Volledig scherm
Tim en Marnix Kemperman met het gipsen model van de zeeridder. 'Je restaureert iets van je vader en je opa.' foto Chris van Klinken/het fotoburo

Zeeridder een bijzonder familiestuk

BERGEN OP ZOOM - Het is de blikvanger van Het Markiezenhof: de zeeridder die als windvanger bovenop het torentje prijkt.

Gemaakt door wijlen Gerrit en Theo Kemperman, in de jaren '80 van de vorige eeuw. Tim en Marnix Kemperman waren 8 en 6 jaar toen ze hun vader en opa eraan zagen werken. "Ik zie ze nog bezig", zegt Tim. Voordat dat fraaie beeld tot stand kwam, maakten Gerrit en Theo eerst een model in klei. En vervolgens een afdruk in gips. Die diende als voorbeeld voor grootvader Gerrit bij het maken van het uiteindelijke beeld in hout. Op dat hout kwam later een koperen beslag. En dat werd weer verguld. Het model in gips kreeg een plekje in Het Markiezenhof. In de loop van de tijd raakte het echter in verval.

Het Markiezenhof besloot het te laten restaureren. En kwam uit bij Tim en Marnix Kemperman, die het bedrijf van opa en vader voortzetten onder naam Kemperman Restauratie. Wat er mis was, is hersteld. Binnenkort keert de zeeridder terug. Op tijd voor 20 en 21 augustus. Dan is het Nationale Monumenten Estafette en houdt Het Markiezenhof open huis.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom