30,6 graden bereikt, eerste lokale tropische dag van het jaar
VIDEOVoor het eerst dit jaar is het ergens in het land tropisch warm geworden (30,0 graden of meer). In het Limburgse Ell steeg de temperatuur woensdag naar 31,6 graden. Daarmee is het niet alleen de eerste lokale tropische dag van het jaar, maar werd ook het landelijke warmterecord van 104 jaar geleden voor 16 juni geëvenaard.
Hoewel het warmterecord woensdag dus niet is verbroken, was het wel uitzonderlijk heet. Ook in de nacht naar donderdag wordt het warm: in het zuiden en westen kan er sprake zijn van een tropennacht met minima boven 20 graden. Dat is zeldzaam voor de maand juni, nog nooit eerder was er op 17 juni sprake van een tropennacht. In 1917 kwam Vlissingen uit op een minimumtemperatuur van 19,4 graden.
Donderdag kan het kwik langs de oostgrens van Limburg, de Achterhoek en Twente oplopen tot 35 graden. Vrijdag wordt het in het binnenland opnieuw tropisch. In Limburg en Brabant is dan sprake van een serie van vijf zomerse dagen (25 graden of meer), waarvan drie dagen tropisch warm zijn verlopen (30 graden of meer). We mogen dan van een regionale hittegolf spreken.
Prinsjesdag
Voor een lokale tropische dag moet het op een officieel weerstation van het KNMI ergens in Nederland 30 graden of meer worden. Vorig jaar werd pas op 24 juni de eerste lokale tropische dag gemeten. De laatste keer dat de temperatuur steeg naar meer dan 30 graden was op Prinsjesdag (15 september) 2020. In grote delen van het land werd het toen 30-33 graden. ,,Na 274 dagen is het dus weer tropisch warm in ons land. Van een officiële tropische dag is vandaag nog geen sprake, want in De Bilt werd het tot dusver maximaal 27,5 graden", aldus Johnny Willemsen van Weerplaza.
Die welhaast tropische hitte zorgt niet alleen voor vertier, maar ook voor problemen. Reden voor Rijkswaterstaat om het hitteprotocol uit de kast te halen en gestrande automobilisten direct te hulp te schieten. Wie de zon ingaat, doet er goed aan flink te smeren en genoeg te drinken.
Wie met pech langs de weg komt te staan, staat naast zijn auto in de fakkelende zon of zit (zonder airco) in een zinderde oven. Het hitteprotocol trad daarom om 10.00 uur vanochtend in werking en de wegbeheerder zorgt ervoor dat pechvogels zo snel mogelijk door een berger naar een veilige locatie, zoals een tankstation of parkeerplaats, worden gebracht of gesleept.
De maatregel geldt voor alle provincies waar het naar verwachting 30 graden, of warmer, lijkt te worden. Alleen Groningen, Friesland en Drenthe vallen daar buiten. Rijkswaterstaat raadt het weggebruikers aan om zich goed op de warmte voor te bereiden. Neem voldoende drinkwater mee en leg een paraplu in de auto, klinkt het waarschuwend. Die laatste kan bij pech als parasol dienen.
Smog en blauwalg
Door de warmte steekt de komende dagen ook een ander risico de kop op. Het gebrek aan wind zorgt ervoor dat verontreinigende stoffen, zoals fijnstof en uitlaatgassen, zich in de lucht ophopen. De felle zon zet die om in ozon, met smog tot gevolg. Volgens het RIVM is de luchtkwaliteit in de middag en avond het slechts. Wie er gevoelig voor is - mensen met long- of luchtwegklachten - wordt geadviseerd om binnen te blijven.
Zwemmers krijgen vandaag de waarschuwing om alleen in goedgekeurd natuurwater de duiken. Op een aantal plekken is de giftige blauwalg al opgedoken en ook botulisme ontwikkelt zich snel bij hoge temperaturen, waarschuwen Rijkswaterstaat en de waterschappen. Op zwemwater.nl zijn honderden zwemlocaties in het hele land te vinden, die regelmatig door de waterbeheerders worden gecontroleerd.
Blauwalg en botulisme worden veroorzaakt door bacteriën, die harder groeien naarmate het water opwarmt. Mensen kunnen erg ziek worden als ze in aanraking komen met deze bacteriën. Ook honden moeten niet in verontreinigd water zwemmen, waarschuwen de beheerders. Ook wordt erop gewezen dat zwemmen in grote rivieren en bij sluizen en havens verboden is. Dat is gevaarlijk en kan je een boete van 150 euro opleveren.
Blauwalg en drukke vaarroutes zijn niet de enige problemen bij het zwemmen. Reddingsbrigade Nederland zegt dat mensen ook moeten oppassen voor zwemwater dat te koud is. ,,Bij een watertemperatuur van 14 graden ligt onderkoeling op de loer’’, klinkt het waarschuwend. ,,Het water is heerlijk om te plonzen, spetteren en af te koelen, maar diep het water in gaan is af te raden. Dan kunnen na enige tijd krampen optreden.’’
