Amsterdamse clubs zaterdag open ondanks dreiging forse dwangsom
De Amsterdamse clubs die van plan zijn op zaterdagavond hun deuren te openen, laten zich niet afschrikken door de dreigende dwangsom van de gemeente en gaan gewoon open. Dat laat Pieter de Kroon, initiatiefnemer van de actie en voorzitter van Overleg Amsterdamse Clubs (OAC) weten. Amsterdamse nachtclubs die meedoen aan de protestactie ‘De Nacht staat op’ riskeren een boete van 4500 euro als ze de deuren openen.
Burgemeester Femke Halsema stelde Koninklijke Horeca Nederland vanmiddag per brief op de hoogte van de dreigende boetes. Vrijdag krijgen de individuele clubs eveneens een brief, die dan direct geldt als waarschuwing.
Halsema schrijft dat ze de frustratie, teleurstelling en noodzaak voor perspectief vanuit de nachtclubs begrijpt. Ze benadrukt echter dat het stadsbestuur zich houdt aan de landelijke coronaregels, ‘zoals we dat telkens hebben gedaan’. ‘Ik vraag u dringend u nog te voegen naar de regels, ervan uitgaande dat de samenleving binnenkort opengaat’, aldus de burgemeester. ‘Dan kunnen we de Amsterdamse clubs in volle glorie heropenen. Ik reken op u.’
,,Ik heb begrip voor de positie van de burgemeester en dat ze moet handhaven, maar we hopen dat de gemeente ervoor kiest ons niet direct een boete op te leggen’’, aldus De Kroon. ,,Deze mogelijke dwangsom verandert niks voor de clubs, wij gaan gewoon open. We hebben nog steeds niet genoeg perspectief geboden gekregen vanuit Den Haag. Om weer een avondje open te kunnen en heel veel blije mensen om ons heen te hebben betekent heel veel voor ons.’’
De Amsterdamse nachtburgemeester Ramon de Lima zegt teleurgesteld te zijn in de dreigende boete van de gemeente. ,,Ik baal hiervan, zeker voor de clubeigenaren die nu al twee jaar dicht zijn. Juist nu is het zo belangrijk dat dit door moet kunnen gaan. Mensen kijken hier echt naar uit.’’
Juist nu is het zo belangrijk dat dit door moet kunnen gaan. Mensen kijken hier echt naar uit
Ramon de Lima, Amsterdamse nachtburgemeester
Actie
In Amsterdam hebben diverse clubs aangekondigd dat ze zaterdagavond meedoen met de actie, waarmee ze aandacht willen vragen voor de langdurige sluiting waar het nachtleven vanwege de coronamaatregelen mee te maken heeft. Eerder werd bekend dat alle tickets van de Amsterdamse clubs die meedoen zijn uitverkocht. Het zou gaan om zo’n 20.000 tot 25.000 kaarten.
Een woordvoerder van poppodium Paradiso denkt de mogelijke boete van 4500 euro ‘er wel uit te halen’ door zaterdagavond open te blijven. Eelko Anceaux van de Amsterdamse club De Marktkantine laat weten dat ‘overheidsdreigementen’ geen verschil zullen maken of de Amsterdamse clubs hun deuren openen of niet.
De actie werd vorige week aangekondigd door brancheorganisatie Nachtbelang en het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC). De initiatiefnemers zeggen het zat te zijn dat bij de plannen van het kabinet om de samenleving te heropenen niet aan het nachtleven wordt gedacht. In het hele land hebben clubs zich bij de actie aangesloten.
Meerdere plaatsen
Inmiddels dreigen ook in andere plaatsen in het land gemeenten met boetes oplopend tot 50.000 euro, waardoor meerdere clubs zich al hebben teruggetrokken. Groningen, Maastricht, Den Haag en Haarlem hebben laten weten te gaan handhaven. Ook Utrecht volgt deze lijn. Burgemeester Sharon Dijksma begrijpt de moeilijke situatie en heeft bij het kabinet voor de nachtsector, die als eerste dicht moest en nog steeds niet open kan, gepleit. ,,Er zijn versoepelingen aangekondigd, maar zolang de huidige coronamaatregelen nog gelden zullen we die net als altijd handhaven’’, aldus Dijksma.
Eerder zei initiatiefnemer Pieter de Kroon dat hij het ‘belachelijk’ vindt dat overheden gaan handhaven. Hij verwacht dat jongeren op plekken waar de feesten niet doorgaan naar illegale feesten zullen gaan. ,,Daarom is het zo belangrijk dat wij weer opengaan. Wij bieden een beschermde omgeving’’, zegt hij.
Inspectie
Vakbond BOA ACP roept de Arbeidsinspectie op om zaterdag te controleren of de boa’s onder veilige omstandigheden hun werk kunnen doen. ,,Als boa’s in uniform moeten gaan handhaven zonder back-up van de politie, dan kan dat wel eens verkeerd aflopen’’, aldus Richard Gerrits tegen deze site. De arbeidsinspectie neemt het verzoek in behandeling, bevestigt een woordvoerder.
‘Normaliter doen boa’s dit werk alleen in samenwerking met de politie’, aldus de bonden in een gezamenlijke verklaring. Hierdoor komt de veiligheid van de boa’s ernstig in het geding. Een boa in uniform, die nog steeds niet over de benodigde verdedigingsmiddelen beschikt, mag niet het slachtoffer worden van dadendrang van de burgemeesters.’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.