Aantal patiënten op intensive care met ‘slechts’ 15 gestegen naar 1424

videoHet aantal patiënten op intensive care is de afgelopen 24 uur nog ‘slechts’ met 15 gestegen,  naar nu 1424 patiënten. 

De toename van het aantal patiënten met het coronavirus op de intensivecareafdelingen was de afgelopen dagen al relatief laag. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldde gisteren dat het aantal Nederlandse patiënten op de ic’s van ziekenhuizen slechts met 24 was gestegen. Vandaag is dat dus nog verder gedaald. 

Maar Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg blijft benadrukken dat een versoepeling van de maatregelen nog te vroeg zou komen. ,,Op termijn kunnen we er er aan gaan denken, maar nu nog niet.” Nooit eerder telde Nederland ruim 1400 patiënten uit eenzelfde groep op de intensive care. De situatie is uniek. ,,De situatie is blijft fragiel,” zegt Bas Leerink van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Nederland heeft als het echt nodig 2400 ic-plekken paraat. 500 plekken daarvan, zijn voor niet-coronapatiënten. ,,Op dit moment hebben wij geen zorgen over de beschikbare capaciteit”, zei Kuipers. Dat geldt zowel voor mensen met Covid-19 als voor andere patiënten.

Voor de komende twee weken voorziet Kuipers toch een verdere toename van het aantal patiënten. De piek is nog niet bereikt. Vervolgens ontstaat een soort plateau, dat langer kan aanhouden. Maar als mensen met mooi lenteweer veel meer naar buiten gaan en met elkaar in aanraking komen, zou zich opnieuw een piek kunnen voordoen.

De jongste cijfers zijn goed nieuws, aldus Kuipers. „De instroom daalt, de uitstroom stijgt, waardoor het netto aantal patiënten langzamer stijgt.” Zo’n honderd patiënten hebben het ziekenhuis inmiddels verlaten. Enkele tientallen patiënten zijn overgeplaatst naar ziekenhuizen in Duitsland. 

De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat dus langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het steeds waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen.

Luister ook naar de nieuwste aflevering van Achter het Verhaal over het aantal ic-plekken in Nederland:

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg
Volledig scherm
Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg © AD