Dierenleed
Niet alleen de mens maar ook dieren krijgen te kampen met de hitte. Buitenbeesten kunnen bezwijken aan de warmte, als ze niet voldoende drinkwater hebben of een plekje om in de schaduw te liggen. Ook in veewagens kan de temperatuur flink oplopen. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaan daarom de komende dagen extra op dierenwelzijn letten. Ook is er een nationaal plan voor veetransporten.
De NVWA-inspecteurs kunnen er overigens niet op handhaven, omdat het officieel geen geen wet- en regelgeving is. Landbouwminister Schouten komt begin juli pas met een hitteplan. Alleen adviseren bij transporten kan. Wakker Dier trekt daarom aan de bel. De dierenorganisatie roept mensen op melding te doen van dierenellende, zoals vrachtwagens vol beesten of dieren die in de brandende zon staan, via Meldpunt Hitteleed.
In een groot deel van het land geldt ook een verhoogd risico op natuurbranden door droogte, meldt de brandweer. Fase 2, extra alertheid, is overal van kracht behalve in het noorden, Noord-Brabant en Zeeland. Recreanten worden gemaand geen sigarettenpeuken of glas weg te gooien in de natuur, want dat kan brand veroorzaken. Ook kan een hete katalysator voor brand zorgen, zodra een auto in de berm wordt geparkeerd.
Zonkracht
De warmte blijft vandaag lang hangen, weten de deskundigen van Weerplaza. Volgens de weervorsers steekt pas later in de dag aan de kust een beetje zeewind op. Na middernacht koelt het uiteindelijk af naar een graad of 18 á 19. Morgen doet de zon zijn kunstje nog een keer dunnetjes over en wordt het in het hele land opnieuw tropisch. Het warmst is het in het oosten. Later op de dag bestaat er kans op een fikse onweersbui.
Zonliefhebbers opgelet! Hoe verleidelijk het ook is om vol in de zon te gaan liggen het KNMI waarschuwt voor de kracht van de koperen ploert. Op zijn hoogste punt kan de zonkracht een sterkte van 7 of hoger bereiken. Een groot risico op verbranding. Gedurende de zomer houdt de zon overdag lang zijn sterkte, waardoor het beter is om vroeg of pas later de dag van de zon te genieten. Goed insmeren is sowieso het devies.
Het is haast ondenkbaar, maar wie in de hitte de sportieveling uit wil hangen doet er ook goed aan maatregelen te treffen. Ten eerste: ga vroeg rennen of fietsen! Eigenwijs? Hou dan in elk geval jezelf goed in de gaten. Voel je je niet lekker, stop dan. Door de warmte zweet je meer dan anders en verlies je veel vocht, dus drink voldoende. Ook na afloop van je rondje. En laat dat hippe zwarte shirtje thuis en trek iets lichts aan. Oh ja... smeren!
In deze video vertelt dermatoloog Marlies Wakkee hoe je je moet insmeren:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
TROPISCH WARM
Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in werking, smog-waarschuwing RIVM, extra controles dierenwelzijn
Rijkswaterstaat stelt het zogenoemde hitteprotocol weer in werking. Voor het eerst dit jaar worden morgen op de weg maatregelen getroffen vanwege de verwachte hete dagen. -
Taakstraffen voor ontploffing carbidkanon waarbij alle ramen van hotel werden verpulverd
Voor het afvuren van een carbidkanon in Joure heeft de rechtbank in Leeuwarden vrijdag tien mannen veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur. De rechtbank achtte het niet nodig om daarnaast een voorwaardelijke celstraf van twee maanden op te leggen, zoals door het Openbaar Ministerie was geëist. De mannen waren niet bij de uitspraak aanwezig. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
xavier durlinger
Bellende man meldt zich na moord op zoon (19) Limburgse schoenenmagnaat
In het onderzoek naar de dood van de 19-jarige Xavier Durlinger uit Sittard heeft zich woensdag een man gemeld, naar wie de politie op zoek was. Xavier werd op 12 mei als vermist opgegeven en op 19 mei dood gevonden op De Kollenberg in Sittard. -
PREMIUMophef om liedje
Hoogleraren over huilende excuses na geintje tijdens Pride: ‘Progressief Nederland van de leg geraakt’
Huilend op de radio je excuses maken voor iets wat je niet zo hebt bedoeld. Het overkwam VPRO-presentator Tim den Besten (35) en staat volgens deskundigen symbool voor een trend waarin mensen elkaar op een overspannen manier de maat nemen. ,,We lopen op de top van onze zenuwen.‘’
-
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Boeren kondigen ‘hardste acties ooit’ aan, zaterdag ‘positieve actie’ in Utrecht en Amsterdam
Farmers Defence Force (FDF) is totaal niet tevreden over het eerste overleg dat boerenorganisaties met het kabinet hebben gehad. ,,Als ik zo de stemming een beetje proef, denk ik dat je je kunt opmaken voor de hardste acties die FDF ooit gevoerd heeft”, zegt voorman Mark van den Oever. Ook andere boeren-leiders, als Henk Bleker, spreken van ‘escaleren’.