Aantal wildplassers daalt snel, maar waar slaan ze toch het vaakst toe?
De coronacrisis heeft ook een onverwacht voordeel. Nu we vaker thuis zijn, de horeca dicht bleef en evenementen niet doorgingen, plassen we veel minder stiekem op straat of in de bosjes. Het aantal wildplassers in Nederland is vorig jaar met ruim de helft gedaald, blijkt uit een analyse van dataplatform LocalFocus. De braafste lieden wonen in Drenthe, de meest ondeugende in Zuid-Holland en de stad Groningen.
LocalFocus analyseerde de cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Dat slingerde in 2019 nog ruim 17.000 wildplassers op de bon, vorig jaar waren dat er nog ongeveer 8000. Dat is het laagste aantal sinds 2014. Het CJIB inde daardoor in 2020 ‘slechts’ 1,1 miljoen euro aan boetes, tegenover 2,4 miljoen euro in 2019.
In Zuid-Holland is het meest in de buitenruimte geürineerd. Daar kregen 1832 mensen een boete voor wildplassen. Daarna volgen Noord-Brabant (1334 boetes) en Noord-Holland (1255).
De minste boetes zijn uitgedeeld in Drenthe. Daar zijn maar 130 wildplassers bestraft, iets minder dan in Zeeland (164).
Plasdichtheid
Gekeken naar de ‘wildplasdichtheid’ scoren juist de provincies Groningen en Flevoland het hoogst. In Groningen zijn op elke 10.000 inwoners 6,7 boetes uitgedeeld. Precies één boete per 10.000 inwoners meer dan in Flevoland.
Waar in alle provincies veel minder urineerders op straat een bekeuring kregen, nam dat aantal alleen in Flevoland vorig jaar toe, met ruim 4 procent. De grootste dalingen zijn in Friesland (min 72 procent) en Zeeland (min 71 procent).
Logischerwijs wordt de top van het wildplassen gevormd door de grote steden. Amsterdammers houden hun plas het slechtst op als ze met een volle blaas buiten zijn. Met 769 boetes in 2020 steekt de hoofdstad nummer twee Rotterdam (737) de loef af, gevolgd door Den Haag (480) en Utrecht (415).
Gekeken naar het aantal boetes scoort de stad Groningen dan wel weer fors hoger dan de G4. Per 10.000 inwoners kregen 15,6 mensen een bekeuring.
Die aantallen verbleken bij die ene boete die werd uitgedeeld op - pak’ m beet - Schiermonnikoog of Hollandse Kroon (Noord-Holland).
APV
Of de nog bravere gemeenten Tholen, Lochem, Nederweert of Molenland, waar vorig jaar geen enkele wildplasser werd beboet.
Dat wil niet zeggen dat daar nooit in de bosjes geürineerd wordt. In sommige gemeenten, zoals het Drentse Aa en Hunze, is wildplassen niet opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en dus niet verboden binnen de bebouwde kom.
Buiten de bebouwde kom is het wettelijk sowieso niet verboden om buiten te plassen of poepen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMInterview
Van straatschoffie tot succesvol ondernemer: Appie vond ‘letterlijk gat in markt’
Als kind van een gastarbeider met zes broertjes en zusjes had Appie el Massaoudi (33) bepaald geen makkelijke jeugd in de Haagse Schilderswijk. Het had weinig gescheeld of hij was het verkeerde pad opgegaan. Maar het ‘Marokkaanse straatschoffie’ groeide uit tot een succesvolle ondernemer en is nu zelfs bevriend met Mark Rutte. ,,Ik dacht vroeger dat deze wijk Nederland was.’’ -
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
met video
Automobilist (21) vlucht met 200 km/u van politie en vliegt uit de bocht van A50-afrit: auto brandt uit
Een 21-jarige automobilist die met snelheden boven de 200 kilometer per uur aan de politie probeerde te ontkomen, is tijdens zijn vlucht gecrasht. De achtervolging begon op de A50 tussen Apeldoorn en Arnhem. De auto vatte na het incident vlam en brandde uit, waarna agenten de inzittenden uit de auto moesten redden. -
PREMIUM
Deze ziekenhuizen zetten zich schrap voor coronagolf na oproep Kuipers: ‘Dit is de enige manier’
Ziekenhuizen zetten zich schrap voor een opleving van het coronavirus komend najaar. Isala in Zwolle heeft het aantal ic-bedden uitgebreid. Gelre ziekenhuizen denkt aan een aparte corona- of griepafdeling. Daarmee komen ze tegemoet aan de oproep van zorgminister Ernst Kuipers, die waarschuwt voor een najaarsgolf. -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent.
-
PREMIUM
Na bizarre speurtocht vindt Sebastian zijn Colombiaanse moeder: ‘Hier had ze jaren op gewacht’
Op eigen houtje ging Sebastian Kruis (32) op zoek naar zijn biologische moeder in Colombia. Na een verbijsterende speurtocht vond de Hagenaar haar in een opvang voor oudere daklozen in miljoenenstad Medellín: ,,Tegen iedereen die het horen wilde riep ze: ‘Ik zei het toch, ik zei het toch?’’’ -
PREMIUM
Tielenaar zonder geldig rijbewijs blaast bijna 4.4 (!) promille: ‘Hij rolde letterlijk het voertuig uit’
Te beneveld om te worden verhoord: agenten zetten in Tiel donderdagavond een bestuurder aan de kant die het wel heel bont had gemaakt. De Tielenaar blies 1900 UGL wat betekent dat hij voor grofweg meer dan twintig glazen aan alcohol achter de kiezen had. Hij ‘rolde letterlijk het voertuig’ uit, aldus de politie. -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan.