Volledig scherm
Award en nominatie voor X-Landers 10.0 van basisschool De Zonneberg Kruisland © Harry Veenstra

X-Landers 10.0 uit Kruisland gooien hoge ogen met hun ‘anti-modder-tractor’

KRUISLAND/BREDA - Het idee voor een tractor met sproeiers om modder van de weg te verwijderen van X-Landers 10.0 is genomineerd voor deelname aan de First Lego League (FLL) Benelux Innovation Award. 

Daarnaast won het team van basisschool De Zonneberg in Kruisland zaterdag tijdens de FLL Benelux finale de Universiteit Twente Onderzoek Award.

De First Lego League is een educatief programma dat jongeren van 9 tot en met 14 jaar uitdaagt in teams de maatschappelijke rol van wetenschap en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten en het bouwen en programmeren van een robot. 

Oplossingen

Volledig scherm
Award en nominatie voor X-Landers 10.0 van basisschool De Zonneberg Kruisland © Harry Veenstra

Dit jaar hadden die opdrachten als thema: City Shaper. Daarbij moesten de teams een probleem identificeren van een gebouw of openbare ruimte in hun eigen omgeving en daarvoor een oplossing ontwerpen. Uit West-Brabant hadden tijdens de regionale finale het Future Team van basisschool De Aanloop uit Bergen op Zoom en het team uit Kruisland zich geplaatst voor de Benelux finale in Breepark Breda. 

Modder op de weg

Hadden veel van de iets meer dan vijftig teams uit België, Luxemburg en Nederland gebouwen en/of kassen als onderwerp gekozen, de X-Landers hielden zich bezig met een probleem dichtbij huis, modder op de weg in Kruisland tijdens de oogst.

De gewonnen Universiteit van Twente Onderzoek Award is voor het beste onderzoek, waarbij een deelprobleem is gedefinieerd en opgelost en gebruik is gemaakt van een gevarieerd aantal bronnen. 

Maar de jury zag tijdens de regionale- en de Benelux finale meer dan alleen goed onderzoek. Bij deelname aan de Benelux Innovation Award, bij de Universiteit Eindhoven, maken de X-Landers kans dat hun oplossing voor het modderprobleem verder ontwikkeld wordt.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom