Aangifte tegen de Staat wegens 'beïnvloeding' mariniers De Punt
Het ministerie van Defensie heeft mariniers die de treinkaping bij De Punt (1977) beëindigden beïnvloed voordat ze door de rechter werden gehoord. Dat zeggen de nabestaanden van twee doodgeschoten Molukse treinkapers. Ze doen aangifte tegen de Nederlandse staat.
De moeder van Max Papilaja en broers van Hansina Uktolseja stellen de staat aansprakelijk voor executies. Ze zijn ervan overtuigd dat de mariniers de twee kapers bewust (van dichtbij) hebben doodgeschoten, terwijl ze al zwaargewond waren en zich niet meer konden verzetten.
Enkele maanden geleden zijn elf mariniers van twee aanvalsploegen door de rechtbank gehoord over het toegepaste geweld in de trein. Tijdens de verhoren rezen bij de nabestaanden en hun advocaat Liesbeth Zegveld grote twijfels over de verklaringen. Ze denken dat mariniers hebben gelogen, en verhalen op elkaar hebben afgestemd. Dat mariniers zwijgen over het handelen van hun collega’s is volgens nabestaanden een bewijs dat ze daar van tevoren afspraken over hebben gemaakt.
Gezamenlijke advocaat
Dat gevoel wordt versterkt door de wijze waarop de mariniers zich hebben voorbereid op de verhoren. Ze hebben zowel in een paar groepsbijeenkomsten als individueel gesproken met hun gezamenlijke advocaat Geert-Jan Knoops. Hij heeft de mariniers van tevoren geluidsopnamen van de actie laten horen.
De nabestaanden hebben de band zelf nooit gekregen, maar mochten die één keer in het archief beluisteren. De commandanten van de mariniers zijn dit voorjaar bovendien op het ministerie van Defensie geroepen om de banden te beluisteren, lang voordat de nabestaanden de transcripties kregen.
,,Door de verklaring van de mariniers te beïnvloeden, doet de Staat wat het de afgelopen 40 jaar in deze zaak heeft gedaan, namelijk het verhinderen van waarheidsvinding’’, concludeert Zegveld in haar schriftelijke reactie die bij de rechtbank is ingeleverd.
Waarheidsvinding
De nabestaanden doen daarom aangifte tegen de staat wegens beïnvloeding van getuigen. Dat staat volgens hen een eerlijk proces in de weg. Ze zien voorlopig af van aangifte tegen de mariniers wegens meineed, omdat het hen niet gaat om de mariniers maar om waarheidsvinding.
Zegveld concludeert na de getuigenverhoren dat de staat heeft goedgekeurd dat de kapers zouden worden gedood. De opdracht van de mariniers was de kapers ‘uitschakelen’ als ze zich ‘niet duidelijk waarneembaar overgaven’. Dat moesten ze doen door te schieten op de romp, wat een bijna zekere dood betekende. De geweldsinstructie meldde niets over hoe mariniers moesten omgaan met zwaargewonde kapers die zich niet meer konden overgeven.
Zegveld concludeert dat 'de mariniers in het kader van de geweldsinstructie de ruimte hebben gekregen Max Papilaja en Hansina Uktolseja te doden ongeacht of ze gewond of gewapend waren en ongeacht of ze een gevaar vormden'.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
PREMIUM
Opticiens waarschuwen lensdragers: ‘Zet die bril op, verkloot je ogen nou niet’
Wie contactlenzen draagt, en dan specifiek multifocale of torische lenzen, moet op tijd de eigen voorraad aanvullen. Leveringsproblemen zorgen voor wachttijden die kunnen oplopen tot een maand of twee. Het advies van opticiens? „Bestel op tijd en zorg voor een goede bril.” -
Update
Brand Brunssummerheide niet uitgebreid maar ook nog niet geblust: ‘Vuur zit diep in de grond’
De brand die vanavond op de Zuid-Limburgse Brunssummerheide woedt, breidt zich in tegenstelling tot de verwachtingen niet uit. Wel zit het vuur diep in de grond, aldus de veiligheidsregio, en dus zal de brandweer ‘nog geruime tijd’ bezig zijn met blussen. -
column
De tranen van Tim bewijzen dat we de nuance behoorlijk kwijt zijn op het digitale dorpsplein
Debby Gerritsen schrijft iedere woensdag over wat haar bezighoudt.
-
PREMIUM
Het dragen van een Rolex werkt als een magneet voor criminelen
Opnieuw is een beroemdheid slachtoffer van een gewelddadige overval. Deze keer gaat het om Ajax-speler Dusan Tadic. De lijst BN-ers die te maken krijgen met dit extreme geweld groeit. ,,We zien dat de criminaliteit verhardt’’. -
PREMIUMColumn
Vanuit een darkstore een paar zakken borrelnootjes en wat biertjes laten aanrukken? Doe even normaal
Joyce Sylvester schrijft wekelijks over onderwerpen die haar raken. Deze week roept ze op tot betere omstandigheden voor bezorgers. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.