Volledig scherm
© Caspar Huurdeman

Zonnecentrale op dak Wittenhorst

HALSTEREN - Het nieuwe dak van ontmoetingscentrum De Wittenhorst in Halsteren wordt een zonnecentrale. De gemeente Bergen op Zoom stelt het dak beschikbaar, particulieren kunnen geld inleggen voor een of meerdere panelen. Ze moeten dan lid worden van Energie Coöperatie Bergen op Zon (ECB) dat de installatie, aansluiting, exploitatie en beheer van de panelen regelt.

In totaal is er plek voor 385 zonnepanelen op het dak van de Wittenhorst. Het project komt tot stand met de postcoderoos regeling. Mensen die wonen in het postcodegebied 4661, 4612, 4613, 4614 en 4664 kunnen inschrijven.  Particulieren hebben zelf niet altijd een geschikt dak om zonnepanelen op te leggen. Een gezamenlijk project biedt dan uitkomst. 

Onderhoud

Bovendien wordt alles geregeld. Onderhoud , administratie komt allemaal op het bordje van de coöperatie. De inleg van particulieren wordt uitgedrukt in zonparticipaties.  Een zonparticipatie kost 590 euro en is ruwweg twee zonnepanelen. De coöperatie blijft eigenaar van de zonnepanelen. Het verwachte rendement op de investering is 5 procent.

Vergoeding

Zonnecentrale de Wittenhorst produceert groene stroom die door ECB wordt verkocht aan Greenchoice. Leden die overstappen naar Greenchoice ontvangen daarvoor een financiële vergoeding.

Het is het tweede project waar Bergen op Zoom aan meewerkt. Op het dak van de gemeentewerf komt ook een zonnecentrale.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom