Volledig scherm
Yoga-echtpaar Wim en Corry Kruize, het echtpaar Kruize geeft nog altijd yogales. © Tonny Presser © 2017

Yoga-echtpaar Wim en Corry Kruize geven al ruim veertig jaar yoga-lessen

HALSTEREN - Het was alsof ie een klap voor z'n kanis kreeg. Wim Kruize liep lang de deuren bij allerlei medische specialisten plat. Klachten over pijn die hij niet kon thuis brengen. In België kreeg hij uiteindelijk het antwoord. De ziekte van Bechterew, dat was de diagnose. 

Klokkenluider
De specialist wond er geen doekjes om: de kans was groot dat ie ooit als de klokkenluider van de Notre Dame zou lopen. Voor Wim Kruize was het een aansporing om serieus werk te maken van zijn yogaoefeningen. ,,Ik voelde me na afloop altijd beter.'' Wim volgde op dat moment yogalessen bij zuster Clementine in Bieduinenhof in Ossendrecht, de pionier in de regio. 

Nog altijd hoort hij het tinkelend klokje waarmee ze de lessen opende. Na de boodschap over Bechterew besloot Wim om yogaleraar te worden. ,,Als een stok achter de deur.'' De opleiding in Antwerpen vroeg discipline, toewijding en jarenlange studie. Precies wat hij nodig had om de oefeningen dagelijks uit te voeren. Echtgenote Corry besloot mee te gaan. 

Meditatie
Drie keer in het weekeinde naar Antwerpen. Op zaterdagochtend de lessen hatha-yoga, 's avonds terug voor de onderliggende filosofie en op zondag de meditatie. Na vier jaar behaalde Corry haar bevoegdheid. Wim deed er vanwege zijn aandoening drie jaar langer over. De helft van de cursisten haakte tussentijds af en vertrok naar India. Het waren de hoogtijdagen van Bhagwan Sri Rajneesj. Wim en Corry hielden altijd beide beentjes op de vloer, ook in die zweverige dagen. ,,We zijn beiden heel erg nuchter.'' 

In 1975 begonnen Wim en Corry met hun yogalessen in West-Brabant. Wim heeft het docentschap altijd gecombineerd met zijn werk als boekhouder voor een in Tilburg gevestigde groothandel in luxe keukenartikelen. Corry gaf de lessen fulltime. In hun drukste tijd huurden ze ruimte in heel West-Brabant en Tholen. Sporthallen, kruisgebouwen, van alles. Het was een intensieve periode, zegt Corry. ,,Veertien groepen in de week, van Willemstad tot Zundert. 

Familie
Zevenentwintig jaar lang.'' Mettertijd is een band ontstaan met de vele honderden deelnemers. Wim: ,,Het voelt als familie, over en weer.'' Corry vult aan: ,,Ik ken iedereen bij naam.'' In sporthal De Kannebuis in Halsteren huren ze sinds jaar en dag de kleine zaal die helemaal volgens hun wensen is omgetoverd in een sfeervolle ruimte. Ook in Steenbergen en Dinteloord worden nog lessen gegeven. De deelnemers komen nog steeds uit de wijde regio. Voor het geld hebben Wim en Corry nooit les gegeven. 

Het lesbedrag is zowat symbolisch. Corry: ,,Als geld de drijfveer zou zijn, kun je het nooit zo lang volhouden. Het moet je gegeven zijn.'' Wim geniet nog steeds van de wisselwerking tussen hem en de cursisten. ,,Soms voel je het trillen in de zaal.'' Bij hatha-yoga gaat het om lichaamshoudingen, het controleren van de ademhaling en uiteindelijk ontspanning. ,,Het is geen navelstaarderij.'' Die ontspanning tijdens en na de les, dat is het mooie. 

Loom
,,Op den duur voel je je wegzakken, zo loom, een slaapwaaktoestand waar je het liefst geen eind aan zou willen zien komen.'' Het echtpaar geeft ieder een eigen invulling aan de lessen. Wim: ,,Bij mij hoort er op z'n tijd een kwinkslag bij.'' Corry doet het anders. ,,Bij mij kun je een speld horen vallen. Ik ben de enige die praat.'' Corry kreeg ooit van haar leermeester een unieke naam: Karuna. ,,Dat staat voor mededogen.'' Het is een toepasselijke naam. 

,,We hebben in die ruim veertig jaar zoveel mooie maar ook trieste dingen meegemaakt. Mensen worden ernstig ziek, verliezen een partner of een kind.'' Yoga kan volgens Corry helpen om met dat soort tegenslagen om te gaan. ,,Innerlijk rustig blijven in slechte situaties, daar gaat het om.'' En Wim? Bechterew ligt nog altijd op de loer. Maar hij staat fier rechtop. En ook de moeilijkste asanas zijn voor hem geen probleem. ,,Zo lang de gezondheid het toestaat, gaan we door.''

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom