61 van 600 passagiers uit Zuid-Afrika besmet met coronavirus
VIDEOVan de 600 mensen in de twee KLM-vliegtuigen die vrijdag terugkeerden uit Zuid-Afrika, zijn 61 mensen positief getest op het coronavirus. Het is nog niet bekend of zij besmet zijn met de nieuwe Omicron-variant, dit wordt nog onderzocht. De GGD ging er eerder op de dag nog van uit dat 85 passagiers een positieve uitslag zouden krijgen. Deze schatting werd gemaakt toen er 110 uitslagen bekend waren, waarvan 15 positief.
De besmette personen worden ondergebracht in een bewaakt isolatiehotel op of in de buurt van Schiphol. Zij blijven daar in ieder geval zeven dagen wanneer zij klachten hebben en vijf dagen als zij geen klachten hebben. Wie een negatieve testuitslag krijgt, moet vijf dagen in thuisquarantaine om zich na vijf dagen opnieuw te laten testen.
Vrijdagochtend kreeg GGD Kennemerland van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport de opdracht de passagiers van de twee vluchten uit Zuid-Afrika te testen op corona. Daarvoor werden speciale teststraten ingericht op Schiphol. De GGD snapt de mogelijke frustratie onder passagiers.
,,Mensen hebben een lange reis achter de rug en verkeren tot ze geland zijn in de veronderstelling dat ze op korte termijn thuis zijn”, schrijft de GGD. ,,In plaats daarvan worden ze geconfronteerd met een situatie zoals we die nog niet eerder hebben meegemaakt in Nederland.”
‘Mensonterend’
Eén van de reizigers zegt tegen Radio 1 dat de situatie ‘mensonterend’ was. De man spreekt van vrijheidsberoving, omdat als hij geen test zou nemen hij meteen het quarantainehotel in zou moeten. Voor honderden reizigers zouden volgens de reiziger twintig dekens zijn geleverd en zou eten en drinken niet goed geregeld zijn.
De passagiers uit de twee toestellen, die kort na elkaar waren geland, werden gescheiden gehouden van andere mensen op Schiphol. Het ene toestel kwam uit Kaapstad en landde vrijdag rond 10.30 uur op Schiphol. De andere vlucht, vanuit Johannesburg, kwam daar rond 11.00 uur aan.
Het gebeurt zelden dat mensen in Nederland verplicht in een hotel moet verblijven terwijl ze hier een eigen woning hebben. In oktober 2020 werd in het Groningse Haren een quarantainehotel ingericht voor asielzoekers met corona uit azc’s in de drie noordelijke provincies. Afgelopen maand zat een groep overwegend oudere Nederlanders lange tijd vast in een corona-hotel op het Italiaanse eiland Sardinië.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Suri-Change na golf van aanslagen: ‘Geen idee waar dit vandaan komt, beloning voor gouden tip’
-
PREMIUM
Radeloze bewoners, boze burgemeesters, maar ‘giftreinen’ denderen gewoon door
Gelukkig zat er kalk in de goederentrein die in Voorschoten onlangs ontspoorde. Wat als dat een gevaarlijke chemische stof was geweest? En als die in een woonwijk was ontploft? Hoewel burgers en burgemeesters de noodklok luiden, zet de overheid juist in op meer spoorvervoer. -
PREMIUM
Man (39) leidt dubbelleven en troggelt 50.000 euro af van Belgische vrouw: ‘Ze deed escortwerk om te kunnen betalen’
Hoewel de 39-jarige Geert W.S. uit Breda al 15 jaar een relatie heeft, leidt hij sinds 2020 een dubbelleven op Tinder. Als ‘Mike’ sprak hij af met verschillende vrouwen, ook met een vrouw in het Belgische Gent. Zij werd halsoverkop verliefd, maar hij was maar uit op twee dingen: geld en seks.Breda -
Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt na ‘menselijke fout’
Door een ‘menselijke fout’ bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf. -
Op twintig plaatsen actie voor nationaal heksenmonument
Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen.
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’