Alarm om goedkope spullen webshops: belastingfraude en slechte kwaliteit

videoTerwijl koopjesjagers zich vandaag storten op de beste internetaanbiedingen, maken de Douane en de FIOD zich zorgen over een toename van importfraude. Malafide internetverkoopbedrijven blijken voor miljoenen euro’s aan invoerrechten en btw te ontduiken.

De FIOD viel afgelopen woensdag bedrijfspanden en woningen binnen in de omgeving van Arnhem en Hengelo. Het onderzoek is gericht tegen een webverkoopbedrijf dat verdacht wordt van btw-fraude bij de invoer van goederen uit China. De FIOD heeft beslag gelegd op bankrekeningen, vastgoed en auto’s.

De webshop zou de afgelopen twee jaar voor ruim 2,5 miljoen euro aan btw hebben ontdoken. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek tegen meerdere verdachten en het Openbaar Ministerie heeft de site op zwart gezet. Het gaat om de online aanbieder Superaankoop.co.nl, zo ontdekte deze krant.

Btw-truc

Malafide webverkoopbedrijven plegen steeds vaker btw-fraude als ze via postorderbedrijven producten bestellen uit landen als China. Over producten boven de 22 euro moet btw worden afgedragen en boven de 150 euro gelden er invoertarieven. Om die zogeheten douanerechten te ontlopen, doen ze net alsof er goedkopere spullen in de postpakketten zitten. Volgens de Douane gaat het vaak om internationale webshops die per luchtpost leveren.

Omdat zulke bedrijven belastingafdracht ontlopen, kunnen de bedrijven producten goedkoper aanbieden dan concurrenten die wel netjes belasting betalen. Concurrentievervalsing dus, stelt de FIOD.

Douane en de FIOD zien deze vorm van fraude toenemen met de groei van het aantal online verkopen. Dit jaar verwacht de Thuiswinkel Monitor dat de omzet van webshops boven de 25 miljard euro uitkomt, een stijging van 8 procent ten opzichte van vorig jaar. Vanwege het oorspronkelijk Amerikaanse fenomeen Black Friday, waarbij hoge kortingen worden gegeven, gaan de online verkopen vandaag vermoedelijk door het dak.

Een inval afgelopen woensdag bij een pakhuis van een internetaanbieder. De FIOD verdenkt het bedrijf van het ontduiken van 2,5 miljoen euro aan btw en douanerechten.
Volledig scherm
Een inval afgelopen woensdag bij een pakhuis van een internetaanbieder. De FIOD verdenkt het bedrijf van het ontduiken van 2,5 miljoen euro aan btw en douanerechten. © FIOD

Gevaarlijk speelgoed

Naast een strafrechtelijk onderzoek tegen Superaankoop.co.nl starten de FIOD en de Douane een breder onderzoek naar de ontduiking van btw en invoerbelasting. ,,We zijn nieuwsgierig naar de verschillende methodieken waarmee fraude wordt gepleegd”, legt directeur handhaving Arno Kooij van de Douane uit. ,,Hoe beter wij weten hoe ze werken, des te gerichter kunnen we interventies plegen.”

De Douane waarschuwt ook voor de import van kwalitatief slechte en soms gevaarlijke producten door consumenten. Via sites als Aliexpress voeren consumenten producten tegen spotprijzen uit landen als China in. Die producten zijn in sommige gevallen gevaarlijk, aldus Kooij. ,,Neem bijvoorbeeld een popje waar losse delen aan zitten waar een kind in kan stikken. Of speelgoed met plastic dat giftig is. In Nederland hanteren we strenge kwaliteitsnormen, die in andere landen vaak niet opgaan.”

Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP