigen, maar zegt wel dat het hem niet verbaast. Er is een tijdelijke politiepost op locatie ingericht voor omwonenden met zorgen.

Voor zover bekend zijn er verder geen omwonenden gewond geraakt. 

Volledig scherm
© ANP
 1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
  PREMIUM

  Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

  Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”
 2. Webwinkels verdienen grof geld met alternatieve ‘anti-coronavaccins’: beschermstenen en aurasprays
  video

  Webwinkels verdienen grof geld met alternatie­ve ‘an­ti-coronavac­cins’: bescherm­ste­nen en aurasprays

  Alternatieve genezers en kwakzalvers zien hun omzetten momenteel stijgen door de verkoop van middelen die zouden beschermen tegen het coronavirus of helpen bij het herstellen van een Covid 19-besmetting. Dat concludeert Voxpop- en Ochtend Show to go-presentator Roel Maalderink (28) na telefonische gesprekken met meerdere aanbieders. Vooral brokjes van de steensoort shungiet en zogenoemde auraspray blijken niet aan te slepen. ,,Levensgevaarlijk die handel.”