Advocaat Patricia Paay: Ze gaat van zich afbijten

VideoPatricia Paay gaat van zich afbijten. De diva is met een uiterst pijnlijke seksvideo gechanteerd en voor schut gezet, maar zal ‘tot het uiterste gaan’ om iedereen die haar dit heeft aangedaan terug te pakken. Gesterkt door héél veel steunbetuigingen.

Patricia Paay durfde vandaag weer naar buiten. Samen met haar man Robbert Hinfelaar en achtervolgd door een sliert paparazzi trok ze van haar woonplaats Lijnden naar het politiebureau in Hoofddorp om aangifte te doen. Weggedoken in de kraag van haar jas, zonnebril op, zonder commentaar te geven tegen de pers, maar toch vastberaden.

,,Ze heeft aangifte gedaan van het onrechtmatig verspreiden van beelden, van afpersing en van onrechtmatige berichtgeving in de pers,’’ aldus haar advocaat Johan Langelaar vanmiddag, met dat laatste doelend op GeenStijl, dat de plasseksbeelden van Patricia keihard online zette.

Beschadigd

GeenStijl heeft willens en wetens Patricia beschadigd, juist terwijl dagblad De Telegraaf had gezegd niets met de beelden te doen. ,,Mijn broek zakte af toen de beelden bij GeenStijl verschenen,’’ zegt Langelaar. ,,Want GeenStijl en de Telegraaf zijn van hetzelfde bedrijf.’’

Het zal niet bij GeenStijl blijven, zegt Langelaar. ,,We pakken ook die twitteraar aan die als eerste de beelden verspreidde, onder de naam ‘Eendenvanger’. We weten wie hij is, zijn naam, 06-nummer, alles, die gaat er nog van langs krijgen. En iedereen die nu nog bezig is met verspreiding van de beelden, via twitter, instagram, een whatsappje, whatever, die pakken we ook aan.’’

Patricia Paay.
Volledig scherm
Patricia Paay. © ANP Kippa
Quote

Mijn broek zakte af toen de beelden bij GeenStijl verschenen.

Steun

Heel Nederland spreekt al twee dagen over de zaak Paay. De diva zelf durfde haar huis niet meer uit nadat de beelden razendsnel hun weg zochten via social media. Maar de eerste golf van ordinaire grappen maakte al snel plaats voor tal van steunbetuigingen voor La Paay. Zo’n filmpje verspreiden, iemand op zo’n afschuwelijke wijze te kijk zetten, gaat echt te ver: een overgrote meerderheid van Nederland staat achter Patricia Paay.

,,We krijgen heel veel steun binnen, " zegt Langelaar. ,,Ook van mensen die gaan zoeken op internet en ons tips geven wie hierachter kan zitten. Hartverwarmend. Mede door die steun durft Patricia ook weer naar buiten. En ze zal binnenkort ook haar verhaal gaan doen. Vertellen over wat voor een impact dit heeft op mensen, ook op een volwassen vrouw zoals zij is.’’

Enkele weken geleden, zegt Langelaar, werd Patricia voor het eerst ‘onder druk gezet’, legt Langelaar uit. ,,Iemand die iets wilde van haar en anders ‘video’s naar Hilversum zou sturen’, werd er gezegd. We wisten toen niet wat voor video’s.’’

Quote

Mede door die steun durft Patricia ook weer naar buiten.

Afgeperst

Over het doel van de chantage wil Langelaar niks zeggen. Pas maandag werd duidelijk dat Paay met seksvideo’s werd afgeperst. Patricia gaf niet toe, maar niet zeker is of het inderdaad de afperser is geweest die de beelden daarna heeft verspreid.

De mán die figureert in de sekstape van Patricia Paay, ontkent in elk geval degene te zijn die het filmpje in omloop bracht. Zijn advocaat Bernard Tomlow bracht een persverklaring naar buiten waarin de man 'uitdrukkelijk iedere bemoeienis, direct of indirect met deze onrechtmatige openbaarmaking’ ontkent. Over zijn identiteit wil de raadsman niets kwijt. Wel bevestigt Tomlow dat het om een ex van Paay gaat.

Patricia is sinds kort getrouwd met Robbert Hinfelaar. Daarvoor had zij korte relaties met onder meer de veel jongere Nicky van Dam en automonteur Maurice Dix. In het verleden was ze getrouwd met Adam Curry.

Lees alles over de zaak Patricia Paay in ons dossier.

  1. LIVE | Coronabesmetting bij twee fruitbedrijven Betuwe, Brazilië dreigt met vertrek uit WHO

    LIVE | Coronabe­smet­ting bij twee fruitbe­drij­ven Betuwe, Brazilië dreigt met vertrek uit WHO

    Volgende week gaan de basisscholen weer voltijds open, maar wie zijn kinderen toch liever nog even thuishoudt, hoeft niet te vrezen voor de onderwijsinspectie, zegt minister Arie Slob. Tot de zomervakantie kunnen bezorgde ouders op ‘coulance’ rekenen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zijn mening over het nut van mondkapjes bijgesteld en adviseert het gebruik ervan nu. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus.