Volledig scherm

Zorgen om toekomst kapel Katrientje in Bergen op Zoom

Bergen op Zoom - Blijft de kapel van het Katrientje behouden als kerk of wordt het bijvoorbeeld een restaurant, als onderdeel van een nieuwe totaalinvulling van het voormalige bejaardenhuis?

Als het aan het congregatiebestuur van de zusters Franciscanessen ligt, blijft de kapel als gebedshuis intact. Maar volgens bestuursvoorzitter Eric Boerhout wil zorginstelling tanteLouise het complex verkopen aan een projectontwikkelaar, zonder de voorwaarde dat de kapel als kerk behouden blijft.

"Dat is niet volgens afspraak, daarom hebben wij intussen onze advocaat ingeschakeld. Er wordt nog elke zondag een kerkdienst in de kapel gehouden en enkele van de vijf zusters die nu in het Nieuwe ABG wonen, zijn daar elke week bij. Gemiddeld zijn er wekelijks ook nog zo'n 40 tot 50 ander bezoekers. Wij willen de diensten in stand houden, zolang de zusters leven. Financieel is er geen probleem, de zusters kunnen het zich permitteren."

Herinvulling
Projectontwikkelaar De Nijs Soffers uit Hoogerheide gaat niet in op de details van de herinvulling van het complex, die onder meer zou bestaan uit een hotel in de karakteristieke oudbouw aan de Vismarkt en zo'n 100 (zorg)appartementen op de rest van het terrein. Woordvoerder Luc de Nijs laat alleen weten 'ontzettend veel zin te hebben in dat mooie project'.

Of het doorgaat hangt in feite af van bisschop Jan Liesen. Die beslist uiteindelijk of een kerk in het bisdom Breda aan de eredienst wordt onttrokken, zoals dat formeel heet. Gebeurt dat niet, dan kan er geen sprake zijn van een gebruik als zelfstandige horecavoorziening, alleen als dat horecagebruik 'ondersteunend' zou zijn aan andere activiteiten, zo zegt bisdom-econoom Gerard de Rooij. Bisdom-voorlichtster Daphne van Roosendaal wil 'niet vooruitlopen' op de gesprekken die de bisschop er momenteel over voert.

Meningsverschil
Wethouder Patrick van der Velden is op de hoogte van het meningsverschil rond de kapel. ,,Als gemeente zijn wij daarin geen partij, maar wij zien enorm uit naar een mooie invulling van het gebied. Wij juichen het wonen op die plek toe en hebben van de provincie toestemming gekregen voor maximaal 115 woningen.”

Volgens tanteLouise is geen sprake van een conflict. Directeur bedrijfsvoering Tom van den Akker laat weten in gesprek te zijn met een projectontwikkelaar, het congregatiebestuur en het bisdom.

,,Uit respect voor de gesprekspartners doen we nu geen mededelingen over aard en inhoud.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom