Volledig scherm
© BSR Agency

148 sterfgevallen erbij, maar steeds minder mensen in het ziekenhuis

Het RIVM meldt dat er tot vanmorgen 148 nieuwe meldingen van sterfgevallen als gevolg van corona zijn bijgekomen. Het totale aantal coronadoden komt daarmee op 2396. Het aantal meldingen van mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest) steeg met 237 tot 7972, maar het aantal mensen dat nu daadwerkelijk nog in het ziekenhuis ligt, daalt. 

Het totaal aantal geconstateerde besmettingen in Nederland ligt nu op 21.762. Daar zijn er dus 1213 bijgekomen. Het werkelijke aantal besmettingen ligt hoger, omdat niet iedereen getest wordt. Wel wordt er inmiddels steeds meer getest.

Belangrijk om te vermelden is dat het gaat om meldingen, veel personen zijn niet de afgelopen 24 uur, maar al eerder overleden of al eerder in het ziekenhuis opgenomen. 

‘Piekdagen’ achter ons

De ‘piekdagen’ - de dagen waarop nog steeds het hoogste aantal mensen is overleden of waarop ze in het ziekenhuis zijn opgenomen - liggen steeds verder achter ons: 24 maart is nog steeds de dag met de meeste ziekenhuisopnames (556) en 3 april met de meeste sterfgevallen (156). Meldingen van de komende dagen worden ook nog ‘verdeeld’ over de afgelopen tijd, maar de piek van zeker het aantal ziekenhuisopnames, lijkt voorbij. 

Luister ook naar de podcast Achter het Verhaal, met de vraag of dagelijks cijfers doorzetten nog relevant is:

Gisteren meldde Ernst Kuipers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding dat niet alleen het aantal mensen op de intensive care terugloopt, maar ook het aantal coronapatiënten in ‘gewone’ bedden in het ziekenhuis: van ‘ruim 2800' naar ‘ruim 2700'. Vandaag kwam hij met nauwkeurige cijfers: gisteren 2765, vandaag 2731. Dat getal daalde dus voor de tweede dag op rij.

Omdat er natuurlijk ook heel veel mensen genezen of thuis verder uitzieken, ligt dat aantal veel lager dan het totaal van 7972 meldingen van mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest.

Het aantal gemelde sterfgevallen van de afgelopen dagen was 164 (zaterdag), 112 (zondag), 101 (maandag), 234  (dinsdag) en gisteren 147. Het aantal nieuw gemelde ziekenhuisopnames van de afgelopen 24 uur (237 dus) is het laagste in 2,5 week. Maar nogmaals: het gaat om aantallen van op die dag nieuw binnengekomen meldingen die allemaal verdeeld worden over de werkelijke dag van overlijden of ziekenhuisopname. 

Er zijn nu veertien dodelijke slachtoffers van jonger dan 50 jaar oud. 

Bekijk hieronder onze video’s over de coronacrisis.