Boswachters in de weer
Volledig scherm
Boswachters in de weer © Natuurmonumenten

170 boswachters ruimen containerpuin op Schier voor succesvol broedseizoen

Ruim een maand nadat de MSC Zoe zeker 345 container verloor op de Waddenzee ligt er nog veel troep op de eilanden. En met het het broedseizoen in aantocht is dat geen goede zaak. Ruim 170 boswachters van Natuurmonumenten zijn daarom vandaag op de been om Schiermonnikoog - het zwaarst getroffen eiland - vrij van rotzooi te krijgen. 

Het is niet zo dat de eilandbewoners de afgelopen maand niet de handen uit de mouwen hebben gestoken. Het opruimen van het slechter bereikbare deel van het eiland vraagt om een professionele aanpak, vandaar dat de boswachters in vier grote groepen afreizen naar dit gebied. 

Quote

Er liggen nog overal plastic korrels en verpak­kings­ma­te­ri­aal

De containerramp heeft een enorme impact op de natuur, zowel op het land als in de zee. Het overgrote deel van de containers ligt namelijk op de bodem van de zee, waar ze op dit moment worden geborgen door speciale bergingsschepen. Hoe lang dat gaat duren is niet bekend. Het hangt af van de weersomstandigheden en de locatie van de containers. Naast het drama op zee is de nasleep van de ramp ook nog steeds goed te zien op de waddeneilanden. 

Directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten weet dat en heeft zijn medewerkers daarom om hulp gevraagd. ,,Het is hartverwarmend om te zien dat zoveel hebben gereageerd. Veel van hen zijn een dag eerder afgereisd of stonden vanmorgen om half zeven al bij de boot, ondanks het gure weer’’, zegt Van den Tweel. ,,Tijdens een eerder bezoek dit jaar aan Schiermonnikoog zag ik met eigen ogen de gevolgen van de containerramp’’, vervolgt Van den Tweel. ,,De grote voorwerpen zijn redelijk eenvoudig op te ruimen, maar veel verpakkingsmateriaal en de plastic korrels liggen nog overal.’’

Winterweer

Op Schiermonnikoog is de afgelopen weken door de gemeente, samen met eilanders en spontane hulp van vrijwilligers veel gedaan om het strand schoon te maken. Ondanks alle inzet is het strand nog niet schoon. Het winterse weer maakt opruimen op de afgelegen plekken tussen paal 10 en de Balg moeilijk en in sommige gevallen ook gevaarlijk.

De opruimactie van vandaag richt zich met name op het verwijderen van het verpakkingsmateriaal dat de strandvlakte en duindoorns is ingewaaid. ,,We organiseren één actie en hopen hiermee het eiland voor het broedseizoen zo schoon mogelijk te krijgen. We hebben deze actie afgestemd met de burgemeester en krijgen ondersteuning van eilanders, boeren en aannemers. Zij zorgen voor transport van de mensen naar de plekken waar opgeruimd wordt.’’

Microplastic

Voor de kleine korrels microplastic op het eiland zoekt Natuurmonumenten samen met de gemeente nog naar een oplossing. Verwacht wordt dat er ook de komende maanden troep blijft aanspoelen. 

Gisteren werd bekend dat er geen 291 containers overboord zijn geslagen van de MSC Zoe, maar 345.  Dat is gebleken na het lossen van de containers van het vrachtschip in Bremerhaven en Gdansk. De definitieve loslijst van het schip wordt volgende week verwacht. Het aantal kan dus nog bijgesteld worden. 

Er ligt nog veel troep op de eilanden.
Volledig scherm
Er ligt nog veel troep op de eilanden. © Natuurmonumenten
Eilanders helpen mee door onder meer vervoer te regelen.
Volledig scherm
Eilanders helpen mee door onder meer vervoer te regelen. © Natuurmonumenten
Overal ligt nog troep.
Volledig scherm
Overal ligt nog troep. © Natuurmonumenten
De kleine korreltjes plastic zijn nauwelijks te zien.
Volledig scherm
De kleine korreltjes plastic zijn nauwelijks te zien. © Natuurmonumenten
Overal ligt Microplastic wat nauwelijks op te ruimen is.
Volledig scherm
Overal ligt Microplastic wat nauwelijks op te ruimen is. © Natuurmonumenten
Kleine stukjes plastic op het strand van Schiermonnikoog.
Volledig scherm
Kleine stukjes plastic op het strand van Schiermonnikoog. © Getty Images
  1. LIVE | Merkel wil niet naar Trump voor G7, meer doden in Brazilië dan in Spanje

    LIVE | Merkel wil niet naar Trump voor G7, meer doden in Brazilië dan in Spanje

    Donald Trump heeft gezegd dat de VS vanaf vandaag de banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO verbreekt. Hij verwijt de organisatie aan de leiband van China te lopen en niet transparant te zijn geweest over de uitbraak van het coronavirus. In Nederland zijn volgens het RIVM de afgelopen 24 uur 28 overleden personen die besmet waren met het longvirus. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.