Advocaat verdachte moord Derk Wiersum: ‘We moeten geen Amerikaanse toestanden krijgen’
De 32-jarige Moreno B., volgens het Openbaar Ministerie betrokken bij de moord op advocaat Derk Wiersum, moet worden vrijgesproken. Dat betoogden zijn advocaten vandaag. Er is niet genoeg bewijs voor een veroordeling en er staat niet vast dat de daders een moord wilden plegen, menen zij. Mogelijk waren ze uit op zijn Rolex, suggereert advocaat Gerald Roethof. Vorige week eiste het OM levenslang tegen B. en medeverdachte Giërmo B. (37). Lees hieronder alles terug van de zitting van vandaag.
De advocaten van Moreno B., Gerald en Machteld Roethof, drongen er bij de rechtbank op aan “breder” naar de zaak te kijken dan justitie doet. Er zijn alternatieve scenario’s denkbaar, die “niet zomaar terzijde kunnen worden geschoven”. De heersende aanname is dat Wiersum werd doodgeschoten omdat hij advocaat was van Nabil B., de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, waarvan Ridouan Taghi het middelpunt is.
Wiersum werd op 18 september 2019 doodgeschoten in Amsterdam-Buitenveldert, toen hij vanaf zijn huis met de auto naar zijn werk wilde gaan. Beide verdachten ontkennen dat zij iets met de moord te maken hebben. Zij hebben slechts summier verklaard. Volgens het OM zijn zij maanden bezig geweest met de voorbereiding. Onderzoek naar opdrachtgevers en tussenpersonen loopt nog.
Rolex
Gerald Roethof wees erop dat Wiersum een dure Rolex had. Mogelijk wilden de daders hem van zijn horloge beroven. Roethof wees op andere zaken waarin Rolexbezitters slachtoffer worden van geweld. Misschien is de voorgenomen beroving uit de hand gelopen, stelde de raadsman. Misschien was het de bedoeling hem te ontvoeren, om hem op die manier te dwingen te stoppen met zijn bijstand aan de kroongetuige.
Ook de advocaat van Giërmo B., Jaques Taekema, wil dat de rechtbank tot vrijspraak komt, omdat het bewijs ontbreekt. Hij ageerde ook tegen het opleggen van levenslang, omdat die straf doorgaans is voorbehouden aan daders van meervoudige moord.
Peter R. de Vries
Aan het begin van hun pleidooi stonden de raadslieden stil bij het overlijden van Peter R. de Vries. Zij wensten de nabestaanden sterkte. Heel Nederland is hard geraakt, zeiden zij. De dood van De Vries is een “enorm verlies”. Daarnaast drongen zij erop aan dit bij de beoordeling van de zaak-Wiersum geen rol te laten spelen.
De Vries was vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. De broer van de kroongetuige werd in maart 2018 doodgeschoten, zes dagen nadat justitie de deal met B. bekend had gemaakt.
De rechtbank doet pas op 11 oktober uitspraak in de zaak-Wiersum. De advocaten van de beide verdachten hebben de rechtbank gevraagd, in lijn met hun betogen die tot vrijspraak concluderen, het voorarrest van hun cliënten ruim vóór die datum te beëindigen.
Dinsdag reageert het OM op de pleidooien en hebben de verdachten het laatste woord.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Straf voor Brech kan blijven: hij móét Nicky hebben gedood, ‘ook zonder duidelijke doodsoorzaak’
Heibloem, Simpelveld, Brunssum -
PREMIUMMet video
Boerin Annechien verslagen na verwoestende brand in varkensstal: ‘Er was niks tegen te beginnen’
Haar man liep brandwonden op, haar broer probeerde met de hogedrukspuit nog de brand in de varkensstal te blussen. ,,Maar het vuur sloeg zo snel om zich heen, er was niks tegen te beginnen”, zegt boerin Annechien ten Have uit het Groningse Beerta. -
PREMIUM
Onrust in Zaanse gevangenis na reeks sterfgevallen, waarvan drie suïcide
In het Justitieel Complex Zaanstad is onrust ontstaan na een reeks sterfgevallen. In een maand tijd pleegden drie gedetineerden zelfmoord. Een vierde gedetineerde kwam door een natuurlijke doodsoorzaak om het leven.Amsterdam -
Boete tot 65.000 euro dreigt voor bagageafhandelaars op Schiphol: ‘Gezondheid medewerkers in gevaar’
Zes bagageafhandelingsbedrijven op Schiphol krijgen een boete van de Arbeidsinspectie als zij niet voldoen aan de eisen om het personeel te ontlasten. De inspectie stelde de bedrijven een last onder dwangsom in het vooruitzicht. Als zij niets doen gaat die dwangsom over vijftien dagen in. De boetes verschillen per bedrijf, de hoogste is 65.000 euro per maand. -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente.
-
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
-
-
-
Brunssum tattoohoofdstad van Nederland
Zelf zet hij al een jaar of tien plaatjes op armen, benen, ruggen en andere lichaamsdelen, maar sinds hij is begonnen heeft de Brunssumse tattoo-ondernemer Nick Limpens er veel collega's bij gekregen. Heel veel zelfs: de Limburgse gemeente is inmiddels, gemeten naar het aantal tatoeëerders per duizend inwoners, de tattoohoofdstad van Nederland.Brunssum -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal.