Volledig scherm
© Caspar Huurdeman

Zonnecentrale op dak Wittenhorst

HALSTEREN - Het nieuwe dak van ontmoetingscentrum De Wittenhorst in Halsteren wordt een zonnecentrale. De gemeente Bergen op Zoom stelt het dak beschikbaar, particulieren kunnen geld inleggen voor een of meerdere panelen. Ze moeten dan lid worden van Energie Coöperatie Bergen op Zon (ECB) dat de installatie, aansluiting, exploitatie en beheer van de panelen regelt.

In totaal is er plek voor 385 zonnepanelen op het dak van de Wittenhorst. Het project komt tot stand met de postcoderoos regeling. Mensen die wonen in het postcodegebied 4661, 4612, 4613, 4614 en 4664 kunnen inschrijven.  Particulieren hebben zelf niet altijd een geschikt dak om zonnepanelen op te leggen. Een gezamenlijk project biedt dan uitkomst. 

Onderhoud

Bovendien wordt alles geregeld. Onderhoud , administratie komt allemaal op het bordje van de coöperatie. De inleg van particulieren wordt uitgedrukt in zonparticipaties.  Een zonparticipatie kost 590 euro en is ruwweg twee zonnepanelen. De coöperatie blijft eigenaar van de zonnepanelen. Het verwachte rendement op de investering is 5 procent.

Vergoeding

Zonnecentrale de Wittenhorst produceert groene stroom die door ECB wordt verkocht aan Greenchoice. Leden die overstappen naar Greenchoice ontvangen daarvoor een financiële vergoeding.

Het is het tweede project waar Bergen op Zoom aan meewerkt. Op het dak van de gemeentewerf komt ook een zonnecentrale.

 1. Canadees schoolkoor bezoekt Bergen op Zoom
  video

  Canadees schoolkoor bezoekt Bergen op Zoom

  BERGEN OP ZOOM - Wat ging er door het hoofd van de Canadese militairen die in de Tweede Wereldoorlog naar Europa kwamen om te vechten? ,,Waarom besloten ze om te gaan vechten? Wat waren hun verwachtingen voor de toekomst?” Dat schoot Mark de Robertis als eerste binnen toen hij de Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom zag. De Canadese tiener was een van de tachtig mensen die woensdag het ereveld bezochten. Een koor, samen met hun ouders, afkomstig van jongensschool Crescent School in Toronto.
 2. ‘Bergse raad gepasseerd in financiële afwikkeling afbouw Eventum’

  ‘Bergse raad gepasseerd in financiële afwikke­ling afbouw Eventum’

  BERGEN OP ZOOM - Als college van B & W zelfstandig 1,1 miljoen euro extra uittrekken voor de afbouw van Eventum, zonder de raad om krediet te vragen, kan absoluut niet door de beugel. Dat vinden D66, Lijst Linssen, SP, PvdA en Samen 0164. Een ingediende motie van treurnis tegen het college haalde het deze week niet tijdens de begrotingsvergadering. Wel komt er een debat over hoe in de toekomst gehandeld moet worden in soortgelijke situaties.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom