Bier proeven in Bergen op Zoom: ook in 2014 genoten bezoekers van de drankjes in en om het Provoosthuis.
Volledig scherm
Bier proeven in Bergen op Zoom: ook in 2014 genoten bezoekers van de drankjes in en om het Provoosthuis. © Edmund Messerschmidt / het fotob

Zestig brouwers laten je hun biertje proeven op het Bergs bierfestival

BERGEN OP ZOOM - Bierliefhebbers opgelet. In en om het Provoosthuis in de Potterstraat kun je zaterdag terecht voor het Bergs Bierfestival. Vijftien brouwers uit binnen- en buitenland zetten maar liefst zestig bieren neer. Van blond en triple tot IPA.

Quote

Ook het eigen festival­bier Sterck, ontbreekt niet

De organisatie is in handen van het Bergsche Bierbrouwers Gilde. Bezoekers kunnen als ware keurmeesters kennismaken met relatief bekende en vooral ook minder bekende speciaalbieren. Zoals Amerikaans wit van de Commies uit Nispen of een extravagante tonkabonen stout van de Gebroeders Roodbaard, van origine afkomstig uit Steenbergen. 

Ook het eigen festivalbier Sterck, ontbreekt niet. In totaal zijn er zestien brouwerijen uit de regio en van net over de grens aanwezig op het bierfestival. Samen goed voor zo'n zestig verschillende biersoorten. Het Gilde heeft alle bieren samengevat in een overzichtelijk boekje. Zodat bezoekers voorbereid op pad kunnen.

Op cursus

Naast bierproeven, geeft het Gilde informatie over de bierbrouwcursus, en demonstreren gildeleden hun eigen bieren. Zoals ieder jaar valt het festival samen met het Open Bergsche Bierbrouw Kampioenschap (OBBK). Met in totaal 175 ingezonden bieren van hobbybrouwers uit Nederland en België. Een deskundige jury maakt rond 17.30 uur in het Provoosthuis de winnaar bekend. 

Quote

Bezoekers ontdekken waarom bepaalde bieren en specifieke gerechten elkaar aanvullen

Jan Goossen

Voor de derde keer maakt ook het zogeheten foodpairing deel uit van het festival. Een workshop door Malu Bogers en gildelid Bertram van Beers. ,,Bezoekers ontdekken waarom bepaalde bieren en specifieke gerechten elkaar aanvullen", zegt medeorganisator Jan Goossen. Inschrijven voor de workshop is niet meer mogelijk.

Het bierfestival begint zaterdag 21 september om 14.00 uur en eindigt rond 22.00 uur. De entree is gratis. Aan de kassa worden munten verkocht van 2 euro per stuk. Bier wordt alleen in een speciaal festivalglas getapt, dat voor een borg van 2 euro te huur is. ,,Na afloop kun je het omruilen voor een speciaalbiertje", aldus Goossen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom