Ook melkveehouders zouden dreigbriefjes in de bus hebben gehad. Foto ter ilustratie.
Volledig scherm
Ook melkveehouders zouden dreigbriefjes in de bus hebben gehad. Foto ter ilustratie. © Caspar Huurdeman

Achterhoekse boeren krijgen dreigbriefjes in de bus, afzender onbekend

Boeren in de Achterhoek worden bedreigd met briefjes die bij hen zijn bezorgd. Het gaat volgens de politie om ‘kleine pamfletten’ waarop dreigende teksten zijn geschreven. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) heeft eveneens vernomen dat er briefjes bij boeren zijn bezorgd en spreekt van ‘brute acties van extremisten’. 

,,Dit is alle grenzen te boven’’, zegt voorzitter Linda Janssen van de POV, die niet precies weet welke boeren allemaal zijn getroffen. ,,Maar het gaat in ieder geval om boeren die in alle diersectoren actief zijn, dus zowel melkvee-, pluimvee- als varkenshouders.’’

De POV zoekt momenteel uitzoekt hoe grootschalig de bedreigingen zijn verspreid.

Bij de politie zijn sinds vorige week drie meldingen binnengekomen: twee van boeren uit Lochem, ééntje van een boer uit Diepenheim (Twente). ,,Maar we hebben niet de indruk dat we een compleet beeld hebben’’, zegt een woordvoerder. Het vermoeden bestaat dan ook dat veel meer veehouders briefjes met dreigteksten in de bus of op het erf hebben gevonden.

Op een foto van één van de briefjes is een Engelse tekst te lezen: ‘Think about veganism. Would you like to live as those cows?’, wat vertaald kan worden als ‘Overweeg veganist te worden. Zou jij willen leven als die koeien?'. 

Er zouden ook briefjes met Spaanse teksten zijn verspreid, maar de politie wil hierover geen uitspraken doen. Wel staan agenten in contact met de boeren die zich hebben gemeld. ,,Uiteraard praten wij met hen’’, zegt de woordvoerder.

Quote

‘Think about veganism. Would you like to live as those cows?’

Eén van de briefjes die bij boeren in Lochem is bezorgd.
Volledig scherm
Eén van de briefjes die bij boeren in Lochem is bezorgd. © privéfoto

‘Angstig om zo’n brief te krijgen’

Volgens Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik uit Diepenheim, zelf boerin, zijn op meerdere adressen briefjes bezorgd met een veel radicalere boodschap dan die in Lochem. „Het is best angstig om een brief in zulk Engels te krijgen. En ze zijn allemaal ergens neergelegd, afgegeven aan de deur of in de brievenbus gestopt. Dus is er iemand op het erf geweest’’, zegt zij.

Hoewel onduidelijk is wie de afzender is, is voor Schreijer duidelijk dat het uit de hoek van radicale dierenactivisten komt. Ze wijst daarbij op de bezetting van het varkensbedrijf vorige week in Boxtel. Pierik pleit  voor een gecoördineerde, Europese aanpak. Het snel handelen tegen dit soort extremistische incidenten moet wat Schreijer-Pierik betreft hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie in Brussel komen te staan.