Zestig kilometer lopen over heuvels, onverharde wegen en in zengende hitte voor goede doel

DINTELOORD - De Nijmeegse Vierdaagse wordt altijd als een grote uitdaging gezien. Het is dan ook niet gek dat er vorig jaar rond de anderhalf duizend deelnemers afvielen. Lydia Testers uit Dinteloord is niet zo'n uitvaller. In tegendeel, van haar mag het wel een trapje zwaarder. Daarom vliegt zij in oktober naar het Indonesische eiland Sumba om mee te doen aan de Muskathlon. In een dag ruim zestig kilometer lopen over heuvels en onverharde wegen, in temperaturen van boven de dertig graden. Dat allemaal voor het goede doel.

"Ik heb altijd al hardgelopen", zegt Testers, "maar ik verprutste mijn knie met skiën. Ik wilde toch wel actief blijven, dus ging ik maar wandelen. Na twee keer de vierdaagse te hebben gelopen, wilde ik wel iets uitdagenders. De eerste keer was wel een uitdaging, maar als je goed traint en oplet dan lukt het wel. Daarnaast wilde ik ook iets doen voor een goed doel. Bij de loop in Nijmegen loop je een paar honderd meter en dan staan er al klappende studenten. 'Maar ik heb nog niks gedaan!', dacht ik toen. Een goed doel, daarentegen, dat is veel fijner, nuttiger. Via een kennis kwam ik uiteindelijk bij de Muskathlons"

Het goede doel van de Indonesische Muskathlon is Compassion. Deze christelijke organisatie, die begon in Amerika, zet zich in voor kansarme kinderen over de hele wereld. Mensen kunnen via de stichting een kind sponsoren waarmee onder andere opleiding en zorg worden betaald. Daarnaast organiseert de overkoepelende organisatie achter Compassion de Muskathlons, (hard)loop- en mountainbike-evenementen. Deelnemers moeten hierbij geld inzamelen wat gebruikt wordt voor het goede doel van de Muskathlon. De organisatie streeft ernaar dat iedere deelnemer minstens tienduizend euro inzamelt. 

"En inmiddels heb ik al ruim zesduizend. Mag niet mopperen. Ik ben er verbaasd over hoe hard het gaat, gelukkig heb ik hele lieve familie, vrienden en kennissen. Maar ze hebben het in Sumba hard nodig, het is een beetje een vergeten eiland. Ze hebben ook nog maar pas elektriciteit op het eiland, dus dat toont wel aan hoeveel armoede er is."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom