Advocaat Inez Weski verlaat de extra beveiligde gevangenis in Vught waar haar cliënt Ridouan Taghi vastzit.
Volledig scherm
Advocaat Inez Weski verlaat de extra beveiligde gevangenis in Vught waar haar cliënt Ridouan Taghi vastzit. © Rob Engelaar

Advocaat Taghi wil weten wie advocaten kroongetuige zijn

De advocaat van Ridouan Taghi, Inez Weski, maakt bezwaar tegen het anoniem houden van de nieuwe advocaten van kroongetuige Nabil B.. Komende week wordt B. verhoord over zijn verklaringen tegen Taghi en zijn medeverdachten. Volgens B. waren die betrokken bij een groot aantal liquidaties.

De verhoren zijn achter gesloten deuren bij de rechter-commissaris. Die heeft er vrijdag mee ingestemd dat de twee nieuwe advocaten van B. om veiligheidsredenen anoniem blijven.

Maar Weski is het daar niet mee eens. Zij wil kunnen controleren of de kroongetuige uit eigen wetenschap verklaart, of mogelijk ruggespraak heeft gehouden met zijn advocaten of anderen. ,,Het gaat er deze verdediging slechts om dat tijdens de verhoren de advocaten hun cliënt bijstaan. Zodat helder is welke communicatie met de getuige plaatsvindt.”

Volgens Weski gaat het haar ,,niet om een soort nieuwsgierigheid, maar om de wettige regels rond de ondervraging van een getuige.”

Veiligheidsmaatregelen

De advocaat van kroongetuige Nabil B., Derk Wiersum, werd afgelopen september op straat doodgeschoten. Door deze schokkende moord is het proces met nog meer veiligheidsmaatregelen omgeven. Zo zit B. tijdens de inleidende zittingen afgeschermd en op een aparte locatie.

Hoe zijn advocaten hem tijdens het proces bijstaan, is nog niet duidelijk. De volgende zittingen zijn op 27 en 28 februari in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.