Volledig scherm
Een unieke kans om te kanoën op 't Breede Gat, want dat mag normaal gesproken niet. © peter van trijen/pix4profs

Zon laat verborgen parels rondom Volkerak-Zoommeer schitteren tijdens Waterpoort weekend

WaterpoortVeel bezoekers blijken nog nooit van Waterpoort te hebben gehoord, maar weten de mooiste plekjes in dit gebied nu wel te vinden.

Ssst.... Niet doorvertellen. Vlakbij Willemstad, in de Ruigenhilpolder, zit iets waar je met je vriendinnen, moeder of dochter naartoe moet. Het gaat om een verbouwde schuur uit 1650 van een historische boerderij en die heet de Prullenkast. Je kunt er je hart ophalen aan brocante en curiosa, poppen, beren en poppenhuizen en heel veel theeservies. Zowel in deze tearoom als in de theetuin serveert Monique thee, koffie, high tea en streekgerechten - alles even smakelijk, en ook nog eens uit eigen keuken.

De Prullenkast bevindt zich aan de kreek 't Breede Gat, vroeger de Kleine Amer. Kano's liggen klaar om de kreek te bevaren. Normaal mag publiek er geen gebruik van maken, omdat het water een broedplaats is voor tal van vogels. Vrijdag en zaterdag werd er een uitzondering gemaakt. Want het was Waterpoort Weekend.

Waterpoort weekend

Wablief? Waterpoort Weekend? Nooit van gehoord. Dat is de reactie van vrijwel alle bezoekers. Eerder door toeval, via de website van Natuurmonumenten of via via zijn ze bij de Prullenkast beland. De tien vrolijke jonge vrouwen uit Middelharnis bijvoorbeeld, die hun vrijgezellenparty hier vieren. 

,,Hilarisch, in zo'n kano", giert Merel, de aanstaande bruid, het uit. Met vier rieten picknickkoffertjes vol versnaperingen én een vliegenmepper rusten ze uit aan de kant van het water op een zonovergoten weiland, de kano's tussen het riet en de leeuweriken in de strakblauwe lucht. Romantischer en idyllischer kun je het niet krijgen.

Waterpoort

Maar goed, Waterpoort. Wat is dat? Een samenwerkingsorganisatie van ondernemers op de grens van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland, met als doel het water, het deltalandschap en het erfgoed te promoten. Voor het eerst is er een Waterpoort Weekend: drie dagen met in totaal 37 activiteiten rond het Volkerak-Zoommeer, in de gemeenten Tholen, Steenbergen, Moerdijk en een beetje Halderberge. Een greep: een kersenproeverij, een alles-over-suikertentoonstelling, een zeehonden-safari, een vleesproeverij en kunst & cultuur op landgoed Arcadia.

Net als de Prullenkast is Arcadia, gelegen aan de Afgeslechtedijk in Steenbergen, nog vrijwel onontdekt door het grote publiek. ,,Veel mensen rijden hier langs zonder te weten wat voor verborgen parel dit natuurgebied is", vertelt uitbater Stephan Ardon in de voormalige appel-, peren- en walnotenboomgaard. Het landgoed blijkt een perfecte plek om kunstwerken en oldtimers te bekijken of gewoon te wandelen.

Tja, de weergoden werkten nou ook niet bepaald tegen. Daarom was het verstandig dat de 'wilderniswandeling' door de Dintelse Gorzen zondagochtend al om zeven uur was gepland, nog voordat de warmte toesloeg.

Vanaf het Benedensas nam boswachter René Schoonen zo'n twintig mensen twee uur lang mee door een indrukwekkend stuk natuur, ondertussen wijzend op bijzondere plantjes als rondwintergroen en zilverschoon. Ook hier geldt: ssst... niet verder vertellen!

Volledig scherm
Voor dag en dauw op excursie door de indrukwekkende flora en fauna van de Dintelse Gorzen. © peter van trijen/pix4profs
Volledig scherm
Goed toeven op landgoed Arcadia in Steenbergen. © Vincent Krijtenburg

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom