Volledig scherm
Voorganger Ad van der Wiel bij het podium in de grote gebedsruimte van de Open Deur Kerk.foto's Wim van den Broek ;De voorgevel van voormalige postkantoor, later Intertoyswinkel en inmiddels onderkomen van de Open Deur Kerk foto Wim van den Broiek

Zeven dopelingen gaan kopje onder tijdens swingende kerkdienst

STEENBERGEN - Een kerk die groeit tegen de stroom van ontkerkelijking in, dat maakt nieuwsgierig. En dus zijn we deze zondag aanwezig bij de dienst in de Evangelische kerk Open Deur in Steenbergen.

Het pand aan de Geert Vinckestraat 2 doet geenszins denken aan een kerk. Geen kerktoren te bekennen en ook geen glas-in-loodramen. Niet helemaal verwonderlijk, want ooit deed het gebouw dienst als postkantoor. Voordat het in 2011 kerk werd was er ook nog een speelgoedwinkel gehuisvest.

Binnen is een blinkend kruis aan de achterwand het enige dat meteen aan kerk en religie doet denken. Voor het overige hadden we net zo goed bij een symposium aangeland kunnen zijn of bij een koffieconcert. Geen koude plavuizen en harde houten banken, deze kerk heeft warme vloerbedekking en prima stoeltjes.

Jonge mensen en kinderen
Opvallend veel jonge mensen en kleine kinderen maken deel uit van deze kerkgemeenschap. Velen begroeten elkaar met een innige omhelzing. De sfeer is ongedwongen, kinderen rennen voorafgaand aan de dienst tussen de stoelen door en op het podium worden gitaren gestemd. De Evangelische kerk Open Deur in Steenbergen heeft geen kerkkoor maar een band met zangeressen, een drumstel en enkele elektrische gitaren. Een professionele geluidsinstallatie staat achter in de zaal en aan het plafond hangt professioneel licht dat bij een popconcert niet zou misstaan.

Voorganger Ad van der Wiel draagt geen toga of liturgisch gewaad maar gewoon een broek met een jasje. Het toont de informele sfeer van de kerkdienst waar meer dan tweehonderd mensen van diverse pluimage zitten. Er is één ding wat de aanwezigen bindt: Hun liefde voor God en Jezus Christus. Daar wordt ook veelvuldig over gezongen. Wie wil, gaat staan, steekt de handen in de lucht en swingt mee op de muziek. Blijf je liever zitten, ook goed. Er wordt geklapt, gejuicht en met regelmaat klinkt er 'Amen' uit de zaal als iemand iets moois heeft gezegd.

Doopdienst voor volwassenen
Terwijl de dienst al bezig is, rijdt iemand met een steekkarretje nog wat stoelen naar achteren. Zo druk is het. Het is deze zondag een doopdienst. Zeven volwassen laten zich van top tot teen onderdompelen in het doopbad dat voor in de kerk staat. Ze leggen allemaal een getuigenis af. Het zijn soms heftige verhalen. Op een groot scherm kan iedereen zien hoe oprecht blij en kleddernat de dopelingen uit het bad komen.

Als na tweeënhalf uur de dienst, die extra lang duurde vanwege het dopen, klaar is, gaan alle stoelen aan kant, komen statafels tevoorschijn, wordt er koffie gedronken en gaan de bitterballen in de frituur. Zo doen ze dat bij de Evangelische kerk Open Deur.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom